Hasítanak az élelmiszeripari óriások a tőzsdéken: egyre nő a befektetői étvágy

Hasítanak az élelmiszeripari óriások a tőzsdéken: egyre nő a befektetői étvágy

agrarszektor.hu
Habár a világgazdaságban nélkülözhetetlen szerepet töltenek be, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar GDP-hez való hozzájárulása csökkenő trendet mutat - mondta Incze Zsombor, a Diófa Alapkezelő üzletfejlesztési vezetője. Kiemelte, az agrár ellátási láncban és az élelmiszeriparban tevékenykedő cégek fontos szerepet töltenek be a nemzetközi tőzsdéket, de a kizárólag mezőgazdasági termelést végző cégek tőzsdei jelenléte nem jellemző. A szakember előadásában többek között arról is beszélt, hogy egy alacsony növekedéssel párosuló magas inflációs környezetben az élelmiszeripari vállalatok a piachoz képest felülteljesíthetnek.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A mezőgazdaság hozzájárulása a GDP-hez globálisan csökkenő trendet mutat, ugyanakkor az USA-ban és az Európia Unióban is szignifikánsnak mondható, főként mert számos iparág ezen szektor teljesítményétől függ - tájékoztatott a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián Incze Zsombor. Hozzátette, az EU-ban a mezőgazdaság közvetlen GDP hozzájárulásának több mint fele (52,8%) a növénytermesztésből, 38,6%-a pedig az állattenyésztésből származik.

A szakember beszélt arról, hogy az agráriumhoz kapcsolódó cégek a nemzetközi tőzsdéken is fontos szerepet töltenek be, ugyanakkor a kizárólag mezőgazdasági termelést végző cégek tőzsdei jelenléte nem jellemző. Eltérő mértékű viszont a tőzsdei jelenlét az ellátási lánc különböző pontjain, az élelmiszeriparon belül például a nagyobb vállalatok közül jónéhány bír tőzsdei jelenléttel. Elmondta, az agráriumhoz kapcsolódó cégek (input anyagok előállítói, gépgyártók, technológiai beszállítók) részvényei erősen ciklikusak, javuló gazdasági növekedés esetén felülteljesítők, egyébként alulteljesítik a vezető indexeket. Inflációs környezetben - erős növekedés mellett - elfogadhatóan teljesítenek, stagflációs környezetben pedig inkább alulteljesítés várható. 

A szektor jelenleg az S&P 500-hoz képest érdemben alacsonyabb értékeltségen forog, ennek oka a szektor alacsonyabb jövedelmezőségében, erősebb ciklikusságában (magasabb kockázat) és átlagosan alacsonyabb növekedésében keresendő.
Incze Zsombor

Élelmiszeripari cégek teljesítménye

Az élelmiszeripari cégek fundamentumait nem érintette rosszul a vírus, a jövedelmezőségük magas maradt és a bevételük is nőni tudott 2020-ban. 2021-ben folytatódott a jó teljesítmény, de a nyitás és a gazdaságok újranyitása miatt a gazdaság más szegmensei relatíve jobban teljesítettek. Mivel 2021 vége, 2022 eleje ismét a korlátozások bevezetéséről szól, ismét megnő a relatíve biztonságos eszközök kereslete, ezért a szektor cégei felülteljesítőek lehetnek - taglalta Incze Zsombor. 

A világjárvány változó mértékben érintette az élelmiszeripari cégeket

A Beyond Meat nevű növényi alapú húshelyettesítő készítmények gyártásával foglalkozó cég például 2021 áprilisa óta minden hónapban csökkenést tapasztalt (éves szinten) a növényalapú húshelyettesítő termékek eladásában az USA-ban. Ennek okai többek között, hogy csökkent a fogyasztói érdeklődés a húshelyettesítő termékek irányában, valamint a magas árszint miatt relatíve kis célközönség számára jelentenek alternatívát. A vállalat csak akkor lehet újra versenyképes, ha sikeresen csökkentik az árakat.

Az AB InBev sörgyártással foglalkozik, és habár az év közepéig világszerte csökkentek a söreladások, a második felére növekedésnek indult a fogyasztás. Ennek oka például, hogy az ismételt lezárások miatt nem nyithattak ki a vendéglátóegységek, amelyek jelentős szegletét adják az értékesítésnek.

A Kraft Heinz egy száraz és tartós élelmiszerekkel foglalkozó vállalat. A cégnél 2020-ban jelentős növekedés volt tapasztalható az értékesítésekben, ami részben 2021-ben is folytatódott, hiszen a lezárások alatt többen étkeztek otthon, emiatt pedig megnőtt a kereslet a termékeik iránt.

Konklúziók

A mezőgazdaság és az élelmiszeripar GDP-hez való hozzájárulása csökkenő trendet mutat, ugyanakkor a világgazdaságban nélkülözhetetlen szerepet töltenek be - hangsúlyozat Incze Zsombor. 

Az agrár ellátási láncban és az élelmiszeriparban tevékenykedő cégek megkerülhetetlen tőzsdei szereplők, az S&P 500 kapitalizációjának több mint 5%-át teszik ki. Az élelmiszeripari cégek inkább anitciklikusan viselkednek, míg az agráriumot kiszolgáló cégek erősen ciklikusak. Egy alacsony növekedéssel párosuló magas inflációs környezetben az élelmiszeripari vállalatok a piachoz képest felülteljesíthetnek. A koronavírus-járvány elsősorban azokat az élelmiszeripari cégeket ütötte meg jobban, melyek forgalmának nagyobb hányadát teszi ki a vendéglátás.

A Portfolio Agrárszektor 2021 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Fotók: Portfolio

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?