Az agrárium menti meg idén a magyar gazdaságot?

Az agrárium menti meg idén a magyar gazdaságot?

agrarszektor.hu
Mivel a GDP-változás igen közel lesz a nullához, a kis súlyú mezőgazdaság viszont igen szélsőséges teljesítményingadozást mutat, könnyen lehet, hogy újra előáll az a ritka helyzet, hogy a növekedési mutatót az agrárszektor teljesítménye tolja át a pozitív tartományba – írja a Portfolio.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A portál elemzésében megjegyzi: a magyar gazdaság, immár harmadik egymást követő negyedévben zsugorodik. Az okok ismertek: az infláció megeszi a hazai vásárlóerőt, a magas kamatok is fékező hatást fejtenek ki, a költségvetés az őrült kiköltekezése után kiigazításra szorul, na és a külső kereslet sem erős. Így aztán az ipar és az építőipar teljesítménye csökken, és a szolgáltatások sem dübörögnek.

Komoly bajok a magyar gazdaságban

Az idei első negyedévben a gazdaság teljesítménye már mintegy 1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Mivel a részadatok a második negyedévre sem ígérnek dinamikus felpattanást, óriási meglepetés lenne, ha az éves GDP-index nem süllyedne tovább, akár -1,5% körülre.

Pontosabban: ehhez számításaink szerint egy stagnáló 2. negyedév után a 3. és 4. negyedévben az előző negyedévekhez képest 3-3 százalékkal kellene bővülnie a GDP-nek. Mivel még csak hasonlóra sem volt még soha példa a magyar gazdaságtörténetben, nem csoda, ha a piaci elemzők kisebb lendületre számítanak. Az előrejelzések konszenzusa alapján idén 0,5% százalékos lehet a GDP-növekedés.

Felmentősereg nélkül recesszió jön

A Portfolio szerint már ez a fél százalékos éves bővülés is kérdéses, hiszen az első fél év gyengélkedése után tulajdonképpen még az is magyarázatra szorul, hogy az év egészében hogyan érhető el a kormány minimális célja, hogy a 2023-as éves átlagos GDP-adat ne legyen "mínuszos".

Az agrárszektor többnyire kevés figyelmet kap akkor, amikor az összgazdasági növekedés számait nézzük, ugyanis nagyon kicsi a súlya a GDP-ben.

Ha például a gazdaság minden területe ugyanakkora ütemben növekedne egy évben, akkor egy 3%-os GDP-növekedéshez az agrárszektor mindössze 0,1 százalékponttal járulna hozzá.

Az agrárium lehet a mérleg nyelve

Csakhogy a mezőgazdaság teljesítménye sokkal ingadozóbb, mint a gazdaság egésze, egyszerűen azért, mert az időjárási körülmények változásának sokkal inkább kitett tevékenységről van szó. Míg a teljes GDP-növekedés többnyire 0-5% között mozog, addig a mezőgazdaságban teljesen megszokott a több 10 százalékos teljesítménykülönbség éves összevetésben.

A portál 1996-ig visszatekintő adatsora alapján megjegyzi: az idei lehet a harmadik eset, amikor a mezőgazdaság miatt lesz pozitív a gazdaság egészének növekedése - amennyiben az év második fele a várakozások szerint alakul. Tavaly tragikus éve volt a mezőgazdaságnak, elsősorban az aszály miatt borzasztó terméseredményeket hozott 2022. Erről a mély bázisról szép teljesítményjavulást ígér az idei év, hiszen a csapadékos tavasz jót tett a termésátlagokkal. A búza (bár a kezdeti, rekorderedményekre vonatkozó várakozásokat nem igazolta) erős közepes évével már sokat javított, a kukoricánál talán ennél is jobbak a kilátások. Az MNB szakértői az idei évre mintegy 0,8 százalékpontos agrár-hozzájárulást számoltak ("felfelé mutató kockázatokkal").

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?