Durva, ami az energiaárakkal történik Magyarországon: ehhez jobb lesz hozzászokni

Durva, ami az energiaárakkal történik Magyarországon: ehhez jobb lesz hozzászokni

agrarszektor.hu
Az energiaválságot tekintve valószínűleg már túl vagyunk a legnehezebb időszakon, de fel kell készülni arra, hogy olyan gáz- és elektromos áramárak, mint amilyenek korábban voltak, már biztosan nem lesznek, és a magas energiaár évtizede következik - hangzott el a Portfolio Agrárszektor 2022 Konferencián Siófokon. Az elszabadult energiaárakkal foglalkozó beszélgetésben szó volt többek között arról is, hogy, ahogyan romlik a helyzet, és nőnek az árak az energiapiacon, úgy esik majd le egy-egy napelemes rendszer megtérülési ideje, és hamarosan már nem az lesz a kérdés a magyar agráriumban érdekeltek számára, hogy belevágjanak-e vagy sem, hanem, hogy tud-e majd a cég, gazdasági finanszírozni egy ilyen jellegű beruházást.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A 2022-es évben tapasztalt üzemanyag-káosz is téma volt a Portfolio Agrárszektor 2022 Konferencia egyik kerekasztal-beszélgetésén, ahol Ábrahám Péter, a Bonafarm Zrt. beszerzési és IT-igazgatója beszélt a cég ezzel kapcsolatos tapasztalatairól, és elmondta, hogy a mezőgazdasági termelés adottságából az fakad, hogy a nagyobb erőgépekkel például nem lehet bemenni a kutakra, a Bonafarm Zrt.-nek többek között ezért is saját kútjai vannak. Itt a cég piaci áron tud tankolni. A szakember beszélt arról is, hogy részben az energiaválság miatt, a takarmánygyártásban hozott egy olyan döntést a cég, mely szerint a saját telepeire beszállított takarmányt nem granulálják le, ennek az energiaköltsége ugyanis nagyobb anyagi kiesést jelent, mint amennyi nyereség magában az állatban keletkezik. Kiemelte azt is, fontosnak tartják, hogy csökkentsék a földgázfüggőségüket, ezért több ezzel kapcsolatos beruházási döntést is hoztak a közelmúltban. 

Ábrahám Péter, a Bonafarm Zrt. beszerzési és IT-igazgatója
Ábrahám Péter, a Bonafarm Zrt. beszerzési és IT-igazgatója

A cégek számára soha nem volt még ennél jobb időszak arra, hogy saját fogyasztású napelemes rendszert csináljanak. Ki lehet most mondani azt, hogy, ahogy romlik a helyzet, és nőnek az árak az energiapiacon, úgy esik majd le egy-egy napelemes rendszer megtérülési ideje annyira, hogy talán már nem is az lesz kérdés az agrárcégek és gazdaságok számára, hogy belevágjanak-e, hanem az, hogy tudnak-e finanszírozni egy ilyen jellegű beruházást

- hangsúlyozta Kovács Gergő, a Solar-Express Kft. operatív igazgatója.

Kovács Gergő, a Solar-Express Kft. operatív igazgatója
Kovács Gergő, a Solar-Express Kft. operatív igazgatója

Pletser Tamás CFA, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipar elemzője szerint az energiaválságot tekintve már túl vagyunk a legnehezebb időszakon, ugyanakkor a földgáz esetében az idei és a következő év még nagyon magas árakat fog hozni, és valamikor 2024 közepétől kezdenek majd visszább esni. Kiemelte, várakozásai szerint az európai gázárak valahol 80 euró/MWh körül lesznek az évtized második felében, ami a négyszerese a 2010 és 2020 közötti 20 euró/MWh-s átlagárnak. 

Az árak visszaesnek majd, de azon a szinten, mint ahol korábban voltak, már biztosan nem lesznek, és a gázár, illetve az elektrom áram ára is többszöröse lesz az előző évtizedben tapasztaltéhoz képest. A magas energiaár évtizede következik az én olvasatomban.

Pletser Tamás CFA, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipar elemzője
Pletser Tamás CFA, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipar elemzője

Zászlós Tibor, a Mezőfalvai Zrt. igazgatója Ábrahám Péterhez hasonlóan szintén beszélt arról, hogy ők is saját kúttal rendelkeznek, és nagyker áron szerzik be az üzemanyagot, több tartállyal is rendelkeznek, ám a nagy mezőgépek folyamatos fogyasztása miatt természetesen nincsenek több hónapra elegendő tartalékaik, de üzemanyaghiánnyal nem találkoztak az elmúlt időszakban. Hangsúlyozta, a gáz és az elektromos áram ára jelentősen megemelkedett az utóbbi időszakban, és habár jelenleg sok gazdának az a véleménye, hogy nem szövetkezik, a mostani energiaválság lehet, hogy elhozza majd az energiaközösségek létrejöttének idejét. A szakember szerint az a cég, amelyik eddig nem energiatakarékosan gazdálkodott, és csak most kezdi el egy ilyen "dőzsi" időszak után, az nagyon nehéz helyzetben van.

Az elmozduláshoz elengedhetetlen az alternatív energiák mind szélesebb körű megvalósitása, ehhez viszont nem nélkülözhető az állami segítség oly módon, hogy a banki finanszírozás is megvalósuljon.

Zászlós Tibor, a Mezőfalvai Zrt. igazgatója
Zászlós Tibor, a Mezőfalvai Zrt. igazgatója

A Portfolio Agrárszektor 2022 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Kapcsolódó cikkeink:

Képek forrása: Agrárszektor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 09:43