Érkezik az új szabályozás: 2023-tól átalakulhat a permetezés Magyarországon

Érkezik az új szabályozás: 2023-tól átalakulhat a permetezés Magyarországon

agrarszektor.hu
A mezőgazdaságban - ezen belül is főként a növényvédelemben - számos új lehetőséget kínál a drónhasználat, amely javíthatja a kijuttatott hatóanyagok hatékonyságát, így költségmegtakarítást jelenthet a gazdálkodóknak. A drónhasználatot lehetővé tévő hazai szabályozás már rendelkezésre áll, de még több fontos tényező is elengedhetetlen ahhoz, hogy a drónok a mezőgazdaságban elterjedjenek. A megfelelő eszközök mellett többek között szakképzett drónkezelők kellenek, illetve szükség van olyan engedélyezett növényvédő szerekre is, amelyeket drónokkal is ki lehet juttatni. De melyek lehetnek a mezőgazdasági drónhasználat legfontosabb szempontjai és a drónos növényvédelem milyen konkrét előnyöket nyújthat a növénytermelő gazdálkodóknak? Mekkora az érdeklődés a drónpilóta képzés iránt, és milyen lehetőségek rejlenek ebben az új eljárásban? A Portfolio Agrárszektor 2022 konferencián a szakemberek többek között ezekre a kérdésekre keresték a válaszokat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Amikor légi közlekedési témában kell megszólalnom, mindig a repülésbiztonság fontosságát szoktam hangsúlyozni - mondta Keczer Máté, az ABZ Drone Kft. műveleti igazgatója és légiforgalmi irányító a Portfolio Agrárszektor 2022 konferencián. Miért fontos az, hogy ha valaki permetező drónt használ, hogy ismerje a vonatkozó jogszabályokat? Azért, hogy a repülésbiztonságot a legmagasabb szinten tartsa - mondta el a szakember, hozzátéve, hogy vannak azonban olyan esetek, amikor sérül ez az elv, a kockázati tényezők negatív irányba befolyásolják azt. A repülésbiztonság szempontjából két fő kockázati irány van: a földi és a légi kockázatok köre. Előbbihez tartozik például az, ha valaki úgy használ permetező drónt, hogy nem ismeri a vonatkozó szabályokat, veszélyeztetheti azokat a személyeket, akik nem vesznek részt benne. A légi kockázat pedig abból fakad, hogy a drónok légi járműnek számítanak, amelyek a légi közlekedés egyéb szereplőire is hatással vannak. A repülésbiztonság célja, ezen kockázati tényezők minimalizálása -tette hozzá az ABZ Drone Kft. műveleti igazgatója.

A permetező drónokra is vonatkozik az összes, hagyományos légi járműre is vonatkozó jogszabály, ugyanakkor számos növényvédelmi előírást is észben kell tartani a használatuk során

- emelte ki Keczer Máté.

A szakember beszélt arról is, hogy már 2021 előtt is voltak permetező drónok Magyarországon, és használták is őket, és ami azóta nem sokat változott, az a felelősségbiztosítás kérdése: régen is rendelkezni kellett ilyennel a drónok használójának, és ez most is így van. Keczer Máté beszélt az eseti légtér problémájáról is: ez egy olyan kis légtérrész, amiben nem tevékenykedhet más légi jármű, ha aktív. 2021 előtt azonban bármiféle légteres műveletre eseti légteret kellett igényelni, és a repülés előtt 30 nappal kellett folyamodni ezért, ami növényvédelem terén tarthatatlan volt, de szerencsére ez már megváltozott. Mivel a drónok használatára nem volt kialakult jogszabályi környezet Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) megtiltotta a permetező drónok alkalmazását, bár aztán módosított ezen, és 2021 előtt úgynevezett kísérleti engedélyek alapján lehetett használni a drónokat Magyarországon. 2019-ben az Európai Bizottság kiadott két fontos rendeletet, a 945-ös és a 947-es rendeletet, amely a pilóta nélküli légi járművek használatának szabályozását tartalmazta az Európai Unió területén belül, és amely rendeleteket Magyarország is beépítette a saját jogrendjébe. Ezek alapján 2021. január 1-től hatályosak azok a jogszabályok, amelyek meghatározzák a pilóta nélküli légi járművek használatát Magyarországon. Keczer Máté beszélt a 39/2001-es rendeletről, amely a előírja a kötelező felelősségbiztosítást, valamint a légügyi törvényről is, amely részletesen meghatározta azt, hogy mikor tartozik valami a légi közlekedés kategóriái közé. A szakember rámutatott, hogy 2021 előtt, ha az embernek volt 3 permetező drónja, elég volt egy felelősségbiztosítással rendelkeznie a használatukhoz, most viszont már eszközönként kell a külön felelősségbiztosítás, ami mostanra már valamennyi permetező drónra elérhető.

Az uniós rendeletmódosítás másik nagy eredménye, hogy a kockázati szintek alapján létrejöttek a különböző műveleti kategóriák: a nyílt, a speciális és az engedélyköteles. A kategóriák között van átjárás, de a magasabb szintekre csak akkor léphet fel az ember, ha az ahhoz szükséges valamennyi kritériumot teljesíti. Keczer Máté beszélt arról is, hogy az agráriumban végzett egyes műveletek melyik kategóriába tartozhatnak, és hogy milyen előírások vonatkoznak az egyes drónokra, és hogy milyen jogosítványokkal kell rendelkeznie a drónpilótának, illetve milyen kötelezettségeknek kell eleget tenniük. A szakember végezetül elmondta, milyen különbség van a műveleti engedély, a könnyű UAS üzembentartói tanúsítvány, valamint az általános műveleti engedély között, és hogy melyiket mikor kell használni, és ismertette a 4/2022. AM-rendeletet is, amely meghatározza, hogy hogyan ki, mikor és hogyan használhat permetező drónokat Magyarországon. Keczer Máté szerint a 2022-es szezon már olyan növényvédő szerekkel tud elindulni, amelyek már a drónokkal is kijuttathatóak lesznek.

Keczer Máté, az ABZ Drone Kft. műveleti igazgatója
Keczer Máté, az ABZ Drone Kft. műveleti igazgatója

Komoly előrelépések történtek idén a drónos permetezés kapcsán

Rikk István, a Corteva Agriscience marketingvezetője elmondta, hogy a 2022-es év nagy előrelépést hozott a drónos permetezés terén, ugyanis a korábbi engedélyezési szabályozás még azt írta elő, hogy nem szabad drónos kísérleti engedélyezésbe kezdeni egy növényvédelmi terméknél addig, amíg amíg annak a szántóföldi engedélye nincs meg. A Cortevának az utóbbi időben azzal kellett szembesülnie, hogy hiába fejlesztenek ki újabb és újabb hatóanyagokat és termékeket, ha nem tudják azokat engedélyeztetni az eljárás nehézkessége miatt. Mostantól azonban egy új hatóanyaggal megjelenő új terméknek el lehet indítani az engedélyezési eljárásait. A szakember beszélt arról, hogy a vállalat 2021-ben és 2022-ben is indított engedélyezési eljárásokat olyan termékek és hatóanyagok tekintetében, amelyeket drónnal is ki lehet majd juttatni.

Rikk István, a Corteva Agriscience marketingvezetője
Rikk István, a Corteva Agriscience marketingvezetője

Jelenleg nincs folyamatban drónkiterjesztési engedélyezési eljárás a hatóságnál - árulta el Várszegi Gábor, a Nébih igazgatója, hozzátéve, hogy korábban volt négy olyan kérelem, ami különféle hiányosságok miatt elutasításra került. A szakember elmondta, hogy a növényvédő szereket gyártó cégek beállították a kísérleteiket, így a következő időszakban arra lehet számolni, hogy nagyobb számú ilyen engedélyezési kérelem fog beérkezni a hatósághoz. Várszegi Gábor beszélt arról is, hogy a Nébihnél úgy gondolják, a következő szezonban már legálisan lehet majd drónnal repülni és növényvédő szereket kijuttatni, és lesz is majd olyan szer, amit ki lehet majd juttatni a növényekre.

Várszegi Gábor, a Nébih igazgatója
Várszegi Gábor, a Nébih igazgatója

Nagyon bízom benne, hogy jövőre már legális lesz a drónos permetezés - jelentette ki Labant Attila, a Növényorvosi Kamara elnöke. A szakember elmondta, hogy 2022 elején még négy fő akadály volt a drónos permetezés előtt, ez mostanra, az év végére 1,1 akadályra csökkent. Ilyen akadály volt a drónok típusminősítésére - hogy a gép megfelelő minőségű növényvédő gépként kerüljön bejegyzésre - vonatkozó szabályokban tapasztalható hiányosságok, ám ezek a nyár végére megoldódtak. Komoly akadály volt a mezőgazdasági légi munkavégzésről szóló, 44/2005-ös rendelet megfogalmazása, amely csak a zárt pilótafülkével rendelkező gépeket ismerte el légi járműnek, ám ezt a korábban már említett 4/2022-es AM-rendelet kezelte. Emellett idén még a képzések, a képesítési követelmények is eléggé homályosak voltak, de ez szintén tisztázódott. Mostanra már a drónpilóta képzések is elindulhattak, és az első vizsgák már le is zárultak. A 0,1 pontnyi akadály a speciális műveletekre vonatkozó engedélyek kérdése. Jelen pillanatban azonban legfőbb akadály az, hogy nincs olyan növényvédő szer, amit drónnal ki lehet juttatni. Labant Attila ugyanakkor reméli, hogy az idei problémák elhárításának üteme idén sem fog lankadni.

Labant Attila, a Növényorvosi Kamara elnöke
Labant Attila, a Növényorvosi Kamara elnöke

Mikorra lesznek képzett drónpilótáink?

A következő szezonban már teljesíthetőek lesznek az új képzések, és a pilóta nélküli légi járműveknél a légi permetezés végzése is - vélte Szauer Balázs, Magyar Drón Koalíció szabályozási munkacsoportjának vezetője. A szakember beszélt arról is, hogy a drónpilóta képzés teljesítését a 6/2021-es ITM-rendelet írja elő: aki ezen sikeres vizsgát tesz, pilóta nélküli légi jármű irányítói igazolvánnyal fog rendelkezni. A képzés tanulmányi és vizsgakövetelménye már publikus, a minisztérium most a képző szervek jelentkezését várja, hogy el tudjanak indulni a képzések. Ezt követően lesznek teljesíthetőek az első vizsgák.

Szauer Balázs, Magyar Drón Koalíció szabályozási munkacsoportjának vezetője
Szauer Balázs, Magyar Drón Koalíció szabályozási munkacsoportjának vezetője

Balázs Viktor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szántóföldi szakértője szerint jelenleg a mezőgazdaságban az az egyik legnagyobb probléma, hogy az Európai Unióban jelentős átalakuláson megy keresztül a növényvédő szerek engedélyeztetése, és hogy egyre szűkül az engedélyezett hatóanyagok köre. Emiatt kevesebb technológiai lehetőség áll a gazdálkodók részére, ami viszont komoly lendületet adhat a drónok mezőgazdasági felhasználásának és elterjedésének. A kérdés az, hogy az adott gazdálkodók a saját gazdaságukban milyen hatékonysággal fogják tudni felhasználni ezeket az eszközöket? Ha a megfelelő növényvédő szerek nem fognak rendelkezésre állni, az a drónok elterjedésének is komoly gátja lehet, hiszen amíg nem lehet ezeket az eszközöket tényleges növényvédelmi feladatokra használni, addig nem tudnak hasznot hajtani a tulajdonosuknak.

Balázs Viktor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szántóföldi szakértője
Balázs Viktor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szántóföldi szakértője

Mennyire sikeres a növényvédelmi drónpilóta képzés?

Várszegi Gábor szerint teljes mértékben sikeresnek nevezhetők az idén elindult drónpilóta képzések, 10-es nagyságrendben vannak már nyilvántartásba vett képzőintézmények, és további 3 kérelem áll elbírálás alatt. A szakember elmondta, hogy a képzőintézmények nem jogosultak a vizsgáztatásra, erre csak az akkreditált vizsgaközpontokban van lehetőség. Ezek száma Magyarországon 50 körül lehet, és ebből 8 vette már fel ezt a kurzust a vizsgáztatható képzéseik körébe. Noha a képzést elvégzettekről és a vizsgázókról nincsenek pontos számaik, az elmondható, hogy 100-as nagyságrendben lehetnek ilyen személyek. Egyelőre azonban még senki sincs nyilvántartásba véve, hiszen még nem végezhették el a légügyi hatósághoz kapcsolódó speciális képzést. A képzés a növényorvosok körében is népszerű - árulta el Labant Attila, aki szerint mindenki azt várja, hogy elháruljon az utolsó akadály is a drónos permetezés elől. A szakember beszélt arról is, hogy sok növényorvos is elkezdte már a növényvédelmi drónpilóta képzést.

Hogyan érhető el, hogy a lehető legtöbb gazdához eljusson a dróntechnológia?

Balázs Viktor szerint általánosan elmondható, hogy a magyar gazdák érdeklődése jelentős az innovatív, új technológiák iránt. A szakember ugyanakkor emlékeztetett arra a problémára, ami a precíziós gazdálkodás kapcsán állt elő: ennél a technológiánál volt egy nagy fellendülés, mindenki ilyen gépeket akart, de nagyon sok nem validált eszköz jelent meg a piacon. Ennek a vége pedig később egy kiábrándulási hullám lett. A drónok tekintetében azt kell elérni, azt kell megakadályoznia a szakmai szereplőknek, hogy ezek a gépek is elveszítsék a hitelességüket. Balázs Viktor beszélt arról is, hogy nagyon fontos lehet, hogy nem szabad párhuzamot vonni a többi szántóföldi kijuttató egységgel, mert ezek nem ugyanazokat a funkciókat töltik be. Mindegyiknek megvan és meg is lesz a maga helye a szántóföldi növénytermesztésben, és a drónok nem fogják egyik pillanatról a másikra kiszorítani a többi növényvédő gépet. A NAK szántóföldi szakértője szerint ahhoz, hogy a gazdák a lehető legjobb döntéseket tudják hozni ezek kapcsán, szakmaiságra és objektivitásra van szükség. Ahhoz, hogy meg tudjuk védeni a termésünket, hatékony növényvédő szerek kellenek. Egy termék hatékonyságát azonban komolyan befolyásolja az, hogy mennyire precízen tudjuk kijuttatni - jelentette ki Rikk István, szerint a növényvédelem terén az utolsó nagy váltás a hidas traktorok megjelenése volt. A szakember azonban egyetértett azzal, hogy óriási az érdeklődés a gazdatársadalom részéről a drónok iránt. A permetező drónok megjelenésével tovább nőhet a növénytermesztés precizitása. Rikk István szerint a szakmai programok és konferenciák is sokat segíthetnek a technológia népszerűsítése kapcsán. A Corteva Agriscience marketingvezetője emellett ismertette, hogy a vállalat a következő évben milyen kísérleteket és programokat tervez a permetező drónok lehetőségeinek minél teljesebb kihasználását illetően. Várszegi Gábor elmondta, hogy a Nébih a jövőben is támogatóan fog fellépni ebben az ügyben, és minden lehetséges módon segíteni a technológia hírének elterjedését. A hatóság emellett próbálja támogatni a cégeket abban, hogy minél gyorsabban, a lehető legmegfelelőbb kísérletek elvégzését követően adják be az engedélyezési kérelmeiket, mert ezek meg tudják gyorsítani a hatóanyagok engedélyezési eljárását.

A szakemberek abban egyetértettek, hogy a drónok a szántóföldeken és az ültetvényeken megkerülhetetlen tényezők lesznek, ugyanakkor nem fogják kiszorítani a hagyományos növényvédelmi eljárásokat és eszközöket. A jövőt illetően a jogszabályi feltételek és eljárások egyszerűbbé válására számítanak, és arra, hogy egy év múlva már a drónos permetezés első évének tapasztalatairól lehet majd szakmai beszélgetéseket folytatni.

A Portfolio Agrárszektor 2022 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Kapcsolódó cikkeink:

Képek forrása: Agrárszektor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?