Ezt sok családi gazdaság elrontja Magyarországon: itt hibáznak a legtöbben

Ezt sok családi gazdaság elrontja Magyarországon: itt hibáznak a legtöbben

agrarszektor.hu
Számtalan olyan kérdés, probléma merülhet fel egy mezőgazdasággal foglalkozó családi vállalkozásnál, ami az egyéb területen tevékenykedő cégeknél nem szokott - mondta Barcza Mihály, az Oppenheim Ügyvédi Iroda ügyvédje és partnere a siófoki Portfolio Agrárszektor 2022 Konferencián. Ilyen például az is, hogy a gazdaságok vezetését, irányítását nagy mértékben befolyásolják a családtagok közötti viszonyrendszerek, egy gazdaságátadásnál, öröklésnél, illetve tulajdonosátruházásnál pedig ezek okozhatnak zökkenőket. 

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Barcza Mihály, a Portfolio Agrárszektor 2022 Konferencián tartott előadásában beszélt többek között arról, hogy jogi szempontból - értékesítés, öröklés, tulajdonosátruházás - az agrárcégek, illetve családi vállalkozások közül azoknak van nagy jelentősége, amelyek foglalkoznak termőfölddel. Kiemelte, a családi vállalkozás létből az is fakad, hogy a gazdaságok vezetését, irányítását, és aztán ennek a megváltozását, - ha valami történik a családi dinamikában - komolyan befolyásolják a családtagok közötti viszonyrendszerek, amely tényező egy nem mezőgazdasági vállalkozásnál jellemzően nem merül fel. Példaként említett egy olyan esetet, ahol a családi gazdasgában a családfő, aki a bizniszt felépítette, teljesen váratlanul elhunyt, a családtagok pedig nem voltak arra felkészülve, hogy ki fogja átvenni és vezetni a céget. A tapasztalat az, hogy, ha a következő generáció készen is áll, tehát fizikailag vannak utódok, nem biztos, hogy foglalkozni akarnak a földdel, a gazdasággal, sőt, a legtöbb esetben, nem ez a tervük. 

Olyan megoldásokban kell gondolkodni, mert ilyenekre látunk igényt, ahol olyan konstrukció van, ahol a kettővel későbbi generációnak, tehát az unokáknak lehet biztosítani a gazdaság gyümölcsét, hasznát, illetve magát a vagyont.

A szakember említett egy másik fontos faktort, mégpedig azt, hogy a családi vállalkozások jogi szolgáltatásokat bizalmi alapon választanak, olyan kötődések vannak az ügyvédek és az ügyfelek között, amik adott esetben évtizedes ismeretségre nyúlnak vissza. Emiatt sokszor előfordul, hogy az ügyvéd, akinek a segítségét kérik, konkrétan nincs felkészülve arra a kérdésre, problémára, amire a megoldást várják tőle. Nagyon kevés olyan vállalkozás van az agráriumban, ahol a gazdaság saját maga állandó jogtanácsost tart fizetési listán, a leggyakrabban inkább ügyvédet vesznek igénybe.

Mi úgy láttuk, hogy a generációváltással, üzletátadással, termőföld és földforgalmi törvénnyel adta korlátozások és sajátosságok miatti jogi környezetre, illetve a gazdaságátadás megvalósítására az egyik legjobb és leggyorsabb, kézzel fogható, célravezető eszköz a bizalmi vagyonkezelés.

A Portfolio Agrárszektor 2022 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Kapcsolódó cikkeink:

Címlapkép forrása: Agrárszektor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?