Válságban a magyar állattenyésztés: csak így mászhat ki a gödörből az ágazat

Válságban a magyar állattenyésztés: csak így mászhat ki a gödörből az ágazat

agrarszektor.hu
Az elmúlt három évtizedben nem volt példa olyan válságra, mint amilyen most van a magyar állattenyésztésben, és habár voltak már magas árak, de ilyen hosszú ideig nem tartottak ki, és ennyire még biztosan nem vált el egymástól a növénytermesztés és állattenyésztés jövedelmezősége - mondta Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián. Hozzátette, a fő kérdés az, mikor érünk el egy kilogrammonként 600 forintos hízófelvásárláshoz, egy 350 forintos broiler húsfelvásárláshoz, illetve egy literenként 140 forintos tejárhoz, hiszen addig amíg ezek nincsenek, veszteséget termel az ágazat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A 2020-as évhez képest nem sokat változott a világ takarmánygyártása, akkor 1,187 milliárd tonna volt, idén körülbelül 1,2 milliárd tonna lesz - közölte Kulik Zoltán a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián. Kiemelte, jól látható, hogy az elmúlt öt évben 10 százalék fölötti értékkel növekedett a szójafelhasználás a világban, továbbra is Kína a legnagyobb felhasználó 240 milllió tonnával, őket az USA követi, de érdemes figyelni a dél-amerikai országokra is, mint Brazília és Argentína, ahol 10 százalékos növekedés volt tapasztalható az utóbbi időszakban. Magyarországon 2020-ban 3,825 millió tonnás volt a takarmánygyártás, ami az előző évvel körülbelül megegyezőnek számít.

A szakember beszélt arról, hogyan változott az additívok ára az elmúlt években, elmondta, például az esszenciális aminosavaknál 200 százalékos áremelkedés történt idén, és szinte biztos, hogy az árak nem fognak megállni ezen a szinten. A fehérjehordozók esetén, a szójadara 40 százalékkal, míg a napraforgó dara 85 százalékkal drágult, a kukoricánál és a búzánál pedig 80, illetve 70 százalékos áremelkedésről beszélhetünk 2021-et tekintve. 

Jelenleg nem csupán krízishelyzetről beszélhetünk, hanem egy olyan válságról, amilyenre az elmúlt három évtizedben biztosan nem volt példa. Voltak már ugyan magas árak, de ilyen hosszú ideig, ilyen masszívan nem tartottak ki, és ennyire még biztosan nem vált el egymástól a növénytermesztés és állattenyésztés jövedelmezősége mint most

 - hangsúlyozta Kulik Zoltán. Hozzátette, a boltok polcain lévő termékeknél is látszik az áremelkedés, a sertéstarja például 10-12 százalékkal, a tojás 10 százalékkal, a friss csirkemelléfilé pedig 17 százalékkal drágult, ugyanakkor ezek az emelkedések a közelében sincsenek annak, amit az inputanyagok mutatnak. 

Kulik Zoltán

Ha megnézzük a szemesek, a fehérjehordozók és a premixek árhatásait, akkor látszik, hogy egy kilogramm hízósertés előállítási költsége átlagosan 130 forinttal nőtt, ami 36 százalékos emelkedésnek felel meg, a broilernél ez a szám a 80 forintot is meghaladja, itt 34 százalékos emelkedés volt, míg a tejnél 24 százalékos emelkedés történt egy év alatt - tájékoztatott Kulik Zoltán. A szakember rámutatott arra, hogy egy átlag 500 tejelő tehenes állomány esetében, évi 4,5 millió liter tej termelése mellett, 108 millió forintos éves költségnövekedés történt, míg egy átlag 500 kocás sertéstelep esetén 200 millió forintos költségnövekedésről beszélhetünk éves szinten. Ezen példáknál maradva, a szarvasmarhánál ez 70 milliós, a sertéságazatnál pedig 200 millió forintos veszteséget jelent.

Teljesen összekuszálódott és átmozgott a piac, a takarmányban átlagosan egy 70 százalékos növekedés tapasztalható, a munkabérek esetén 7 százalék, az energiaáraknál pedig átlagosan 70 százalékos növekedésről beszélhetünk. Húzhatjuk, halaszthatjuk, de az a fő kérdés, mikor érünk el egy kilogrammonként 600 forintos hízófelvásárláshoz, egy 350 forintos broiler húsfelvásárláshoz, illetve egy literenként 140 forintos tejárhoz. Amíg ezek nincsenek, addig veszteséget termel az ágazat.

A Portfolio Agrárszektor 2021 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Fotók: Portfolio

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?