2023. október 5. csütörtök Aurél
Aggasztó előrejelzés: nagyon súlyos a baj, emiatt is drágulhat az élelmiszer

Aggasztó előrejelzés: nagyon súlyos a baj, emiatt is drágulhat az élelmiszer

agrarszektor.hu
Ürge-Vorsatz Diána, a Közép-európai Egyetem professzora a Portfolio Agrárszektor 2022 konferencián beszélt arról, hogy nagyon nagy baj van a klímaváltozás terén, és beláthatatlan következményei lehetnek a mezőgazdaságra nézva annak, ha nem állítjuk meg azonnal a felmelegedést. Hangsúlyozta, sürgősen csinálni kell valamit, mert máris egy fokkal magasabb a Föld átlaghőmérséklete, mint a XIX. századi ipari forradalom előtt volt.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Ürge-Vorsatz Diána elmondta, az éghajlatváltozás az, mikor a híradó rémképeit a saját mobilunkkal is le tudjuk videózni. Az emberiség rájött, hogy ez már nem az unokáinkat érinti, hanem minket is, a mi életünkre is hatással van a klímaváltozás - írja a Pénzcentrum. Kiemelte, Európában a nyári aszály az utóbbi fél évezred legsúlyosabbja volt, 2006 óta most égett le a legtöbb erdő, 24 ezer ember halt meg a hőség miatt. 

Az ipari forradalom előtti értékhez képest mostanra 1,1 százalékot emelkedett az éves átlaghőmérséklet, de ezt sokkal melegebbenk érezzük. A tudomány kimutatja, hogy már egyetlen fok emelkedéstől is olyan extrém aszály lehet, mint például ebben az évben is volt - és biztos abban is, hogy ezt a változást az emberi tevékenységek okozták. Európán belül ráadásul éppen a Kárpát-medence járt az egyik legrosszabbul: az aszály ezt a térséget érintette leginkább.

Az pedig, hogy a hőmérséklet változását sokkal többnek érezük, mint 1,1 fok, az emberek reakcióján is jól látszik, egyre kevesebb élelmiszert tudunk termelni, a hőség miatt kevesebbet is tudunk a mezőgazdaságban, például kint a mezőn, a földeken dolgozni, ezek a tényezők pedig megnövelik az élelmiszerek árát, amely olyan élelmiszeripari válsághoz vezethet, amit most is tapasztalunk - közölte a professzor.

Ha nem csinálunk azonnal valamit, akkor 5 fokkal is növekedhet a Föld éves átlaghőmérséklete, ami beláthatatlan következényekkel fog járni. Ha elkezdünk ezen dolgozni, és ügyesen is csináljuk, akkor talán meg lehet fogni másfél fokos melegedésen. De ehhez tenni kell, mégpedig gyorsan. Vizet nem lehet gyártani, ez pedig el is fogyhat, ha nem állítjuk meg a melegedést - a vízhiány pedig hatással lesz a mezőgazdaságra, az emberek életére

- emelte ki Ürge-Vorsatz Diána. Csak a kukorica termelékenységére is kihatással lesz a felmelegedés: Magyarországon átlagosan 80 százalékos visszaesés jöhet a termelésben, de nem áll meg a felmelegedés, ennek a rendkívül fontos növénynek már 2-3 fokos további melegedés is sok. A kutató szerint az öntözéses rendszer jó megoldás lehet de kérdés, hogy ha egyáltalán át is térünk erre a rendszerre, lesz-e hozzá elég víz.

Címlapkép forrása: Agrárszektor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?