Jön az új szabályozás: hatalmas változások várhatók a magyar földpiacon

Jön az új szabályozás: hatalmas változások várhatók a magyar földpiacon

agrarszektor.hu
Jövőre nemcsak a földárak további növekedése várható, de jelentősen megnőhetnek a gazdának komoly terhet okozó földbérleti díjak is. Az Országgyűlés hamarosan megszavazhatja a földügyi szabályozást módosító újabb csomagot, amely komoly változásokat hozhat a földforgalomban. A Portfolio Agrárszektor 2022 konferencián szakértők áttekintették a hazai földpiacot és földhasználatot érintő legfontosabb változásokat, amelyek valamennyi földet művelő gazdálkodó tevékenységeit érinthetik.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Még az idén elfogadhatja az Országgyűlés a földtörvénnyel kapcsolatos módosításokat, a most tárgyalt csomag zárószavazása a jövő héten lesz - mondta Andréka Tamás, az Agrárminisztérium államtitkára a Portfolio Agrárszektor 2022 konferencián. A módosításcsomag négy nagyobb területet fog érinteni, lesznek benne földvédelmi, valamint állami földekre vonatkozó rendelkezések, földforgalmi változások és az osztatlan közös tulajdon megosztását érintő módosítások. A szakember elmondta, hogy az idei évben szemléletváltás volt a földvédelem oldaláról, ugyanis felértékelődött a vízmegtartás. Az új szabályozás meg fogja különböztetni az időszakos, éven belüli és éven túli vizeket, és különböző jogkövetkezményeket fog hozzájuk társítani. Andréka Tamás elmondta, hogy folytatódni fog a Földet a gazdának! Program, amelynek során a 10 hektár alatti területek pályázatos formában, a 10 hektár feletti területek pedig árverés útján kerülnek majd értékesítésre, de el fog indulni a nem védett erdőterületek, az egyéb művelési ágú területek és a volt honvédelmi területek értékesítése is. A földárveréseknél a jövőben nem fog sor kerülni a szerződés kifüggesztésére, az elővásárlásra jogosult helyben élhet ezzel a jogával a legmagasabb vételi ajánlattal megegyező összeg ellenében. Andréka Tamás beszélt továbbá természetvédelmi kijelöléssel történő hasznosítás, a helyben lakó és a helyben lakó szomszéd fogalmának változásáról, és az adásvétel tényének automatikus feljegyzését az ingatlan tulajdoni lapján. A szakember ismertette, hogy a változások a spekuláció elleni intézkedéseket és az öröklést illető rendelkezéseket is tartalmazni fognak, ez utóbbinál a cél az újabb osztatlan közös tulajdon elkerülése.

Andréka Tamás, az Agrárminisztérium államtitkára
Andréka Tamás, az Agrárminisztérium államtitkára

A földtörvényt érintő módosításcsomag kapcsán Cseh Tibor András, a MAGOSZ megbízott főtitkára értékelte, hogy a jövőben a településeken az elmúlt egy év vonatkozó adásvételi szerződéseit kell megvizsgálni, és ebből kell egy átlagot vonni, így minden településnél megállapítható lesz egy átlagos ingatlanár. Az állami földek értékesítése azonban nem fog beleszámítani ebbe az átlagba. A szakember szerint ez az intézkedés sokat segíthet a spekuláció és az irreálisan magas vételi árak visszaszorításában. Az elővásárlás szabályainak megváltozása közül Cseh Tibor András kiemelte, hogy az, hogy az állattartók a jövőben meg fogják előzni a helyben lakó szomszédot is, hátrányosan érintheti a növénytermesztőket. Rozsi József, az Agro-Sükösd Kft. ügyvezető igazgatója szerint életszerűek a változások, segíteni fogják az adásvételeket, és kifejezetten pozitívak érezte azt, hogy lerövidül az adásvételi szerződéseknél a kifüggesztési idő. Osztotta ezt a nézetet Sövényházi Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém megyei elnöke is, aki szerint jó lesz, ha megszűnnek az irreálisan magas árak. A szakember beszélt arról is, hogy ez kiválthatja az igazságügyi szakértői véleményeket, amelyek amúgy túlságosan szubjektívek. A szakemberek abban is egyetértettek, hogy az új intézkedések segíthetnek az irreálisan magas haszonbérleti díjak elleni fellépésben is.

Cseh Tibor András, a MAGOSZ megbízott főtitkára
Cseh Tibor András, a MAGOSZ megbízott főtitkára

Rozsi József beszélt arról is, hogy a termelési költségek elszállása mindenkit nehéz helyzetbe hozott idén, különösen az aszály okozta terméskiesés miatt. A szakember elmondta, hogy ők megpróbálták igazságosabbá tenni a bérleti díjakat: nem aranykorona, hanem fix hektár után kell fizetnie a bérlőknek. Sövényházi Balázs szerint is az aszályvolt idei év legnagyobb problémája, különösen azoknál, akik forintban vagy terményben szerződtek.

Rozsi József, az Agro-Sükösd Kft. ügyvezető igazgatója
Rozsi József, az Agro-Sükösd Kft. ügyvezető igazgatója

Az előző évi módosítás, különösen az szerződés kifüggesztés előtti ellenőrzése kapcsán Sövényházi Balázs kiemelte, hogy rendkívül jó ötlet volt, és sokat segített. Mint fogalmazott, egy olyan időszak előtt állunk, amikor a gyanús földhaszonbérleti szerződések gyakoribbak lennének. Andréka Tamás szerint az 1990-es évek nagy hibája volt a földtulajdon és a földhasználat szétválasztása. Cseh Tibor András ennek kapcsán kijelentette, hogy a termőföldárakat elsősorban a támogatások fűtik: ha nem lennének támogatások, nem lenne ekkora kereslet sem. A szakember úgy vélte, hogy a jövőben a földnek a jövedelemtermelő képessége fogja meghatározni, hogy mennyit ér.

Sövényházi Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém megyei elnöke
Sövényházi Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém megyei elnöke

Arra a kérdésre, hogy mi várható jövőre a termőföldek forgalma terén, Cseh Tibor András kifejtette, hogy idén jóval kevesebb terület cserélt gazdát, mint egy éve, megnőtt az osztatlan közös tulajdonokban a részek adásvétele. Jövőre vélhetően tovább fog csökkenni a területek mennyisége. Mint fogalmazott, nem fog megállni a termőföldek bérlése: ahol volt csapadék, volt termés, ott meglódulhatnak a földárak. Andréka Tamás szerint inkább növekedni fog az értékesített termőföldek mennyisége, és áremelkedés is lesz, de meg fog törni az üteme. A szakember beszélt arról is, hogy a terményárakat a világpiac határozza meg, így ha jövőre jó éve lesz a mezőgazdaságnak, akkor lesz tőke a beruházásra. Rozsi József szerint se várható földárcsökkenés, inkább lassú emelkedésre számíthatunk. Mint mondta, valahol ki fog simulni a földár, de jövőre még növekedés lesz. Sövényházi Balázs is úgy vélte, hogy az értékesített földek mennyiségében csökkenés lesz megfigyelhető, de az árak nőni fognak.

Képek forrása: Agrárszektor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?