
Óriási lemaradásban rengeteg magyar termelő: nincs mese, ezt meg kell lépniük
Modernizáció és robotizáció nélkül a magyar élelmiszeripar nem tud versenyképes lenni.
A mályva a mályvafélék családjának névadó nemzetsége, mintegy 25-30 növényfaj tartozik ide. Afrika, Ázsia és Európa mérsékelt égövi, szubtrópusi és trópusi területein elterjedt.
A mályva jellemzői és ápolása
A mályva levelei váltakozó állásúak, tenyeresen karéjosak vagy hasadtak. Számos faját kerti virágként termesztik, mások inváziós fajok, különösen Amerikában, ahol nem őshonosak. Több faja ehető levélzöldségként, például a tatárjárás idején is fontos ínségeledel volt. Tartsuk szem előtt, hogy a mályva sok napfényt kíván és bírja a magas talajvizet. Fontos, hogy a növényeket a növekedési időszakban bőségesen locsoljuk, máskor mérsékelten. A bokros termet kialakulását a fiatal növények csúcshajtásainak lecsípésével segíthetjük elő. Színe széles skálán mozog, az alapfaj kékeslila színű, de a hófehértől egészen a sötétpirosig a legkülönbözőbb, szimpla vagy telt virágúak lehetnek. A meghagyott rügyekből kevesebb, de erőteljes hajtás fejlődik és ezek dús, nagy virágokkal záródnak.
A mályva jótékony hatásai
A mályva fogyasztása jótékony hatású megfázás esetén, ugyanis csökkenti a hörgők és a tüdő, a hangszálak és a mandula gyulladását. Továbbá oldja a nehezen felszakadó hurutokat, ezért hozzájárul a köhögés megszüntetéséhez. Alkalmazzák egyébként még asztma esetén is, csökkenti a gyomornyálkahártya gyulladt állapotát, valamint fertőtleníti az egész emésztőcsatornát. Enyhíti a máj gyulladását, ezért májbetegségek esetén is javasolt fogyasztása és csökkenti az epetermelést és mérsékli a vesehomok képződését. A mályva enyhe vízhajtó, tisztítja a vesét és eltávolítja a lerakódott méreganyagokat. A sornak még mindig nincs vége, a mályvavirág főzetével való öblögetés ugyanis gyógyítja a szájban lévő gyulladásokat, sebeket, és megszünteti az ínyvérzést is. Enyhíthető még vele a bőrgyulladás és az égési sérülések is jól kezelhetőek.
Modernizáció és robotizáció nélkül a magyar élelmiszeripar nem tud versenyképes lenni.
Az öt év átlagát tekintve az 52 százalékot is meghaladta a kukorica termésmennyiségének visszaesése Magyarországon.
A legtöbb mezőgazdasággal foglalkozó szakember számára ismert fogalom a mezőgazdasági vadkár.
A magyar almatermelési színvonal 50-70%-kal marad el az európai top5 ország szintjétől.
Több tényező is közrejátszik a friss pékáruk, például a kenyér, a zsömle árának alakulásában, de az biztos, hogy az energiaáraknak komoly hatása van.