A rendszerváltás óta csökken a magyar agrárium súlya

A rendszerváltás óta csökken a magyar agrárium súlya

agrarszektor.hu
Jelentősen csökkent az agrárium súlya a teljes gazdasági teljesítményben az elmúlt évtizedekben, ez ugyanakkor nemzetközi trendbe illeszkedik – derül ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A magyar ágazat a teljes GDP 2,7 százalékát adja, és mára csupán 200 ezer embert foglalkoztat a szektor idehaza.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Részletes elemzésben foglalkozik az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány az agrárium gazdasági súlyával az Európai Unió, Norvégia és az Egyesült Királyság esetében. Ehhez a (bányászat nélküli) primer szektor bruttó hazai össztermékhez való hozzájárulását és exportteljesítményét, a foglalkoztatottsági részesedését és az országonként megművelhető földterület arányát is vizsgálták.

Magyarországon a – a régiós folyamatokkal összhangban – a rendszerváltozást követően egyre jobban csökkent a mezőgazdaság súlya. Ebbe a kategóriába tartozik a földművelés és állattenyésztés mellett az erdőgazdálkodás, a halászat-halgazdaság és a vadgazdálkodás.

Az agrárium teljes éves GDP-hez viszonyított gazdasági súlya az Európai Unió tagállamai mellett az Egyesült Királyság és Norvégia esetében, 2022-ben. (Forrás: Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány)
Az agrárium teljes éves GDP-hez viszonyított gazdasági súlya az Európai Unió tagállamai mellett az Egyesült Királyság és Norvégia esetében, 2022-ben. (Forrás: Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány)

Visszaszorulóban az agrárium

Az elemzés által közölt térképen szembetűnő, az agrárium jelentősége nyugatról-keletre, illetve északról-délre haladva növekszik. Két kiemelt régió a Baltikum és a Balkán-félsziget. A közép-európai társaink közül hazánkban a legmagasabb az agrárium súlya, Románia viszont már magasabb aránnyal bír. Mindez azonban – a gazdasági fejlődés tendenciája szerint – egyre jobban visszaszorul. Ez a visszaesés az 1980-as évekig az ipar (szekunder ágazat), majd ezt követően pedig a szolgáltatási (tercier) szektor javára történt. Hazánkban 1995 és 2022 között 4,43 százalékponttal csökkent a mezőgazdaság gazdasági súlya.

Az elemzés megjegyzi: egy ágazat jelentőségének vizsgálatához a másik kiváló indikátor az exporton belüli aránya. Az OEC (Organisation of Economic Complexity) 2021-es adatbázisa alapján hat termékkör: az állati eredetű termékek, zöldség- és gyümölcsáru, fűrészáru, növényi és állati melléktermékek, illetve egyéb élelmiszerek esetében vizsgálták országonként a primer szektor gazdasági súlyát.

Kétszázezren élnek az ágazatból

A harmadik legjobb mutatószám az agrárium gazdasági jelentőségének vizsgálatához a szektor munkavállalóinak összes foglalkoztatotton belüli arányának nemzetközi összevetése, amely az alábbi térképen látható.

A mutató régiós országainak esetében való alakulását az uniós átlaggal összevetve megállapítható, hogy mind az öt területi egységben a csökkenő tendencia érvényesült, hasonlóan a primer szektor gazdasági súlyának változásához. Legnagyobb mértékben Szlovákiában csökkent az ágazati foglalkoztatottak aránya, közel 77,5 százalékkal. Az uniós mérséklődési átlag közel 65 százalék.

Középmezőnyben a termelékenység

Az ágazati foglalkoztatottak arányának és a szektor bruttó hazai össztermékhez való hozzájárulásának hányadosával vizsgálható a mezőgazdaság munka-termelékenysége. A két arányszámból képzett mutató alapján Máltán a legmagasabb a munka-termelékenység, míg a legalacsonyabb Luxemburgban. Hazánk a rangsor közepén helyezkedik el.

Az elemzés kitért arra is, hogy a mezőgazdaságilag jelentős országok esetében sok esetben a mezőgazdaság súlyát a gazdasági adottságok okozzák, mint például a mezőgazdaságilag hasznosítható területek országon belüli aránya. A Világbank módszertani dokumentumai alapján a mezőgazdaság gazdasági hozzájárulását a teljes ágazati kibocsátás és a termeléshez felhasznált javak értékének különbségével mérik. A jelentés készítői ugyanakkor megjegyzik: a mutató hátrányai közé tartozik, hogy az informális, nem követhető gazdasági tevékenységet (csere, szívesség, ajándék) nem képes mérni, így erre csak becslések elérhetőek.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?