Mályva

A mályva a mályvafélék családjának névadó nemzetsége, mintegy 25-30 növényfaj tartozik ide. Afrika, Ázsia és Európa mérsékelt égövi, szubtrópusi és trópusi területein elterjedt.

A mályva jellemzői és ápolása

A mályva levelei váltakozó állásúak, tenyeresen karéjosak vagy hasadtak. Számos faját kerti virágként termesztik, mások inváziós fajok, különösen Amerikában, ahol nem őshonosak. Több faja ehető levélzöldségként, például a tatárjárás idején is fontos ínségeledel volt. Tartsuk szem előtt, hogy a mályva sok napfényt kíván és bírja a magas talajvizet. Fontos, hogy a növényeket a növekedési időszakban bőségesen locsoljuk, máskor mérsékelten. A bokros termet kialakulását a fiatal növények csúcshajtásainak lecsípésével segíthetjük elő. Színe széles skálán mozog, az alapfaj kékeslila színű, de a hófehértől egészen a sötétpirosig a legkülönbözőbb, szimpla vagy telt virágúak lehetnek. A meghagyott rügyekből kevesebb, de erőteljes hajtás fejlődik és ezek dús, nagy virágokkal záródnak.

A mályva jótékony hatásai

A mályva fogyasztása jótékony hatású megfázás esetén, ugyanis csökkenti a hörgők és a tüdő, a hangszálak és a mandula gyulladását. Továbbá oldja a nehezen felszakadó hurutokat, ezért hozzájárul a köhögés megszüntetéséhez. Alkalmazzák egyébként még asztma esetén is, csökkenti a gyomornyálkahártya gyulladt állapotát, valamint fertőtleníti az egész emésztőcsatornát. Enyhíti a máj gyulladását, ezért májbetegségek esetén is javasolt fogyasztása és csökkenti az epetermelést és mérsékli a vesehomok képződését. A mályva enyhe vízhajtó, tisztítja a vesét és eltávolítja a lerakódott méreganyagokat. A sornak még mindig nincs vége, a mályvavirág főzetével való öblögetés ugyanis gyógyítja a szájban lévő gyulladásokat, sebeket, és megszünteti az ínyvérzést is. Enyhíthető még vele a bőrgyulladás és az égési sérülések is jól kezelhetőek.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!