Aggasztó előrejelzés: nagyon súlyos a baj, emiatt is drágulhat az élelmiszer

Aggasztó előrejelzés: nagyon súlyos a baj, emiatt is drágulhat az élelmiszer

agrarszektor.hu
Ürge-Vorsatz Diána, a Közép-európai Egyetem professzora a Portfolio Agrárszektor 2022 konferencián beszélt arról, hogy nagyon nagy baj van a klímaváltozás terén, és beláthatatlan következményei lehetnek a mezőgazdaságra nézva annak, ha nem állítjuk meg azonnal a felmelegedést. Hangsúlyozta, sürgősen csinálni kell valamit, mert máris egy fokkal magasabb a Föld átlaghőmérséklete, mint a XIX. századi ipari forradalom előtt volt.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Ürge-Vorsatz Diána elmondta, az éghajlatváltozás az, mikor a híradó rémképeit a saját mobilunkkal is le tudjuk videózni. Az emberiség rájött, hogy ez már nem az unokáinkat érinti, hanem minket is, a mi életünkre is hatással van a klímaváltozás - írja a Pénzcentrum. Kiemelte, Európában a nyári aszály az utóbbi fél évezred legsúlyosabbja volt, 2006 óta most égett le a legtöbb erdő, 24 ezer ember halt meg a hőség miatt. 

Az ipari forradalom előtti értékhez képest mostanra 1,1 százalékot emelkedett az éves átlaghőmérséklet, de ezt sokkal melegebbenk érezzük. A tudomány kimutatja, hogy már egyetlen fok emelkedéstől is olyan extrém aszály lehet, mint például ebben az évben is volt - és biztos abban is, hogy ezt a változást az emberi tevékenységek okozták. Európán belül ráadásul éppen a Kárpát-medence járt az egyik legrosszabbul: az aszály ezt a térséget érintette leginkább.

Az pedig, hogy a hőmérséklet változását sokkal többnek érezük, mint 1,1 fok, az emberek reakcióján is jól látszik, egyre kevesebb élelmiszert tudunk termelni, a hőség miatt kevesebbet is tudunk a mezőgazdaságban, például kint a mezőn, a földeken dolgozni, ezek a tényezők pedig megnövelik az élelmiszerek árát, amely olyan élelmiszeripari válsághoz vezethet, amit most is tapasztalunk - közölte a professzor.

Ha nem csinálunk azonnal valamit, akkor 5 fokkal is növekedhet a Föld éves átlaghőmérséklete, ami beláthatatlan következényekkel fog járni. Ha elkezdünk ezen dolgozni, és ügyesen is csináljuk, akkor talán meg lehet fogni másfél fokos melegedésen. De ehhez tenni kell, mégpedig gyorsan. Vizet nem lehet gyártani, ez pedig el is fogyhat, ha nem állítjuk meg a melegedést - a vízhiány pedig hatással lesz a mezőgazdaságra, az emberek életére

- emelte ki Ürge-Vorsatz Diána. Csak a kukorica termelékenységére is kihatással lesz a felmelegedés: Magyarországon átlagosan 80 százalékos visszaesés jöhet a termelésben, de nem áll meg a felmelegedés, ennek a rendkívül fontos növénynek már 2-3 fokos további melegedés is sok. A kutató szerint az öntözéses rendszer jó megoldás lehet de kérdés, hogy ha egyáltalán át is térünk erre a rendszerre, lesz-e hozzá elég víz.

Címlapkép forrása: Agrárszektor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03