Kimondták: senki ne várja, hogy beruházási pályázati dömping lesz 2023 elején

Kimondták: senki ne várja, hogy beruházási pályázati dömping lesz 2023 elején

agrarszektor.hu
A jövő év nyara lesz az, amikor el lehet dönteni, hogy lehet-e újabb pályázati felhívást megjelentetni - mondta Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára a Portfolio Agrárszektor 2022 konferencián. A szekcióban a szakemberek értékelték a Vidékfejlesztési Program eredményeit, megvitatták azt is, hogy mi várható a következő időszakban, hogyan lehetne jobbá, gördülékenyebbé tenni az ügymenetet és a kifizetéseket.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A következő időszakban az lesz a legfontosabb, hogy jövő tavasszal, az egységes kérelmek benyújtásakor a pályázók már mindent tudjanak az új rendszerről, az év második felében pedig arra lehet számítani, hogy az Agrárminisztérium a vidékfejlesztési program keretén belül többet fogják megszólítani a gazdákat és a gazdálkodó szervezeteket - mondta Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára a Portfolio Agrárszektor 2022 konferencián. A szakember ismertette, hogy az elmúlt időszakban milyen eredmények születtek a beruházási felhívások során a kertészeti és precíziós géptámogatások, a gyümölcs- és gyógynövény ültetvények, valamint az üveg- és fóliaházak, hűtőházak létesítése terén, az öntözési infrastruktúra kiépítése és korszerűsítése kapcsán. Juhász Anikó emellett röviden felsorolta telephelyek fejlesztési célú beruházásainak fontosabb számait is. A helyettes államtitkár arra kérte a pályázókat, hogy ha az irányító hatóság megszólítja őket, akkor válaszoljanak rá, mert a hatékony kommunikáció mindkét fél számára hasznos lehet. Juhász Anikó emellett elmondta, hogy a Vidékfejlesztési Program AKG/ÖKO 2022-2024-es időszakában a kifizethető támogatások összege az AKG-nél a háromszorosára növekedett, az ÖKO-nál pedig a kétszeresére. A szakember kitért arra is, melyek azok a pályázatok, amelyek még nyitva vannak, és ezek határidejét is közölte, így például a baromfi állatjóléti támogatást, amelyet még december 15-ig lehet benyújtani, az őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának in situ megőrzésére kiírt felhívást, ahol a benyújtásra nyitva álló határidő 2023. január 2-a és 31-e között lesz, valamint szó esett az öntözésfejlesztés nyitott felhívásairól is. Mind a mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése, mind pedig az öntözési közösségek együttműködésének támogatására nyitva álló felhívás 2023. június 30-án fog lejárni. Az erdészeti pályázatok többségét 2022. december 31-ig hosszabbították meg, az erdőkárok helyreállítását illető pályázat kivételével, amelynek a benyújtási határideje a 2023-as egységes kérelmek benyújtási idejével fog egybeesni. A tanyák háztartási léptékű villamos energia, vízellátás és szennyvízkezelés fejlesztéseit illető pályázat 2023. június 5-én fog lezárulni - jelezte Juhász Anikó.

Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára
Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára

A kerekasztal-beszélgetésen Huber Balázs, a Magyar Államkincstár főosztályvezetője elmondta, bár mostanáig is jelentős összegeket fizettek ki az érintetteknek, de további nagy mennyiségű kifizetési igénylést várnak még a gazdáktól. A szakember ezért minden jogosultat arra kért, hogy minél előbb nyújtsák be a kérelmeiket, hogy elkezdődhessen az elbírálás. Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke szerint az elmúlt időszak nem volt egyszerű, de aki komolyan meg akarta valósítani a beruházását, annak sikerült is. A szakember szerint fontos, hogy ne hagyja az ember az utolsó pillanatra ezeket az igényléseket, és aki rendelkezik támogatási okirattal, de nem kíván élni vele, az nyilatkozzon! Jakab István beszélt arról is, hogy a jövőre nézve lesz arról is szabályozás, hogy hogyan kell a kötelezettségvállalások esetében eljárni.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke
Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke

Kovács Zoltán MBA, a Rekontir Cégcsoport ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az elmúlt időszak pályázatai még a háború előtt lettek kiírva, így nem egy esetben tapasztalták, hogy a pályázó jóval alacsonyabb összeget szánt energetikai fejlesztésre, mint amire most szükség lenne. A szakember beszélt arról is, hogy a megváltozott körülmények között növelni kellene az energetikai fejlesztések támogatási intenzitását, valamint arról, hogy az általános tapasztalatok azt mutatják, hogy a pályázatok körülbelül 20%-át fogják visszaadni a gazdálkodók, mert nem látnak lehetőséget a megvalósításra, vagy nem érzik, hogy megfelelő forrásokkal rendelkeznének az önerőhöz. Kocsondi Tamás, az Európai Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési ágazatának magyarországi programvezetője elmondta, hogy európai uniós és kötelező finanszírozás van a Vidékfejlesztési Programhoz, és a Magyar Államkincstár mindent megtesz a kifizetésekért, kapacitásbővítés is volt. A szakember szerint nem lesz probléma a program végrehajtásával 2025-ig.

Kocsondi Tamás, az Európai Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési ágazatának magyarországi programvezetője
Kocsondi Tamás, az Európai Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési ágazatának magyarországi programvezetője

Juhász Anikó a program jelenlegi állását illetően elmondta, hogy a jövő év nyara, amikor el lehet dönteni, hogy lehet-e újabb pályázati felhívást megjelentetni. A szakember szerint a támogatási rendszeren van mit javítani, de vannak olyan elemek, amelyeket sikerült jobbá tenni. Ilyen jó példa az Európában elsőként bevezetett költségnövekmény intézménye az építkezéssel járó beruházásoknál. Emellett számtalan egységköltség lett kidolgozva, ami egyszerűbbé teszi az ügyintézését. A helyettes államtitkár ugyanakkor jelezte, hogy arra senki ne számítson, hogy beruházási pályázati dömping lesz 2023 elején.

Kovács Zoltán MBA, a Rekontir Cégcsoport ügyvezető igazgatója
Kovács Zoltán MBA, a Rekontir Cégcsoport ügyvezető igazgatója

Huber Balázs szerint az új időszaknak nagy reményekkel vágtak neki, és az új rendszer pedig könnyebb, gördülékenyebb lett. Nagyban segítette a gazdákat, hogy sokkal több mindent lehetett változtatni a kérelmekben, de ez a nagyobb szabadság nagyobb felelősséggel is járt. A szakember ugyanakkor úgy látta, hogy a kedvezményezettek számára ez néha teherrel is járhat, akik kevésbé felelősen állnak hozzá, azok elveszhetnek a lehetőségek között.

Huber Balázs, a Magyar Államkincstár főosztályvezetője
Huber Balázs, a Magyar Államkincstár főosztályvezetője

A Portfolio Agrárszektor 2022 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Képek forrása: Agrárszektor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 16. 05:58