Újabb áremelés jöhet a magyar boltokban: elképesztő, mi várhat a vásárlókra

Újabb áremelés jöhet a magyar boltokban: elképesztő, mi várhat a vásárlókra

agrarszektor.hu
A kötelező akciók akár még nagyobb drágulást is hozhatnak a magyar boltokban akkor, ha a beszállítók nem engednek az élelmiszerárakból. A Nemzeti Kereskedelmi Szövetség kezdeményezni fogja azt, hogy a termelőknek és a feldolgozóknak is írják elő az árcsökkentést. Mint kiderült, a kormány ezt az intézkedést június 1-től vezetik be, a GKI pedig úgy véli, hogy ez tovább növelheti az inflációt. A kormány ugyanakkor úgy véli, hogy mindez csökkenteni fogja az árakat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Mint ahogyan az Agrárszektor is megírta, a kötelező akciózást a kereskedők 2023. június 1. és 2023. szeptember 30. között kötelesek bevezetni. A kereskedő köteles a kötelező akciózással összefüggő tájékoztatást az üzletben jól látható helyre kifüggeszteni, valamint a reklámtevékenységéhez kapcsolódóan kiadott nyomtatott termékein és online felületén feltüntetni. Mint kiderült, azokat az üzleteket kötelezik árengedménye, melyek árbevétele tavalyelőtt meghaladta az 500 millió forintot - ez nagyjából 3000 boltot érint - hangzott el az RTL Híradójában. Az áruházaknak az alábbi 20 terméket kell majd olcsóbban adniuk:

  • a baromfihús; sertés-, marhahús, egyéb húsféleségek;
  • tej, tejföl és helyettesítői; sajt;
  • kenyér; péksütemények; száraztészta, rizs, egyéb ceráliák;
  • friss gyümölcs; friss zöldség;
  • készételek, fűszerek, ételízesítők.

Az akcióköteles termékkategóriákba tartozó termékekre vonatkozó tájékoztatási segédletet Agrárminisztérium honlapján teszi közzé.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Nemzeti Kereskedelmi Szövetség elmondta, hogy attól még, hogy a kiskereskedelemnek kötelező állami akciókat kell foganatosítania, nem fognak csökkenni az árak a termelői ágazatban és a feldolgozóiparban. Ahhoz, hogy valóban csökkenjen az infláció, az ellátási lánc szereplőinek minden egyes résztvevőjének csökkenteni kell az árait. Az érintett kiskereskedelmi üzleteknek valamennyi kijelölt termékkategóriából egy-egy szabadon választott terméket a kötelező akciózást megelőző 30 napban általuk alkalmazott legalacsonyabb árnál legalább 10 százalékkal szükséges kedvezőbb áron értékesíteniük.

Jöhet az újabb áremelés?

A GKI szerint hirtelen megemelkedhet majd a legalacsonyabb termék ára. Ha a kereskedők előre gondolkodnak, akkor a többi termék árát is elkezdik egy kicsit emelni, hiszen sosem lehet tudni, hogy mikor jön egy újabb szabályozás. A kormány ugyanakkor úgy véli, hogy az intézkedés csökkenteni fogja az árakat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?