Nem segített az agrárium a GDP-n

Nem segített az agrárium a GDP-n

agrarszektor.hu
A magyar gazdaság teljesítménye a második negyedévben 0,3%-kal elmaradt az előző negyedévhez képest. Az éves változást kifejező mutató szerint a GDP 2,3%-kal maradt el az egy évvel korábbitól. Ezzel negyedik negyedéve zsugorodik a gazdaság, vagyis egy éve van technikai recesszióban Magyarország. Ráadásul az agrárszektor teljesítménye a vártnál kevésbé húzta fel a teljes GDP-t, a többi gazdasági terület pedig valószínűleg az előzetesen kalkuláltnál is kissé még rosszabbul teljesített. 

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A szakértők előzetesen arra számítottak, hogy negyedéves alapon 0,3%-kal nő a gazdaság, míg a (kiigazítatlan) éves alapú visszaesés 1,3% lesz. Ehhez képest érkezett a -0,3%-os, illetve -2,4%-os index, vagyis a gazdaság teljesítménye mélyen alulmúlta a várakozásokat, és az előrejelzésekkel ellentétben a technikai recesszióból sem lépett ki az ország. Az ugyanis a havi részadatok alapján sejthető volt, hogy a második negyedévben az ipari, az építőipari és a szolgáltató szektortól nem lehet sok jóra számítani, de a legtöbb elemző úgy számolt, hogy a mezőgazdaság szélsőséges ingadozása (a tavalyi aszály után az idei jó termés) ezúttal jócskán feljebb húzza a gazdaság összteljesítményét - írja a Portfolio.

A KSH ezzel kapcsolatban jelezte, hogy a gazdasági teljesítmény csökkenéséhez legnagyobb mértékben az ipar, a piaci szolgáltatások, ezen belül főként a szállítás, raktározás és a kereskedelem járultak hozzá, a csökkenést pedig mérsékelte a mezőgazdaság jó teljesítménye. Tehát nem sérült a nagy gazdasági kép, szimplán arról van szó, hogy a vártnál kevésbé húzta fel a teljes GDP-t az agrárszektor teljesítménye.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?