Súlyos gondok vannak a műtrágyapiacon: tényleg beüthet a hiány Európában?

Súlyos gondok vannak a műtrágyapiacon: tényleg beüthet a hiány Európában?

agrarszektor.hu
Az egekbe szökő földgázárak és előállítási költségek ellehetetlenítették az európai nitrogénműtrágya-gyártást, és az orosz-ukrán háború hatására jelentősen nőtt az egyéb hatóanyagú termékek ára is. Az európai műtrágyagyárak nagyrészt leálltak, ezért a csillagászati árak és a tényleges áruhiány együttesen fenyegetik a magyar gazdákat is. Az elszabadult energiarák miatt az ágazati szereplőknek komoly problémákkal kell tehát szembesülniük, ez nem kérdés. Suba Péter, a Petrokemija d.d. Kutina kereskedelmi vezérigazgatója a Portfolio Agrárszektor 2022 konferencián megtartott kerekasztal-beszélgetése során hangsúlyozta, ha nem érkezik több orosz gáz Európába, akkor jövő őszre való gáztározó feltöltésekhez 30 milliárd köbméter gáz hiányzik majd az egyenlegből. Ez pedig mondani sem kell, hogy óriási gond.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Suba Péter előadása során elmondta, hogy az elmúlt években nyugodt időszakhoz szokhattak az ágazat szereplőinek, a gázzal pedig lehetett fixen kalkulálni. A műtrágyaárak is „nyugodtak” voltak, minimális, elhanyagolható emelkedéseket tapasztalhattak. Egészen idáig.

Egyik pillanatról a másikra azonban minden megváltozott. Két hónap alatt a mennyet és a poklot járta meg a földgáz ára is. Emellett az EU-ban a műtrágyagyárak közel 80%-a leállt, az tudott csak versenyképesen műtrágyát termelni, aki importálta az ammóniát, mely a nitrogénműtrágya-gyártás alapanyaga. Ha nem érkezik több orosz gáz Európába, akkor a jövő őszi gáztározó feltöltésekhez 30 milliárd köbméter gáz hiányzik majd az egyenlegből

- fogalmazott a szakember.

Suba Péter, a Petrokemija d.d. Kutina kereskedelmi vezérigazgatója
Suba Péter, a Petrokemija d.d. Kutina kereskedelmi vezérigazgatója

Czina Ferenc, az Agrolink Zrt. kereskedelmi igazgatója szerint nem jók a kilátások. A szektorban a visszarendeződés egy emelkedő trendbe fordult át, ami magasabb szintről indul, mint tavaly novemberben. Sok gyár pedig még csak most kezdi majd meg újra a működését. Csont Dávid, a Nitrogénművek Zrt. kereskedelmi vezérigazgató-helyettese, mint mondta, kettő év alatt megnégyszereződtek, megötszöröződtek az árak.

Óriási a volatilitás a szektorban. Most olyan mértékű lett, hogy minden résztvevőnek megnőtt a kockázata. Nem látom azt, sőt, kizártnak tartom, hogy a régi, megszokott árak visszatérjenek. Sokszor a hazai gyártóknak is importhoz kellett nyúlnia, mástól származó műtrágyát  adtak el, hiszen a gyár állt mögöttük. Ez kissé skizofrén helyzet, úgy gondolom

- mondta Suba Péter.

Czina Ferenc, az Agrolink Zrt. kereskedelmi igazgatója
Czina Ferenc, az Agrolink Zrt. kereskedelmi igazgatója

Fáy András, az IKR Agrár Kft. üzletágvezetője a kerekasztal-beszélgetés során kifejtette, hogy mindig annyit vásároltak a termelők műtrágyából, amennyire szükségük volt. Több körre lehet osztani a felhasználókat: vannak, akik nemcsak az árakat követik, hanem a döntések mögé képesek "látni". A másik kör, akiknek nincs likviditása, ők nem, vagy kevesebb műtrágyát vettek és inkább kivárnak, és bíznak egy trendfordulóban - ami egyébként lehet, hogy épp most jön majd el. A szakember hozzátette, az integrátorokra is nagy szerep hárul. Kitért arra is, hogy az előző 2 évben a mezőgazdaság forgóeszköz igénye 500 milliárd forinttal nőtt, amit valamilyen szinten elő kellene teremteni.

Csont Dávid erre reagálva elmondta, a bankok le vannak maradva, mintha nem vennék észre az inflációt. Ha mindennek 15-20%-ot megy fel az ára, infláció van, akkor értelemszerűen kevesebbet fog érni a pénz, mint előtte. Egyik oldalról tehát nyomás alatt vannak a gazdálkodók, nagyobb kamattal kevesebbet tudnak vásárolni, főleg a megsokszorozódott inputárak mellett.

Ha lépést szeretnének tartani a bankok, változtatni kell. Forráshiányos lesz az ágazat, ha ez így marad hosszú távon

- hangsúlyozta.

Csont Dávid, a Nitrogénművek Zrt. kereskedelmi vezérigazgató-helyettese
Csont Dávid, a Nitrogénművek Zrt. kereskedelmi vezérigazgató-helyettese

Fáy András szerint akkor lesz kiszámítható a piac, ha az európai gyártók folyamatos termelést tudnak biztosítani, kiszámítható gázárral. Ez jövőre azonban előreláthatólag nem fog megtörténni, a gáztározók megtöltése nagyobb gond lesz, mint idén volt. Mindezek mellett a háborúnak is véget kellene érnie, ez jelentős könnyebbséget okozna az ágazat szereplőinek.

Fáy András, az IKR Agrár Kft. üzletágvezetője
Fáy András, az IKR Agrár Kft. üzletágvezetője

A Portfolio Agrárszektor 2022 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Képek forrása: Agrárszektor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. február 26. 05:58