Esély a fiatal gazdáknak, hogy megússzák a hatalmas bukást

agrarszektor.hu
Enyhítette a Miniszterelnökség azokat a szankciókat, amelyek a fiatal mezőgazdasági termelőket sújtották, ha határidőre nem teljesítették az úgynevezett induló támogatásukért vállalt feltételeket. A jogszabályi módosításokra azért volt szükség, mert a rendeletek szövegezése több esetben félreérthetőnek bizonyult. Ezért a közelmúltban sok fiatal gazdálkodónak azzal kellett szembesülnie, hogy a teljes támogatási összeget vissza kellene fizetnie. A jogszabályi korrekciókkal bizonyos feltételek teljesülésénél a szankció mértéke a korábbi 100 százalékról 10 százalékra csökkenhet.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Sok fiatal gazdának rándult görcsbe a gyomra tavaly ősszel, amikor azzal szembesültek, hogy a korábban felvett, teljes pályázati összeget vissza kell fizetniük. Ilyen szigorú volt ugyanis az a szankció, amely száz százalékos támogatásmegvonással járt, ha az ügyfelek a legkisebb mértékben is elmaradtak az úgynevezett vállalt üzemmérettől, amelyet határidőre kellett megvalósítaniuk.

A fiatal gazdák induló támogatásként több programban 40 ezer euró - mintegy 12 millió forintnak megfelelő - uniós forrást vehettek igénybe. A támogatást úgy kaphatták meg, ha ezért bizonyos feltételeket magukra vállalnak, amelyeket ötéves időszak alatt kell(ett) teljesíteniük. A termelők számára 2007-ben, 2009-ben, 2012-ben, 2014-ben és 2015-ben jelentek meg ilyen formájú támogatási rendeletek. A mostani módosítás ezek közül az utóbbi négyet érinti.

A fiatal gazdák az egyenként elnyert, 12 millió forintos támogatás 90 százalékát - körülbelül 10 millió forintot - a pályázatok pozitív elbírálása után igényelhették, míg a fennmaradó 10 százalékot akkor kérhetik, ha teljesítették a fennmaradó összeg lehívási feltételeit. A 10 százalékos rész kérelmezésének feltételei közé tartozik a negyedik évre vállalt üzemméret elérése is. Amennyiben a kérelmező ezt nem teljesítette, az ötödik évben kérelem-benyújtásra nem lett volna jogosult. Ha ennek ellenére mégis kérte a megmaradt 10 százaléknyi támogatási összeget, a hatóság elutasította igényét a negyedik éves üzemméret nem teljesítése miatt. Az ily módon elutasított kérelmet pedig úgy tekintik, mintha be sem nyújtották volna és 100 százalékos szankcióval büntették első fokon.

Az agrarszektor.hu cikkére reagálva a Miniszterelnökség még tavaly novemberben közölte, hogy a rendeletek módosítását tervezi annak érdekében, hogy a fiatalok gazdálkodása ne lehetetlenüljön el. A mentőöv 2017. december végén érkezett, amikor a jogszabályi korrekciók megjelentek. A Miniszterelnökség a 2009-es, a 2012-es, a 2014-es és a 2015-ös rendeletet is korrigálta.

Pontosan ezeket a rendeleteket módosították
A fiatal gazdákra vonatkozó jogszabályokat módosító 35/2017. (XII. 27.) MvM rendelet a Magyar Közlöny 2017-es 225. számában jelent meg.

A módosítás a következő rendeleteket érinti:
- 113/2009. (VIII. 29.) FVM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a fiatal mezőgazdasági termelők indulásához a 2009. évtől nyújtandó támogatások részletes feltételeiről
- 57/2012. (VI. 21.) VM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a fiatal mezőgazdasági termelők indulásához a 2012. évben igényelhető támogatások részletes feltételeiről
- 34/2014. (IV. 4.) VM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a fiatal mezőgazdasági termelők indulásához a 2014. évben igényelhető támogatások részletes feltételeiről
- 24/2015. (IV. 28.) MvM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a fiatal mezőgazdasági termelők indulásához a 2015. évben igényelhető támogatások részletes feltételeiről

A módosítás a jogszabályok több részét érinti, így többek között a 2012-es, a 2014-es és a 2015-ös rendeletben enyhült a főállású mezőgazdasági termelővé válás, a képzési kötelezettség, illetve a gazdasági üzemméret elérése kapcsán meghatározott szankciók mértéke, míg a 2009-esben a kommunikációs tervhez kapcsolódó szankciót tompították. A jogszabályi korrekció pontosítja a félreérthetőnek tartott korábbi rendeleti szövegezéseket is, és kimondja, hogy a 10 százalékos kifizetési kérelem elutasításakor a főszabály a teljes visszafizetés.

Mostantól azinban bizonyos feltételekkelmel lehet térni a főszabálytól. Abban az esetben a korábbi 100 százalék helyett csak a fennmaradó 10 százalékos részt veszítik el az ügyfelek, ha a negyedik évre vállalt üzemméretet az ötödik évben teljesítik, illetve legfeljebb 10 százalékkal térnek el attól, amennyiben ez az eltérés nem eredményezi az üzemméret kategória változását.

A módosítás több fiatal gazda gondját megoldhatja, mert csökkenti a szankciók mértékét. A 2012-es rendelet alapján támogatásban részesülők például - bár programjuk már kifutott - az idén ismét benyújthatják kifizetési kérelmüket a fennmaradó 10 százalékos támogatásra, így érdemes lesz figyelemmel kísérniük a kifizető ügynökségi feladatokat ellátó Magyar Államkincstár weboldalát.

Ugyanakkor a teljes szankciómentességhez a vállalásokat - többek között a negyedik éves üzemméretet - továbbra is teljesíteni kell. Így a 2014-es és a 2015-ös fiatal gazdák - akiknél a támogatási programok 2019-ben és 2020-ban fejeződnek be - továbbra is akkor járnak el legbölcsebben, ha inkább túlteljesítik a negyedik évre vállalt üzemméret, amelyet azután kötelezően fenn is kell tartaniuk.

Ha valaki az enyhített feltételeket sem teljesíti, a szankció mértéke továbbra is lehet 100 százalék, ezért nem érdemes a minimumra játszani. A 2014-ben nyertes fiatal gazdák 2018-ban, míg a 2015-ösök 2019-ben érik el a kritikus negyedik évet. Nekik így még van idejük arra, hogy korrigáljanak, illetve helyettesítő ágazatot vonjanak be annak érdekében, hogy ne kelljen később szankciókat elszenvedniük. Természetesen a többi vállalást is teljesíteni kell a szankciómentességhez.

Az agrárszektor.hu információi szerint a december végi enyhítések alapvetően pozitív fogadtatásúak, de sokan még úgy gondolják, korai lenne örülniük, ameddig nem látják jogerősen rögzítve, hogy nem kell 10 milliós büntetést elszenvedniük. A módosítás pontos értelmezésében ugyanakkor szakértői körökben is van még némi bizonytalanság.

A rendeletmódosításokat érdemes az érintetteknek részletesen tanulmányozniuk és akár a hatóság segítségét kérni az értelmezésben. Az, hogy a változtatások milyen mértékben jelentenek megoldást, a másodfokú határozatokból derülhet ki, mivel a korábban benyújtott fellebbezések elbírálása most van folyamatban. Az érintettek mindenesetre bizakodók, és reménykednek abban, hogy nem kell felszámolniuk a gazdaságukat. A módosítások a folyamatban lévő kérelmek elbírálásánál is irányadóak - húzta alá a Miniszterelnökség.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?