Súlyos gondokkal küzd a magyar baromfiágazat: megvan, mi lehet rá a megoldás

Súlyos gondokkal küzd a magyar baromfiágazat: megvan, mi lehet rá a megoldás

agrarszektor.hu
Viszontagságos időszakot élnek át a hazai állattenyésztők, hiszen takarmány- és energiaköltségeik drasztikusan emelkednek, emellett az aszály miatt idén rengeteg legelő is kiszáradt. Az állatbetegségek pedig továbbra is komoly nehézséget okoznak a számukra. De mit tehetnek az állattartók annak érdekében, hogy átvészeljék a kritikus időszakot? A Portfolio Agrárszektor 2022 konferencián megtartott kerekasztal-beszélgetés során  számos témát érintettek a szakemberek, a fenti kérdésre pedig egyértelmű választ adtak.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Szabó Ákos, a Tranzit Csoport vezérigazgatója, mint fogalmazott, a madárinfluenzát egyszerűen nem tudják menedzselni, a telepek nem tudják megakadályozni a járvány betörését. A gyilkos kór nem betör, hanem itt van mindig, és egyelőre ő áll nyerésre. Lehet ellene védekezni, de az komoly beruházásokat igényel, a teljes tartástechnológiát meg kell változtatni. Az UBM Csoport igazgatósági elnöke, Varga Ákos elmondta, hogy nagyon szereti a baromfit etetni, mert sokkal kiszámíthatóbb és stabilabb például a sertésnél.

Azt mondom, hogy nyerő mező az állattartásban takarmányozás szempontjából. Ha azt nézzük, hogy mennyi takarmányt gyártunk itthon, mennyi káreseményünk történt, mennyi a lejárt fizetési határidő, azt tudom mondani, vannak nehézségek, de még midig „jobb” ágazat, mint az összes többi.

Varga Ákos, az UBM Csoport igazgatósági elnöke
Varga Ákos, az UBM Csoport igazgatósági elnöke

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke is egyetértett azzal, hogy a többi abrakfogyasztó ágazathoz képest a baromfiszektor jobb helyzetben van. Varga Ákos a kerekasztal-beszélgetés során kifejtette, hogy a takarmányárak a duplájára nőttek másfél év alatt. 1 tonna táp például 100 ezer forintról bőven 200 ezer forint fölé emelkedett. Hozzátette, hogy Európában euró alapú finanszírozások vannak, ami által a hazai termelők még jobban le lesznek maradva a versenytársaktól.

Ez ilyen magyarspecifikus dolog. Itt a legnagyobb az élelmiszerinfláció, az emelkedő költségek, magasabb a finanszírozás és még sorolhatnám. Lesz, aki nyerni fog, aki pedig nem, az majd integrálódik valahová, ha talpon szeretne maradni.

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke
Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke

A Tranzit Csoport vezérigazgatója szerint több olyan cég is tönkre mehet, akik ugyan megfelelően gazdálkodtak, de nem ruháztak be jól. Mindezek mellett a bankok (jogosan)„befeszültek”, ami szintén nem könnyíti meg a helyzetet.

Itt a megoldás a problémákra?

Nem lesz más megoldás, a „kisebbeknek” integrálódnia kell, máshogy nem fognak tudni fennmaradni. Az a termelő, aki évtizedek óta a szakmában van, akkora tudással rendelkezik, hogy szinte bárhol óriási értéket képviselhet

- vélekedett Harmath Attila, a Kel-Feder Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója.

Ezt pedig a többi szakember is megerősítette, és egyértelművé tették, hogy a kulcs az integrálódás lehet. Akár még a madárinfluenzára is megoldás lehet, a kisebb gazdaságoknak ez a helyes út. Ha nézünk egy példát, egy „kisebb” cégnek, termelőnek a bank nem fog 200-300 millió forintnyi hitelt odaadni, így pedig nem fognak tudni beruházni sem.

Harmath Attila, a Kel-Feder Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója
Harmath Attila, a Kel-Feder Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója

Ami az ársapkát illeti, Szabó Ákos elmondta, hogy a gond az, hogy például a csirkemell és a farhát tavaly októberi árszinten van tartva. Az élőcsirke ára azonban megduplázódott ez idő alatt. Egyben nagy a torzítás is, hiszen, míg 1800 forint körülbelül egy kiló csirkemell, addig 2200 a combfilé, aminek fele ennyinek kellene lennie - és ez nagyon nincsen rendben. A kerekasztal-beszélgetésen résztvevő szakemberek az árstop kapcsán is egyetértettek abban, hogy értik, mi az üzenete az árstopnak, ugyanakkor a kereskedő cégeket és a kiskereskedelmet bénítja. Mint mondták, ha egy trendet ennyire erősen megtörnek, abból mindig baj van. Egyensúly helyett káosz lesz, akárcsak most. Mikor egy áruházlánc rá van kényszerítve, hogy beszerzési ár alatt adja tovább a termékeit, akkor az óriási inflációnövelő dolog, hiszen minden más áru drágulni fog.

Szabó Ákos, a Tranzit Csoport vezérigazgatója
Szabó Ákos, a Tranzit Csoport vezérigazgatója

A jövő képlékeny, az viszont biztos, hogy kemény félév elé néznek az ágazat szereplői, a második félév viszont némi reményt is kelthet. Aki megfelelően gazdálkodott és forgatta a pénzt, az talpon tudott és talpon is fog tudni maradni.

A Portfolio Agrárszektor 2022 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Képek forrása: Agrárszektor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?