Súlyos kijelentést tett Nagy István az árstopról: ez várhat a magyarokra 2023-ban

Súlyos kijelentést tett Nagy István az árstopról: ez várhat a magyarokra 2023-ban

agrarszektor.hu
Fontos kijelentést tett Nagy István agrárminiszter az élelmiszerárstopokról, elmondta, hogy az árstopos termékekre kereskedelmi akcióként kell tekinteni és úgy gondolja, hogy a jövő esztendő derekán valamikor ennek be kell fejeződnie, hiszen a háború sem tarthat a végtelenségig. Szerinte a háború előtti árak nem fognak már visszajönni, de ilyen nagymértékű drágulások, mint amilyenek az utóbbi időszakban voltak, már biztosan nem lesznek. 

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Nagy István az Inforádióban beszélt arról, mi tudja megállítani az élelmiszerárak inflációját, elmondta, nagyon reméli, hogy abban a pillanatban, hogy vége lesz a háborúnak és a világ normális menete helyreáll, megfékeződik és reméli, hogy teljességgel mérséklődik is. Arra a kérdésre, hogy lesznek-e még olyan élelmiszerárak, mint amilyenek a háború előtt sok évig voltak, úgy reagált:

A háború előtti árak szerintem nem fognak visszajönni, mert a világ egy másik állapotában lesz akkor, amikor vége lesz a háborúnak. De hogy a növekedés nem lesz ekkora, abban ezer százalékig biztos vagyok, így a normális mértékű infláció fog bekövetkezni az élelmiszerek piacán is, mint ahogy az élet más területén is.

Nagy István közölte, az áremelkedések „plafonjánál tartunk, nincs hova már”, hiszen az energiaárak emelkedése már megállt és az inputköltségek szintjét is ismerjük. Kiemelte, most már ilyen nagymértékű áremelkedések nem várhatók, mert az energiaárak már csúcson vannak, tehát nincs indoka annak, hogy óriási, 10, 20, 30%-os áremelkedések legyenek. 

Az agrárminiszter az ársapkás termékekkel kapcsolatban, illetve arról, hogy meddig maradhat az élelmiszer-árstop azt mondta:

Azt reméljük, hogy vége lesz ennek, én azt gondolom, hogy a jövő esztendő derekán valamikor ennek be kell fejeződnie, hiszen a háború sem tarthat a végtelenségig. Így mindazok a hatások, amik ennek következtében is bekövetkeztek, ennek jövőre véget kell érnie, és akkor a normális piaci viszonyokat vissza kell tudni vezetni.

Nagy István úgy látja, konkrét termelési problémák hiányában csak a „vásárlási láz”, „a pánikvásárlás”, a szükségesnél több termék bespájzolása az oka annak, hogy időnként nem található termék a polcokon az ársapkás termékekből, de mint mondta, „holnapra lesz”, tehát megoldódik ez a kihívás. A tojás ársapkája kapcsán hangsúlyozta: a magyar termelés a mindennapi felhasználás 80-85%-át tudja biztosítani, de az ünnepek körül, amikor megemelkedik a fogyasztás, akkor hoznak be a tojáscsomagoló szereplők importból tojást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03