2022. augusztus 13. szombat Ipoly

Hírek - Növény

Drámai a helyzet a műtrágyapiacon: óriási a bizonytalanság a drágulási hullám miatt

A bizonytalanság és az árdrágító tényezők együttállása jellemző a műtrágyák piacán, a jelek szerint pedig nem várható érdemi árcsökkenés a következő hónapokban sem. A döbbenetes árak okairól szólva egyetértés mutatkozott az Agrárszektor 2021 konferencia pénteki napján megtartott kerekasztal-beszélgetésen, a jövőről szólva ugyanakkor felmerült, hogy a nyárra már lehet mérsékeltebb árszint. Erre sem szabad ugyanakkor mérget venni, és addig is kénytelenek a gazdák megvásárolni a drágább műtrágyát is.
 
 

Hihetetlen árrobbanás következett be az utóbbi időszakban a nemzetközi és a hazai mezőgazdasági piacon, és az árak sokszor olyan gyorsan változnak, hogy a tendenciák követhetetlenné váltak a piaci szereplők számára. Még nagyobb probléma, hogy ma sokkal nehezebb előre látni, és ez hátráltatja a gazdálkodás tervezésével, a szerződéskötésekkel és az értékesítéssel kapcsolatos döntéseket. A Portfolio által szervezett Agrárszektor 2021 mezőgazdasági konferencia pénteki napján megtartott szekció neves piaci szakértők részvételével azt mutatta be, milyen tendenciák érvényesülnek ma a különböző agrárpiacokon, milyen további árváltozások várhatók, egyúttal pedig kísérletet tett arra is, hogy hosszabb távra szóló prognózisokat vázoljon fel a mezőgazdasági vállalkozássok számára. Külön kiemelt beszélgetésben volt szó a drasztikus műtrágyapiaci krízisről, amely megtöbbszörözi a növénytermelők költségeit és áruhiánnyal is fenyeget.

Tóth Balázs, Suba Péter, Bottlik László, Balássy Ákos, Petőházi Tamás (balról jobbra)

Ezer dollár felett egy tonna

Több tényező mellett egyértelműen a leghangsúlyosabb ok a műtrágya drágulása mögött a gázárak döbbenetes emelkedése – derült ki a Balássy Ákos, az EuroChem Agro Hungary Kft. ügyvezetőjének vitaindító előadásából. A cégvezető prezentációjában sorra elemezte a különböző típusú műtrágyák áralakulását az elmúlt évek vonatkozásában. Közös elem volt mindegyik esetében, hogy a hosszú ideig stabilnak és – mai szemmel nézve – olcsónak tűnő termékek árai minden esetben hihetetlen drágulást éltek meg az elmúlt hónapokban. Kiemelt példaként a granulált karbamid árát lehetne kiemelni, amely sokáig 200-300 dollár körül volt az egyiptomi kikötőkben, ma pedig 945 dollár ugyanez az ár. Magyarországra szállítva tehát a karbamid ára ezer dollár felett van, amely soha nem látott magas szintnek számít. Hasonló árszinteken, ezer dollár felett vannak a foszfor műtrágyák is, amelyek a többi termék drágulása után indultak el.

A helyzet egyelőre tartósnak tűnik. Jövő áprilisig, illetve májusig nem látunk esélyt arra, hogy csökkennének az árak, igaz, durva emelkedés sem várható már - összegezte a kilátásokat az ügyvezető. Végső megállapítása az volt, hogy a gazdák akkor járnak el helyesen, ha megveszik a szükséges műtrágyát magasabb árszintek mellett is. 

Nem érdemes várni, a növénynek nem lehet megmagyarázni, hogy nyárig nem kapsz enni

 – fogalmazott Balássy Ákos.

Balássy Ákos

Világméretű probléma

Az előadást nagy érdeklődés mellett megtartott kerekasztal-beszélgetés követte, amely „Felbolydulás a műtrágyapiacon: drágulási hullám, fenyegető áruhiány, uniós műtrágyázási korlátozások” címmel joggal számított a gazdák figyelmére. A világméretű energiaválság egyik súlyos következménye, hogy a többszörösére növekvő gázárak miatt a hazai nitrogénműtrágya-árak is elszabadultak. A kerekasztal-beszélgetés szakértői arra keresték a választ, hogy a drágulás meddig tarthat ki, lesz-e elegendő műtrágya a hazai piacon és a műtrágyázásban miként lehet majd érvényesíteni az uniós környezetvédelmi követelményeket a következő években. A beszélgetést Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke moderálta.

A leállás árspirálhoz vezethet

A jelenlegi helyzet ismert, ám kérdéses, hogy mit hoz a jövő. A beszélgetésben komoly kérdésként merült fel az, hogy mi lesz akkor, ha igazán súlyos műtrágyahiány alakulna ki. Suba Péter, a Petrokemija d.d. Kutina kereskedelmi vezérigazgatója úgy vélte: minden szereplő igyekszik a megnövekedett költségei fedezésére emelni az árakat, ám előfordulhat, hogy azokat a piac már nem fogadja el. 

„Ebben az esetben leállnak a termeléssel, amely viszont azt eredményezheti, hogy csökken a kínálat, amely egy áremelkedési spirálhoz vezethet

 – fogalmazott. Suba Péter hangsúlyozta azt is, hogy nem csupán a gázárak emelkedése az, amely közrejátszik az önköltség növelésében, fontos tényező a CO2- kvóták árának növekedése is. 

Egy éve 29,7 euró volt egy egységnyi kvóta, ma ez 82 euró. A tavalyi szint kezelhető volt, a mostani már nagy problémát jelent a gyártóknak.
Suba Péter

A kínálatcsökkenést nevezte meg az egyik fontos kockázati tényezőként Tóth Balázs, a Timac Agro Hungária Kft. ügyvezetője is. Mint elmondta: több olyan tényező következett be egymás után, amely ezt a folyamatot erősítette, ráadásul még most jön a tél. Ha hideg lesz, félő, hogy az orosz gyártóknak megtiltják a földgázfelhasználást, amely tovább növelheti a hiányt és emelheti az árakat. „Nagy kérdés, hogy a jelenlegi helyzetben mi tud még bekövetkezni” – vetette fel Tóth Balázs, aki ezen a ponton az egyiptomi és orosz exportkorlátozásokat említette.

Tóth Balázs ugyanakkor megjegyezte: a speciális műtrágyák piacán annyiban kedvezőbb a helyzet, hogy a korábban, nyugodtabb piaci körülmények között jellemző árkülönbség a hagyományos és speciális termékek között most lényegesen kisebb. 

Eltörpül a specifikum árazási része, amely a különleges termékeket relatíve attraktívabbá teszi.

Tóth Balázs

Drága, de muszáj megvenni

A kerekasztal-beszélgetésben a jövőről szólva Balássy Ákos elmondta: valamilyen formában rendeződnie kell a piacnak, de szignifikáns árcsökkenés nem várható. A globális műtrágyaigény meghatározó tényező, ezért tehát az sem változtat az árakon, ha egyes termelők a mostani szintek mellett kevesebbet vesznek, a magyar piac ugyanis ehhez kicsi, nem tud jelentős befolyást kifejteni a folyamatokra. Összességében Balássy Ákos szerint nem látható, hogy a műtrágyák mikor lehetnek érdemben olcsóbbak, a jelenlegi ismereteink szerint legalábbis nincs erre utaló jel.

Természetesen adódik a kérdés, hogy a jelenlegi helyzetben mit tehetnek a gazdák – vetette fel Petőházi Tamás. Válaszában „roppant izgalmasnak” nevezte a helyzetet Bottlik László, a Talentis Agro Zrt. növénytermesztési és gépészeti igazgatója. Bár elmondása szerint megfelelő stratégia nincs, az biztosan nem járható út, hogy csökkentsék a nitrogén-felhasználást. „A nitrogént nem lehet helyettesíteni” – szögezte le. Úgy vélte, a gondosan megalkotott vetéstervekhez sem érdemes módosítani.

Bottlik László

Az egyetlen lehetőség, ami adódik, az az, hogy részleteiben vásárolják meg a termelők a szükséges mennyiséget és nem mondanak le a szükséges, a talajadottságokból és a növények igényeiből adódó mennyiségek beszerzéséről. Mint fogalmazott: „a legdrágább műtrágya az, ami nincs.”

Bottlik egyébként a termelés bizonytalanságait emelte ki, mint nehezítő tényezőt. Mint kifejtette: gépet venni manapság könnyű, hiszen ehhez hitel és önerő egyaránt rendelkezésre áll, de úgy kell termelni, hogy sem a termény, sem a műtrágya jövőbeni ára nem ismert.

A bizonytalanságot illetően a kerekasztal résztvevői is egyetértettek, az uralkodó vélemény azonban az volt, hogy nyárig nem várható érdemi árcsökkenés. Ha azt követően esetleg lesz olcsóbb műtrágya, az viszont átalakíthatja a beszerzési stratégiákat, és az eddig rendszeresen ősszel felfutó piac helyett akár már nyáron is élénk kereslet alakulhat ki – hangzott el a panelbeszélgetésen.

A Portfolio Agrárszektor 2021 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Fotók: Portfolio

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!