Visszasírják az NHP-t az agráriumban: jönnek a 10 százalékos hitelek

Visszasírják az NHP-t az agráriumban: jönnek a 10 százalékos hitelek

agrarszektor.hu
Nagy versenyt folytatnak az agrárügyfelekért a bankok, és ennek megfelelően folyamatosan változik a finanszírozási környezet is. A forráshoz jutási esélyeket befolyásolja az is, hogy a pénzintézetek az Európai Uniós agrárszabályozási környezethez és követelményekhez igyekeznek igazítani hitelezési gyakorlatukat. Az eldőlt, hogy június 30-áig folytatódhatnak a támogatott programok a Széchenyi Kártya keretében, de az agráriumot finanszírozó bankok a Növekedési Hitelprogramhoz hasonló, hosszú távon fix kamatozást biztosító beruházási hitelprogramot is látni szeretnének. Különösen az állattenyésztés, azon belül a sertéságazat számára fáj a piaci kamatok emelkedése, ezek hamarosan a 7-10 százalékot is elérhetik - hangzott el a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Mekkora probléma a magasabb kamatkörnyezet?

Csúnyán emelkedik a kamatkörnyezet, így a finanszírozói kerekasztalban adta magát első kérdésként, hogyan reagálhatnak erre az agrárcégek és a bankok. Kamatot fixálni minden esetben érdemes, még most sem késő ezt megtenni, különösen euróban - vélte Fetter István, a CIB Csoport Kisvállalati Divízió Vezetője a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián

Szeretnék nem azzal a feltételezéssel élni, hogy nem lesznek támogatott konstrukciók, mert nagyon jó például a Széchenyi Kártya Program

 - mondta Szerdahelyi Róbert az Erste Bank KKV Igazgatóságának kis- és középvállalati igazgatója, de hozzáfűzte, hogy a piaci hiteleknél számottevő BIRS referenciakamat már 4% felett jár már, ami a kamatfelárral együtt 6% feletti hitelkamatot jelent. Szerinte is érdemes még mindig kamatot fixálni. Takáts Zsolt, a Raiffeisen Bank Kereskedelem és Agrárfinanszírozás igazgatója szerint vége a hét bő esztendőnek, elindult a kamatemelési folyamat, még az is könnyen meglehet, hogy visszatekintve a mostani kamatszint kedvezőnek fog tűnni. Mindenkinek érdemes kihasználnia a még elérhető termékeket (pl. Széchenyi Kártya, EXIM), és egyébként még a jelenlegi kamatkörnyezetben is jobb beruházó adósnak lenni, mint betételhelyezőnek, hiszen negatívak vagy nagyon alacsonyak a reálkamatok. 

Ugyanakkor egyre erőteljesebbek a finanszírozási korlátok, ezért olcsó, fix kamatozású (nem kamattámogatott), beruházásokat támogató agrárhiteleket szeretnének, amilyen a nyáron véget ért Növekedési Hitelprogram volt

 - ezzel egyébként más panelbeszélgetők is egyetértettek. 

Krisán László, Takáts Zsolt, Szerdahelyi Róbert, Szabó István, Hollósi Dávid, Fetter István, Bán Zoltán (balról jobbra)

Szabó István, az OTP Bank ügyvezető igazgatója szerint az elmúlt 10 év kegyelmi időszak volt, de most már a bankszektorban is érezhető a kézifék behúzása, és többek között az árak emelkedése és az ellátási láncok megszakadása miatt a csődráta növekedése várható. Nem lenne meglepődve, ha jövőre már 7-10%-os piaci hitelkamatokról beszélnénk. A beruházásokat szerinte is a Növekedési Hitelprogram szűkített visszahozásával lehetne segíteni. Hollósi Dávid, a Takarékbank Zrt. és a Magyar Bankholding Csoport Agrár és Élelmiszeripari üzletág ügyvezető igazgatója szerint a termelők fejében a kamatszínvonal jelenleg a 3-5. legnagyobb probléma, vagyis nincs a legfőbbek között. A sertéságazat jelenleg veszteséget termel, és bizony lesznek szereplők, akiknek a jövőben nem fog tudni a bankszektor finanszírozást adni, mert nem tudják kitermelni a termelők a magasabb kamatokat, sőt, még a hitel tőkerészét sem.

Mi lesz a Széchenyi Kártya hitelprogramokkal?

Sikerült az Európai Bizottsággal megállapodni arról, hogy december 31-ével nem szűnnek meg az átmeneti támogatási keretek, így június 30-áig egészen biztosan továbbmennek a támogatott programok az "uniós betonfalt" jelentő de minimis korlátok emelése mellett

 - közölte Krisán László KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója. A Széchenyi Kártya felső keretösszegét így talán sikerülni fog a jelenleg 1 milliárd forintról 1,4-1,5 milliárd forintra emelni - fejezte ki reményét. A jelenleg is futó nyolc (köztük két agráros) programelem meghosszabbításáról egyelőre nem született hivatalos döntés, de nemsokára bejelentés várható erről. Krisán László szerint nincs vége a válságnak, mikroszinten még egyáltalán nem napfényes minden, és az EU is így látja. Nem venne rá mérget ezért, hogy a jelenlegi támogatási feltételek 2022. június 30-án véget érnek.

A minisztériummal egyeztetve a KAVOSZ napokon belül előjön a sertéságazat számára 0%-os kamattal és költségmentesen igénybe vehető hitellel, 200 millió forintos felső határig. A kamatkörnyezet emelkedése ellenére a kamattámogatás a "legolcsóbb buli a világon", és még olcsóbb a garancia. Az infláció nem fog lelassulni, és sajnos sokat felejtett, keveset tanult a világ az előző pénzügyi válságból - vélte Krisán László.

Elvesztette az agrárium a vonzerejét a finanszírozóknál?

Szerdahelyi Róbert szerint egyértelmű, hogy nem. Szembesülni fognak a bankok nem teljesítő hitelekkel, de a mai turbulens körülmények között is vannak nyereségesen működő, tőkeerős cégek az állattenyésztésben is. Lesznek csődök, de túlélők is, és felértékelődik a bankok tanácsadói szerepe, azt pedig nem mondhatják ki a bankok, hogy bizonyos szektorokat vagy alágazatokat nem finanszíroznak. Krisán László úgy véli, szó sincs arról, hogy az agrárium ne az egyik legjobb szektor lenne, a Széchenyi Kártya programokban például a bedőlési aránya messze 1% alatti. Fetter István szerint sem vesztette el vonzerejét az agrárium, finanszírozási és befektetési termékek és innovációk széles palettája érhető el továbbra is az itt működő cégek számára. Hollósi Dávid elmondása szerint nem engedik el az ügyfelek kezét, még mindig dinamikus itt a hitelbővülés, és a Magyar Bankholding adatai szerint az agráriumban 100% feletti a hitel/betét arány.

A Portfolio Agrárszektor 2021 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Fotók: Portfolio

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?