Így lehet ma sikeres egy családi gazdaság Magyarországon: ennyit kell tenni hozzá

Így lehet ma sikeres egy családi gazdaság Magyarországon: ennyit kell tenni hozzá

agrarszektor.hu
A családi vállalkozások jelentik a magyar agrárium gerincét - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Bát-Grill Baromfifeldolgozó Kft. hűtőházának átadási ünnepségén, pénteken, Bátaszéken.

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy munkahelyeket teremteni az ország nagy gazdasági központjaitól távolabb még nagyobb hozzájárulást jelent a vidéki Magyarország megerősödéséhez - írja közleményében az Agrárminisztérium. A Bát-Grill Baromfifeldolgozó Kft. azok közé a vállalkozások közé tartozik, amelyek már a gyakorlatban is sikeresen hozzájárultak a vidék gazdasági és foglalkoztatási erejének növeléséhez. Ez a cég azonban nemcsak a jövedelmezőség szempontjából fontos keresletet biztosítja 100 kilométeres körzetben, hanem a magyar mezőgazdaság modernizációs, hatékonysági törekvéseihez is nagyban hozzájárul térségi szinten - tette hozzá Nagy István.

A miniszter arról is beszélt, hogy háromszor több forrás jut vidékfejlesztésre, 2027-ig összesen 4265 milliárd forintot biztosítanak a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar megújítására. A kormány oldaláról azt szeretnék elérni, hogy minden magyar agrárvállalkozó nyertese legyen a történelmi léptékű támogatásoknak. Hangsúlyozta, az elmúlt időszakban összességében nemcsak a koronavírus-járvány okozta válság kezelése tekinthető sikeresnek, hanem közben emelkedett a kibocsátás, az agrárexport és a külkereskedelmi többlet is. Mindehhez azt is hozzá kell tenni, hogy az Európai Unió tagjaként a világ egyik legszigorúbb élelmiszerhigiéniai és állatjóléti követelményeinek kell, hogy megfeleljenek a magyar termelők. Az élelmiszeripar termelési értéke több mint a kétszeresére emelkedett 11 év alatt, ennek köszönhetően megközelítette a 4500 milliárd forintot - mondta el Nagy István. Kifejtette, a baromfihús feldolgozás, tartósítás szakágazat kiegyensúlyozottan és stabilan növekedett, teljesítménye 2021-ben 432 milliárd forint volt, 2010-óta több mint két és félszeresére bővült. A tárcavezető kiemelte, tovább kell folytatni a fejlesztéseket, és a kapacitások ésszerű növelését, mert így bővül a foglalkoztatás és nő hazánk gazdasági teljesítménye.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 30. 06:03