Felbolydult gabonapiac: mi lesz most az árakkal és a minőséggel Magyarországon?

Felbolydult gabonapiac: mi lesz most az árakkal és a minőséggel Magyarországon?

agrarszektor.hu
Az idei történelmi aszály és a februárban kirobbant orosz-ukrán háború jelentős mértékben befolyásolta a gabonaárakat: egészen a nyár végéig, a gabonafolyosó megnyílásáig és az amerikai eredmények megszületéséig magasan tartotta azokat, mostanra azonban megnyugodni látszik a kereslet-kínálat. Az aflatoxin-szennyezettség azonban komoly problémát jelenthet a gabonafélék értékesítésében, nemcsak nálunk, de a környező országokban is.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Idén márciusban és májusban elérte a csúcspontját a nemzetközi gabonaárindex, azóta folyamatos csökkenés figyelhető meg a gabonaárak terén. A világon több tényező is befolyásolja a nemzetközi gabonaárakat, főleg a február végén kitört orosz-ukrán háború - mondta Berkes Gábor, a Cargill Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója a Portfolio Agrárszektor 2022 konferencián. A szakember szerint amíg a gabonafolyosó el nem indult, mindenki a készletek beragadásától félt, ugyanakkor a szomszédos országok szállítási infrastruktúrájában fellendülés volt tapasztalható. A gabonaárak emelkedéséhez az energiaárakban tapasztalt meredek ugrás is hozzájárult. Ez azonban az utóbbi időszakban megnyugodni látszik, novemberre már a háború előtti szintre tértek vissza. Berkes Gábor beszélt arról is, hogy mostanra már elindult az új termelésű búza kereskedelme, így mintegy 20 ezer forinttal lejjebb van a búza tonnája. A szakember beszélt arról is, hogy a búzaárak az orosz-ukrán háborúnak és az idei kukoricatermésnek is köszönhetőek. A takarmánykeverők maximalizálták a búza felhasználását, ami olyan árakat generált, hogy mindenki ide hozta a termését. Mostanra azonban már eljutottunk oda, hogy a magyar búzának az export felé kell kalkulálnia. Jelenleg a körülbelül 120 ezer forint körül van a búza tonnája, ez még egy kicsit mehet lejjebb - jelezte Berkes Gábor.

Berkes Gábor, a Cargill Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója
Berkes Gábor, a Cargill Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója

Makai Szabolcs, a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a búza ára egy év alatt 60 ezer forintról 130 ezer forintra ugrott, ugyanakkor a termelési költségek is jelentősen megnövekedtek, a műtrágyák és egyéb inputanyagok ára a többszörösére nőtt, és az üzemanyag is drágább lett. Az étkezési búza termelése azonban továbbra is eredményes. A szakember szerint egyelőre még nem lehet megjósolni, mi várható a jövőben, ugyanis amikor a piacokon zavar van, akkor a szereplők az árucikkekbe mentik a pénzüket. Makai Szabolcs úgy látja, hogy a következő időszakban a gabonaárakban egy lassú csökkenés várható, ám hirtelen visszaesés nem lesz, mivel az komoly problémákat okozna a növénytermesztésben, mivel a földekben már ott van a drága inputanyag. Az ukrán import kapcsán a szakember elmondta, hogy mostanáig mintegy 850 ezer tonna gabona érkezett Ukrajnából, és ha a következő időszakban a havi 110 ezer tonna tartható lenne, akkor a magyar gabonából jutna importra is.

Makai Szabolcs, a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója
Makai Szabolcs, a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója

 

 

A kukorica toxinhelyzetéhez képest sokkal megnyugtatóbb a búza minősége, és bár az aszály miatt a zsugorodott búzaszemekkel volt probléma, de alapvetően rendben volt a búza, legalábbis a kukoricához képest - jelezte Párkányi Gábor, a Mertcontrol Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. A szakember elmondta, hogy a laboratóriumban megvizsgált  kukorica mintáknak kevesebb mint 10%-a volt a 20 ppb-s határérték felett aflatoxin B1 tekintetében. Azt viszont tudni kell, hogy a piac nem csak 20 ppb-ig vásárol, hanem - mivel feldúsul a feldolgozás során -, ezért 5 és 10 ppb-s határértékekkel is szerződnek. A 10 ppb-s határértéknél közel 20%-os, az 5 ppb-s határértéknél pedig kevesebb mint 30%-a volt az eredményeknek a határérték felett. Ez azt jelenti, hogy foglalkozni kell ezzel a problémával. Különböző szeparációs megoldások és toxinkötők léteznek erre a gondra, ezek közül a legegyszerűbb és legnyilvánvalóbb kezelés a rostálás, hiszen a gombák a sérült, törött szemeket támadja meg. Párkányi Gábor szerint érdemes lehet arra figyelni, hogy lesz-e olyan kis-ázsiai vagy afrikai tender, ahol magasabb toxinszinttel is lehet majd szállítani, ám ilyen lehetőség egyelőre még nincs. A szakember elmondta, hogy arra is kell koncentrálni hogy a tárolás során is élnek a gombák, és hogy a toxinszint soha nem szokott csökkenni. Ezért nagyon kell rá vigyázni, hogy a mostani szint ne emelkedjen, amire azonban vannak korszerű tárolási megoldások.

Párkányi Gábor, a Mertcontrol Hungary Kft. ügyvezető igazgatója
Párkányi Gábor, a Mertcontrol Hungary Kft. ügyvezető igazgatója

A gabonaárakkal kapcsolatban Ádám János, a Bonafarm Mezőgazdaság vezérigazgatója rámutatott, hogy már az elmúlt években is volt egy jelentősebb áremelkedés, 2021 októberében 137%-os áremelkedés volt, ami másfél év alatt jött létre. Ádám János elmondta, hogy a gabonaárak megugrása őket, mint állattenyésztő, takarmánygyártó, és harmadik fél felé értékesítő céget, eléggé érzékenyen érintette. De tudomásul kellett venniük, hogy meg imputárak növekedtek, talán a tej kivételével a többi állattenyésztő ágazat árai nem változtak. Ez óriási nehézség az állattenyésztőknél, és komoly dilemmát jelent, hogy lehet ezt túlélni? A toxinszennyezettség kapcsán a szakember elmondta, hogy az nem szerencsés, ha vasúti kocsikban tárolják a gabonát. Az Ukrajnából érkező gabona kapcsán pedig nem szabad elfelejteni, hogy ezekben a növényvédőszer-maradékok magasabbak lehetnek, mint az Európai Unióban, éppen az eltérő előírások miatt.

Ádám János, a Bonafarm Mezőgazdaság vezérigazgatója
Ádám János, a Bonafarm Mezőgazdaság vezérigazgatója

Reng Zoltán, a Hungrana Kft. vezérigazgatója szerint a gabonaárak alakulásában egyértelműen látható volt az orosz-ukrán gabonaszállítási megállapodás hatása, ahogy az is, hogy nyár végére a világ több tájáról is kedvező hírek érkeztek a termésről, így például Dél- és Észak-Amerikából is. Emellett a kínai igények visszaesése is jelentős volt, így azt lehetett mondani, hogy ekkor a kereslet-kínálat megnyugodott. A toxinszennyezettséget illetően a szakember rámutatott, hogy az ilyen gabonából nem lehet bioetanolt csinálni, legfeljebb biogázként lehet felhasználni. Reng Zoltán kiemelte, hogy a melléktermékeknél a feldolgozók alacsonyabb határértékeket fogadnak el. A szakember beszélt arról is, hogy áprilisban megkezdődött az ukrán import, és a gabonafolyosó megnyílásáig áradt az országba az áru. A mennyiségek növekedésének csak logisztikai akadályai voltak.

Reng Zoltán, a Hungrana Kft. vezérigazgatója
Reng Zoltán, a Hungrana Kft. vezérigazgatója

A Portfolio Agrárszektor 2022 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Képek forrása: Agrárszektor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?