Vidékfejlesztés: 1300 milliárdnyi pályázat, 150 milliárdos kifizetés

agrarszektor.hu
A teljes forráskeretet meghirdette a Miniszterelnökség az 1300 milliárd forintos Vidékfejlesztési Programban (VP). A 68 felhívásból mostanáig 35-öt zártak le. Máig 150 milliárd forintot fizettek ki a programban.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Összesen 35 pályázatot zártak le a VP-ben a program 68 felhívása közül, így 33 pályázat még nyitott, amelyek keretösszege 345 milliárd forintot tesz ki - közölte Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára az MTI szerint a parlamenti mezőgazdasági bizottság ülésén. A tárca a program 1300 milliárd forintos teljes keretét meghirdette, a lezárt pályázatok forrásigénye pedig 969 milliárd forint, és ez a teljes VP kétharmadát teszi ki. Az irányító hatóság a  VP-ben - a determinációkkal együtt - mostanáig mintegy 774 milliárd forintra, több mint 60 százalékra vállalt kötelezettséget. A kifizetések meghaladták a 150 milliárd forintot, és az összeg jelentősen emelkedhet, ha a projektek értékelése befejeződik - jegyezte meg az államtitkár.

VETNE, ARATNA VAGY PERMETEZNE? - Tervezzen előre részletes agrometeorológiai előrejelzesünkkel!
Nézze meg, milyen idő lesz a napokban:
 

Várhatóan október 15-től lesz érvényes a kifizető ügynökségi feladatokat januártól átvevő Magyar Államkincstár végleges uniós akkreditációja - mondta Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség államtitkára. A tárca a nyáron az élelmiszeripari pályázatoknál több mint 90 milliárdos összeg sorsáról határozott, és az államtitkár szerint a további döntésekkel 180-200 milliárd forintos élelmiszeripari beruházás valósulhat majd meg a következő két évben. A települési önkormányzatok számára mintegy 25 milliárd forintot ítéltek oda, amelyből 800 település kapott támogatást. A kertészeti pályázatoknál több mint 25 milliárd forintról határoztak, amelyet például hűtő-, gomba- és fóliaházakra, illetve ültetvénytelepítésekre lehet igénybe venni. Idén még várható a szarvasmarhatartást, a baromfitenyésztést, illetve a juh- és kecsketartást támogató pályázatokról szóló döntés is, illetve értékelik a fiatal gazdák támogatási kérelmeit és az úgynevezett kisdiverzifikációs támogatásra beadott kérelmeket is.

Vitályos Eszter tájékoztatása szerint a vidékfejlesztési források több mint 50 százalékát beruházásra különítették el. Ez 665 milliárd forint, amelyből a kötelezettségvállalás most 214 milliárd forintot tesz ki. A normatív támogatások - amelyek terület- vagy állatlétszám alapúak - a teljes VP-keret 44 százalékát teszik ki. Ebből 317 milliárd forint ötéves, míg 57 milliárd forint több mint ötéves kötelezettségvállalású. A normatív támogatások 85 százalékára már kötelezettséget vállaltak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03