Átrendeződés a magyar agrárintegrátori piacon: nagy változások jöhetnek

Átrendeződés a magyar agrárintegrátori piacon: nagy változások jöhetnek

agrarszektor.hu
A jövő agrárintegrátorainak a szaktanácsadásra és a precíziós szolgáltatásokra kell fókuszálniuk - hangzott el a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián. A beszélgetésen emellett szóba került az is, hogy miért választják a termelők az integrátorokat, és mit kell tenniük, milyen szolgáltatásokat kell biztosítaniuk a cégeknek ahhoz, hogy megtartják az ügyfeleiket. A kerekasztal-beszélgetésre meghívott szakemberek kiemelték, hogy ha versenyhelyzet van a piacon, annak végső soron mindig a gazdák látják hasznát.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Napjaink egyik legizgalmasabb kérdése, miként változik és mire terjed ki a meghatározó integrátorcégek kínálata a hazai mezőgazdaságban. Az integrátorok szolgáltatásaira a legtöbb gazdálkodónak szüksége van, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy e téren milyen piaci verseny alakul ki, és ebből a termelők hogyan profitálhatnak. A Portfolio Agrárszektor 2021 konferencia keretén belül hazai integrátorok beszéltek arról, mit is jelent az integráció az ágazatban, milyen szolgáltatások közül válogathatnak a gazdák ma Magyarországon, és hogy milyen előnyökkel járhat a gazdák számára az együttműködés ezekkel a cégekkel.

Makai Szabolcs, a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója szerint a mezőgazdasági integráció még mindig elég népszerű a a gazdák körében, noha egyre nagyobb azoknak a száma, akik bankokkal tárgyalnak, és hiteleket, befektetési lehetőségeket keresek. A szakember elárulta, hogy a Talentis Agro Zrt. 45 ezer hektáron folytat állattenyésztést, és működésük során mindenkivel kötöttek üzleteket, vettek termékeket, szolgáltatásokat és gépeket is. A Mészáros Csoport a Takarék Mezőgazdasági Befektetési és Fejlesztési Magántőkealap és egy pénzügyi befektető bevonásával nyáron hozta létre az AgroLink Zrt. néven új, nyitott mezőgazdasági integrátori cégét, amely mezőgazdasági inputanyagok nagykereskedelmével, terményfelvásárlással és tudásmegosztással áll a gazdák rendelkezésére. Makai Szabolcs elmondta, hogy ők nem akarnak a Kite Zrt. és az IKR Agrár Zrt. konkurensei lenni, nem terveznek teljes szolgáltatási palettát nyújtani.

A mi végső célunk a termelők integrálása, vagyis a kis, helyben dolgozó integrátorok bevonásával a legkisebb termelők elérése

- jelentette ki Makai Szabolcs.

A szakember nem zárta ki, hogy lesz egy-két ütközési pont a többi integrátor céggel, de szerinte nem lehet ebből komoly probléma, mert elférnek egymás mellett a piacon. Adott esetben előfordulhat majd, hogy az AgroLink Zrt. ügyfeleket csábít el másoktól, de a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója rámutatott, hogy erre kicsi az esély, mert ők nem azokat a szolgáltatásokat nyújtják, mint a többi, hasonló profilú vállalkozás. Makai Szabolcs beszélt arról is, hogy a biztosítások a mezőgazdasági szolgáltatások népszerűségi listáján eléggé hátul vannak, az AgroLink Zrt. ezeket hozta fel a lista 2-3. helyére. A szakember szerint az mindenképpen hasznos, hogy bővült az integrátorok köre, mert a verseny mindig jó, annak mindig a vevők lesznek a nyertesei. Makai Szabolcs arra a kérdésre, hogy lesz-e elég műtrágya tavasszal, elmondta, hogy egészen biztosan lesz. Ahogy fogalmazott, a gyártási részen nem lesz probléma, legfeljebb a logisztikában lehetnek majd kisebb fennakadások.

Hazafi László, Makai Szabolcs, Márton Lénárd, Szabó Levente (balról jobbra) 

Márton Lénárd, az IKR Agrár Kft. kereskedelmi igazgatója úgy látta, hogy egy integrátor cégnek széles körű, komplex feladatokat kell ellátnia: biztosítania kell az inputanyagokat a gazdák számára, foglalkoznia kell a technológiai termékfejlesztéssel, termékfelvásárlással a feldolgozóipar számára és számos szolgáltatást kell nyújtania a partnereknek. A szakember ezt úgy foglalta össze egy mondatban, hogy egy integrátor cégnek a termelők mindennapos problémáira kell tudnia válaszokat és megoldásokat adni. Márton Lénárd szerint a magyar gazdák jelentős része kötődik valamilyen integrátor vagy kereskedő szervezethez, mert ezek megbízhatósága elköteleződést szül. A gazdáknak kell egy biztos pont, egy cég, amihez tudnak fordulni.

Integrátornak nem születik senki. Ahhoz, hogy valaki ilyen céggé váljon, pénzre van szüksége, amihez lefedettséggel, ügyfélkörrel és értékesítői hálózattal kell rendelkezni

- mondta Márton Lénárd.

Az IKR Agrár Kft. kereskedelmi igazgatója szerint napjainkban a legnagyobb igény a precíziós szolgáltatások és a szaktanácsadás iránt van, ezért vállalat ezek fejlesztésére fog fókuszálni a jövőben, mert a precíziós gazdálkodási pályázatok megjelenése után szükség lesz az ilyen jellegű szaktanácsadásra is. A vállalkozás a partneri kapcsolatokat fenn akarja tartani, és még bővíteni is akarják őket, és olyan technológiákat alkalmazni, ami a cégeknek is hasznára válhat. A növénybiztosítások kapcsán Márton Lénárd elmondta, hogy ők csak ezzel foglalkoznak, nem idegen tőlük ez a fajta szolgáltatás. Az idei évet értékelve a szakember elárulta, hogy az IKR Agrár Kft. idén a 150 milliárdos árbevételt el fogja érni, ez pedig mintegy 25%-os növekedést jelent. A jövőbeli terveket illetően a szakember kiemelte, hogy szeretnének különböző témákban oktatásokat szervezni és tartani a gazdálkodóknak, és aktívan hozzájárulni, hogy az egyes kultúrnövények átlaghozamai emelkedjenek. Ahogy fogalmazott, Magyarországon ma a búza átlagtermése 5 tonna körül alakul hektáronként, ha ezt sikerülne 6 tonnára feltornászni, már elégedettek lennének. Márton Lénárd szerint jövő tavasszal lesz elegendő műtrágya, de minden erejüket arra fogják összpontosítani, hogy tavaszra a gazdáknak meglegyen a szükséges mennyiség ezekből az inputanyagokból.

Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója szerint az integrátoroknak a termelők nagy hasznát látják, mert el tudnak számolni a többlet bevétellel és el tudják adni a többlettermést. A szakember beszélt arról is, hogy a vállalat a klasszikus integrátorokhoz képest nemcsak inputtal, technológiával, gépekkel látják el a termelőket, de a termést a piacon elhelyezve plusz értéket is teremtenek. Szabó Levente elmondta, hogy KITE Zrt. a meglévő, legmodernebb technológiákat, megoldásokat integrálja a magyar mezőgazdaságba, és hogy a legnagyobb igény ma a szaktanácsadásra mutatkozik. A szakember kiemelte, hogy nem látja potenciális riválisnak az AgroLink Zrt.-t, mert nem azonosak a céljaik és a célcsoportjaik.

A KITE Zrt. a vállalat a végfelhasználókat akarja elérni

- jelentette ki Szabó Levente.

A konkurenciát illetően Szabó Levente kifejtette, hogy nem jelent akadályt a versenyszituáció. A biztosításokat illetően a KITE Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a vállalat foglalkozik növény- és vagyonbiztosításokkal, kiegészítve a termelés során felmerülő egyéb biztosításokkal. A jövőt illetően a vállalkozás a precíziós gazdálkodással kapcsolatos szolgáltatásokra összpontosítanak, illetve arra, hogy a növénytermesztésen belül a vetőmagtermesztés is ismét fókuszba kerüljön. Szabó Levente elmondta, hogy a cég idei évi konszolidált bevétele meg fogja haladni a 400 milliárdot. Az elmúlt időszakban kialakult műtrágya-helyzet kapcsán a szakember kifejtette, hogy ők importra kényszerültek ebből az inputanyagból, de ezek a források nem apadtak el. Szabó Levente egyetértett Makai Szabolccsal abban, hogy egészen biztosan lesz elég műtrágya, csak kérdés, hogy a logisztika bírni fogja-e.

A Portfolio Agrárszektor 2021 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Fotók: Portfolio

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02