2023-ban jön az új törvény: ez óriási változásokat hozhat a magyar agráriumban

2023-ban jön az új törvény: ez óriási változásokat hozhat a magyar agráriumban

agrarszektor.hu
Napjaink egyik legsürgetőbb problémája a magyar agráriumban, a generációváltás és a gazdaságátadás, amely téren komoly változásokat hozhat a 2023. január elsején hatályba lépő gazdaságátadási törvény. A szakemberek szerint azonban a jogszabályi módosulás nem fogja megoldani ezeket a gondokat Magyarországon, sokkal nagyobb nehézséget okoz azonban az, hogy gyakran nincs meg az akarat, illetve a megfelelő hozzáállás a partnerek részéről a gazdaságátadás során - hangzott el a Portfolio Agrárszektor 2022 Konferencián Siófokon

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

2023. január elsején lép hatályba a gazdaságátadási törvény, amely tartalmazni fogja többek között azt is, hogy a gazdaságot 58 év feletti személy adhatja át, és 50 év alatti veheti át. Mindez azt mutatja tehát, hogy a kormányzati szereplők, a döntéshozók is felismerték azt, hogy baj van a szabályozási környezettel, az ugyanakkor sokkal nagyobb gondot okoz, hogy jellemezően az átadó és az átvevő részéről fennálló hozzáállásbeli problémák nehezítik a gazdaságátadást - mondta Mezőszentgyörgyi Dávid, a MATE stratégiai és fejlesztési rektorhelyettese a Portfolio Agrárszektor 2022 Konferencián. Kiemelte, gyakori, hogy a vezető nem akarja átadni a gazdaságot, vagy ha meg is teszi, nem teljesen történik meg a folyamat, továbbra is bele akar szólni a működsébe, és nem akar visszavonulni. Sokszor az átadó nem tudja elképzelni, hogy ne ebben a szektorban tevékenykedjen, illetve az is sokszor előfordul, hogy éppen az átvevő nem akar a szakmában elhelyezkedni, és irányítani, működtetni a családi gazdaságot.

Most az látszik, hogy sokan, akik agrárpályára jönnek az egyetemen, már tudatosan gazdaságátvételi szándékkal érkeznek, ezen az oldalon tehát már nagyobb a tudatosság, az átadó oldalán azonban ez még nincs így.

Mezőszentgyörgyi Dávid, a MATE stratégiai és fejlesztési rektorhelyettese
Mezőszentgyörgyi Dávid, a MATE stratégiai és fejlesztési rektorhelyettese

 

Ifj. Dusnoki Csaba, az Új Élet Mezőgazdasági Kft. ügyvezetője szerint a gazdaságátadás tekintetében az ambíció hiánya és a két partner kompromisszumkészsége okozzák a legnagyobb problémát. Úgy látja, nem a jogszabály változása fogja megoldani a generációváltás gondjait, és habár bizonyos folyamatokat segít, illetve egyszerűsít majd, ha nincs meg a megfelelő hozzáállás a két fél részéről, ami a sikeres gazdaságátadáshoz szükséges, akkor hiába az ideális szabályozási környezet.

Az átadás során a cég életét és jövőjét is kell nézni a családi ellátása mellett. Csak akkor lehet profitorientált, hosszútávú, sikeres vállalkozásról beszélni, ha a két véglet, vagyis a mértékletességet valló idősebb generáció, valamint a sokszor heves, de új technológiákat alkalmazni merő és tudó fiatalabb generáció megtalálja az arany középutat és tud koherensen együtt dolgozni.

A fiatal szakember beszélt arról is, hogy náluk 5 éven át tartott maga a gazdaságátadás folyamata. Hozzátette, az ügyvezetés szempontjából végbement a folyamat, de mindig ki fogja kérni édesapja véleményét, szerinte ugyanis fontos, hogy az átadásnál a fokozatosság elvét kövessék a felek.

Ifj. Dusnoki Csaba, az Új Élet Mezőgazdasági Kft.  ügyvezetője
Ifj. Dusnoki Csaba, az Új Élet Mezőgazdasági Kft. ügyvezetője

dr. Szabó Viktor, a Bold Agro Kft. tulajdonosa mesélt arról, hogy náluk már lezajlott a gazdaságátadás, amely egy 10 éves folyamat volt. A szakember szerint itthon az az egyik legnagyobb probléma, hogy nincs meg a szándék, és az emberek valójában nem akarják átadni a gazdaságot. Esetükben azért volt sikeres a folyamat, mert az édesapjának szándékában állt továbbadni a céget, de folyamatosan felügyelt és figyelt a vállalkozásra, így az átadás fokozatosan tudott megtörténni. Szabó Viktor úgy gondolja, az az ideális, ha időben történik meg a gazdaságátadás, és marad ideje az átvevőnek tanulni és figyelni, később már több rizikóval járhat.

dr. Szabó Viktor, a Bold Agro Kft. tulajdonosa
dr. Szabó Viktor, a Bold Agro Kft. tulajdonosa

Umenhoffer Péter, az Axiál Kft. marketingigazgatója úgy látja, a gazdaságátvétel sokaknál családi nyomásra történik, pedig ha nem adott a generációváltás, a cégek integrálása is megoldás lehetne. A szakember szerint tízszer nagyobb energiákat és hangsúlyt kellene az oktatatásra - egyetemi és szakoktatás egyaránt - fordítani Magyarországon, mert ezzel már nagyon el vagyunk késve. Ugyanakkor, az csak az egyik része a generációváltásnak, hogy vannak fiatalok, de lassan már az is gondot fok okozni, hogy nincs aki oktasson.

A generációváltás nem olyan, hogy jövőre leveszek egy kész embert a polcról. Ha a gyerek nem akar az agráriumban maradni, de kell valaki, aki átveszi a gazdaságot, működhet az is, hogy kívülről hozunk menedzsmentet, vezetőt a gazdaság élére. Nem probléma az sem, ha találunk megfelelő embert máshonnan, és megbízunk valakit, aki nem családtag, de eltudja vezetni a céget és a gazdaságot. Így is működhet a gazdaságátadás.

Umenhoffer Péter, az Axiál Kft. marketingigazgatója
Umenhoffer Péter, az Axiál Kft. marketingigazgatója

A Portfolio Agrárszektor 2022 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Kapcsolódó cikkeink:

Képek forrása: Agrárszektor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13