Felbolydult gabonapiac: mi lesz most az árakkal és a minőséggel Magyarországon?

Felbolydult gabonapiac: mi lesz most az árakkal és a minőséggel Magyarországon?

agrarszektor.hu
Az idei történelmi aszály és a februárban kirobbant orosz-ukrán háború jelentős mértékben befolyásolta a gabonaárakat: egészen a nyár végéig, a gabonafolyosó megnyílásáig és az amerikai eredmények megszületéséig magasan tartotta azokat, mostanra azonban megnyugodni látszik a kereslet-kínálat. Az aflatoxin-szennyezettség azonban komoly problémát jelenthet a gabonafélék értékesítésében, nemcsak nálunk, de a környező országokban is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Idén márciusban és májusban elérte a csúcspontját a nemzetközi gabonaárindex, azóta folyamatos csökkenés figyelhető meg a gabonaárak terén. A világon több tényező is befolyásolja a nemzetközi gabonaárakat, főleg a február végén kitört orosz-ukrán háború - mondta Berkes Gábor, a Cargill Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója a Portfolio Agrárszektor 2022 konferencián. A szakember szerint amíg a gabonafolyosó el nem indult, mindenki a készletek beragadásától félt, ugyanakkor a szomszédos országok szállítási infrastruktúrájában fellendülés volt tapasztalható. A gabonaárak emelkedéséhez az energiaárakban tapasztalt meredek ugrás is hozzájárult. Ez azonban az utóbbi időszakban megnyugodni látszik, novemberre már a háború előtti szintre tértek vissza. Berkes Gábor beszélt arról is, hogy mostanra már elindult az új termelésű búza kereskedelme, így mintegy 20 ezer forinttal lejjebb van a búza tonnája. A szakember beszélt arról is, hogy a búzaárak az orosz-ukrán háborúnak és az idei kukoricatermésnek is köszönhetőek. A takarmánykeverők maximalizálták a búza felhasználását, ami olyan árakat generált, hogy mindenki ide hozta a termését. Mostanra azonban már eljutottunk oda, hogy a magyar búzának az export felé kell kalkulálnia. Jelenleg a körülbelül 120 ezer forint körül van a búza tonnája, ez még egy kicsit mehet lejjebb - jelezte Berkes Gábor.

Berkes Gábor, a Cargill Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója
Berkes Gábor, a Cargill Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója

Makai Szabolcs, a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a búza ára egy év alatt 60 ezer forintról 130 ezer forintra ugrott, ugyanakkor a termelési költségek is jelentősen megnövekedtek, a műtrágyák és egyéb inputanyagok ára a többszörösére nőtt, és az üzemanyag is drágább lett. Az étkezési búza termelése azonban továbbra is eredményes. A szakember szerint egyelőre még nem lehet megjósolni, mi várható a jövőben, ugyanis amikor a piacokon zavar van, akkor a szereplők az árucikkekbe mentik a pénzüket. Makai Szabolcs úgy látja, hogy a következő időszakban a gabonaárakban egy lassú csökkenés várható, ám hirtelen visszaesés nem lesz, mivel az komoly problémákat okozna a növénytermesztésben, mivel a földekben már ott van a drága inputanyag. Az ukrán import kapcsán a szakember elmondta, hogy mostanáig mintegy 850 ezer tonna gabona érkezett Ukrajnából, és ha a következő időszakban a havi 110 ezer tonna tartható lenne, akkor a magyar gabonából jutna importra is.

Makai Szabolcs, a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója
Makai Szabolcs, a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója

 

 

A kukorica toxinhelyzetéhez képest sokkal megnyugtatóbb a búza minősége, és bár az aszály miatt a zsugorodott búzaszemekkel volt probléma, de alapvetően rendben volt a búza, legalábbis a kukoricához képest - jelezte Párkányi Gábor, a Mertcontrol Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. A szakember elmondta, hogy a laboratóriumban megvizsgált  kukorica mintáknak kevesebb mint 10%-a volt a 20 ppb-s határérték felett aflatoxin B1 tekintetében. Azt viszont tudni kell, hogy a piac nem csak 20 ppb-ig vásárol, hanem - mivel feldúsul a feldolgozás során -, ezért 5 és 10 ppb-s határértékekkel is szerződnek. A 10 ppb-s határértéknél közel 20%-os, az 5 ppb-s határértéknél pedig kevesebb mint 30%-a volt az eredményeknek a határérték felett. Ez azt jelenti, hogy foglalkozni kell ezzel a problémával. Különböző szeparációs megoldások és toxinkötők léteznek erre a gondra, ezek közül a legegyszerűbb és legnyilvánvalóbb kezelés a rostálás, hiszen a gombák a sérült, törött szemeket támadja meg. Párkányi Gábor szerint érdemes lehet arra figyelni, hogy lesz-e olyan kis-ázsiai vagy afrikai tender, ahol magasabb toxinszinttel is lehet majd szállítani, ám ilyen lehetőség egyelőre még nincs. A szakember elmondta, hogy arra is kell koncentrálni hogy a tárolás során is élnek a gombák, és hogy a toxinszint soha nem szokott csökkenni. Ezért nagyon kell rá vigyázni, hogy a mostani szint ne emelkedjen, amire azonban vannak korszerű tárolási megoldások.

Párkányi Gábor, a Mertcontrol Hungary Kft. ügyvezető igazgatója
Párkányi Gábor, a Mertcontrol Hungary Kft. ügyvezető igazgatója

A gabonaárakkal kapcsolatban Ádám János, a Bonafarm Mezőgazdaság vezérigazgatója rámutatott, hogy már az elmúlt években is volt egy jelentősebb áremelkedés, 2021 októberében 137%-os áremelkedés volt, ami másfél év alatt jött létre. Ádám János elmondta, hogy a gabonaárak megugrása őket, mint állattenyésztő, takarmánygyártó, és harmadik fél felé értékesítő céget, eléggé érzékenyen érintette. De tudomásul kellett venniük, hogy meg imputárak növekedtek, talán a tej kivételével a többi állattenyésztő ágazat árai nem változtak. Ez óriási nehézség az állattenyésztőknél, és komoly dilemmát jelent, hogy lehet ezt túlélni? A toxinszennyezettség kapcsán a szakember elmondta, hogy az nem szerencsés, ha vasúti kocsikban tárolják a gabonát. Az Ukrajnából érkező gabona kapcsán pedig nem szabad elfelejteni, hogy ezekben a növényvédőszer-maradékok magasabbak lehetnek, mint az Európai Unióban, éppen az eltérő előírások miatt.

Ádám János, a Bonafarm Mezőgazdaság vezérigazgatója
Ádám János, a Bonafarm Mezőgazdaság vezérigazgatója

Reng Zoltán, a Hungrana Kft. vezérigazgatója szerint a gabonaárak alakulásában egyértelműen látható volt az orosz-ukrán gabonaszállítási megállapodás hatása, ahogy az is, hogy nyár végére a világ több tájáról is kedvező hírek érkeztek a termésről, így például Dél- és Észak-Amerikából is. Emellett a kínai igények visszaesése is jelentős volt, így azt lehetett mondani, hogy ekkor a kereslet-kínálat megnyugodott. A toxinszennyezettséget illetően a szakember rámutatott, hogy az ilyen gabonából nem lehet bioetanolt csinálni, legfeljebb biogázként lehet felhasználni. Reng Zoltán kiemelte, hogy a melléktermékeknél a feldolgozók alacsonyabb határértékeket fogadnak el. A szakember beszélt arról is, hogy áprilisban megkezdődött az ukrán import, és a gabonafolyosó megnyílásáig áradt az országba az áru. A mennyiségek növekedésének csak logisztikai akadályai voltak.

Reng Zoltán, a Hungrana Kft. vezérigazgatója
Reng Zoltán, a Hungrana Kft. vezérigazgatója

A Portfolio Agrárszektor 2022 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Képek forrása: Agrárszektor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02