Rendkívüli támogatást kérnek a viharokban letarolt fóliasátrakra

agrarszektor.hu
Rendkívüli támogatásra lenne szükségük az október végi viharokban károsult gazdálkodóknak fóliasátraik újjáépítéséhez és beszerzéséhez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint. A támogatási igény 100 millió forint körüli lenne, de segítséget jelentene egy kamatmentes hitel lehetősége is.

A kormánytól kér rendkívüli költségvetési támogatást a NAK az október végi viharos szelekben károsult kistermelők részére. A kamara vállalja, hogy az okozott károkat a falugazdászok néhány nap alatt felmérik. A kistermelők - figyelembe véve a 15 ezer eurós de minimis uniós korlátozást - akár néhány héten belül hozzájuthatnának a fóliasátrak újjáépítését, beszerzését célzó egyösszegű támogatáshoz. További segítséget jelentene egy kiegészítő jellegű, kamatmentes hitel lehetősége is.

A NAK előzetes becslése szerint a várható támogatási igény összességében nem haladná meg a 100 millió forintot

 - írja közleményében a szervezet.

2 nap, 80 előadó, 800 résztvevő, és az agrárszektor legforróbb témái. Termelők, gazdák, döntéshozók, véleményformálók az agráriumból egy helyen egy időben csak az agrárszektor konferencián!


Október utolsó napjaiban országszerte komoly károkat okozott a viharos szél. A szélsőséges időjárás következtében jelentős veszteségek keletkeztek a fóliás kistermelőknél, a szél több helyen szinte teljesen letarolta a fóliavázakat. A legtöbb kárt Somogy, Fejér, Bács-Kiskun és Pest megyében, illetve az Alföld más részein regisztrálták.

A problémát súlyosbítja, hogy a hazai kárenyhítési alapból az uniós szabályok miatt nem adható támogatás ingóságokban bekövetkezett károk enyhítésére. Továbbá a kistermelők többsége a kedvezőtlen biztosítási környezet miatt nem kötött biztosítást a fóliasátrakra - teszi hozzá a NAK.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Portfolio Future of Finance 2022
Valami másik kis szöveg
EZT OLVASTAD MÁR?