Ez lehet a megoldás a magas energiaárak ellen: sokat spórolhatnak így a gazdák

Ez lehet a megoldás a magas energiaárak ellen: sokat spórolhatnak így a gazdák

agrarszektor.hu
A jelenlegi energiapiaci helyzetben, amikor megszűnnek az 1-2-3 éves fix áras szerződések, amivel ezidáig rengetegen éltek, az önellátás fogalma és szerepe sokkal jobban felértékelődik - mondta a Portfolio Agrárszektor 2022 Konferencián Lugos Roland, az Optimum Solar Zrt. üzletfejlesztési igazgatója. Kiemelte, eddig senki sem hitt az agráriumban a hosszú távú üzleti modellekben, így a 10-12 éves megtérülésű napelemes ellátásban sem, pedig jelentősen csökkenthetők vele a telephelyen a költségek, emellett stabilitást és tervezhetőséget is ad. 

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az energiapiacot jelenleg az extrém magas energiaárak, és a fix áras, hosszú távú szerződések megszűnése jellemzi, új szerződések pedig spot tőzsdei árfolyam alapján jöhetnek létre - hangoztatta a Portfolio Agrárszektor 2022 Konferencián Lugos Roland. Hozzátette, a volatilitás, ami most a leginkább jelen van a piacon, így ma már a cégek is a legmagasabb szinteken foglalkoznak a helyzettel, hiszen megszűnnek az 1-2-3 éves fix áras szerződések, amikben eddig éltünk, és a beszerzés oldalról is könnyedén lehetett mozogni bennük. A kérdés tehát az, hogy milyen lehetőségek vannak ilyen szerződéses környezetben, illetve beszerzési struktúrában ezeknek a problémáknak a kezelésére.

A hálózat és egyéb jogszabályok, amelyek folyamatosan változnak az emúlt fél évben, - pontosan ugyanilyen a környezet a beszerzési rendszerekben is - erre nehezen lehet felépíteni egy cég működési modelljét, árazási stratégiáját. Ez egy krízis, aminek nem tudni mikor lesz vége

- közölte a szakember. Kitért arra, hogy eddig nem volt olyan nagy szerepe a hosszú távú üzleti modelleknek az agráriumban, senki sem hitt például egy 10-12 éves megtérülésű napelemes ellátásban. Ennek egyszerűen az az oka, hogy a 4-5 éves stratégiai tervekhez senki sem írta alá szívesen a 10-20 éves szerződéseket.

Ebben a helyzetben sokkal jobban felértékelődik az önellátás szerepe, ami nemcsak napelemmel, hanem egyéb energiahatékony eszközökkel is megoldható, ezekkel pedig egy ársávban tudjuk tartani a fogyasztási költségeinket. A napelem alkalmazása stabilitást, tervezhetőséget, versenyelőnyt is adhat egy cégnek, emellett a karbonmentesség és az ESG szempontok erősítése miatt is jó opció - hangsúlyozta Lugos Roland. Hozzátette, a napenergiával jelentős energiaigényű munkafolyamatok ellátása valósulhat meg, mint akár az öntözés, vagy a szárítás, de az állandó hőmérséklet biztosítása (fűtés), illetve elektromos mezőgazdasági gépek üzemeltetése is más megvilágításba kerület. A telephelyen a napenergia hasznosítás közvetlen előnyei lehetnek hosszú távon a költségek csökkentése, valamint az értéknövelés, a földterületen jó szolgálatot tesz a negatív környezeti hatások elleni védelemben, de a finanszírozásban is számtalan előnyökhöz juttathatja az adott gazdaságot.

A Portfolio Agrárszektor 2022 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Kapcsolódó cikkeink:

Címlapkép forrása: Agrárszektor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?