Lisztériás zöldségek: ellenőrzéssorozat a bajai hűtőüzemben

agrarszektor.hu
Sorozatos ellenőrzéseket tartott az elmúlt hónapokban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a volt bajai hűtőház telephelyén működő, gyorsfagyasztott zöldségféléket előállító üzemben, mivel az unió gyorsriasztási rendszere szerint onnan származó csemegekukorica-termékekben lisztéria-szennyezettséget mutattak ki. A járási hivatal forgalmi korlátozást rendelt el, a Nébih pedig termék- és környezeti higiéniai mintákat vett. A hivatal az eset nyomán azt is kilátásba helyezi, hogy újragondolja a gyorsfagyasztott zöldségfélék kockázatértékelését, illetve a legveszélyeztetettebb fogyasztói csoportoknak szóló kommunikációt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Március óta több helyszíni ellenőrzést tartott a Nébih a volt bajai hűtőház telephelyén működő Greenyard Hungary Kft. élelmiszerüzemében, ahol gyorsfagyasztott zöldségféléket állítanak elő - erősítette meg az agrárszektor.hu-nak a hivatal. A vizsgálatsorozat előzménye, hogy az unió élelmiszerbiztonsági gyorsriasztási rendszere (RASSF) szerint februárban Listeria monocytogenes baktérium jelenléte miatt emeltek kifogást a finn és a francia hatóságok egyes Magyarországon gyártott gyorsfagyasztott morzsolt csemegekukorica tételekkel szemben. Bár a felhasználási útmutatók szerint a termékeket főzés után kellett volna elfogyasztani, egyes külföldi vásárlói csoportok főzés nélkül, közvetlen felengedés után ették meg azokat.

Az uniós gyorsriasztás nyomán a helyi hatóság (járási hivatal) a bajai üzemben forgalmi korlátozást rendelt el a lisztéria-szennyezett tételekkel kapcsolatban, a Nébih pedig kéthetenkénti rendszerességgel tartott hatósági ellenőrzéseket. Ezek ideje alatt a feldolgozó részlegesen, illetve szakaszosan működött a zöldség-alapanyagok érési, illetve beszállítási üteméhez igazodva, a leállások ideje alatt pedig az üzem teljes területén takarítást és fertőtlenítést végeztek.

A Nébih a működési fázisoktól függően gyártásközi és késztermék mintákat, illetve környezeti higiéniai mintákat vett, így a mikrobiológiai szennyeződést lokalizálták. A hatósági vizsgálatok ideje alatt legyártott termékeket több fázisban vizsgálta az üzem is, illetve a gyakori hatósági jelenlét mellett saját hatáskörben intézkedett legyártott tételei zárolásáról. A Nébih az ellenőrzések nyomán ma az üzem higiéniai állapotát kifogástalannak minősíti.

A hivatal tájékoztatása szerint a vizsgálatok jelenleg is folyamatban vannak a kereskedelemben kapható gyorsfagyasztott kukoricatermékekkel és más zöldségfélékkel, illetve ezek hazai gyártóival kapcsolatosan, és a hatóság az ellenőrzési eredmények függvényében szükség esetén újabb intézkedéseket hoz. Emellett újragondolja a gyorsfagyasztott termékek kockázatértékelését és erősíteni kívánja a fogyasztóknak - főként a rizikó csoportba tartozó időseknek, betegeknek, terhes anyáknak és kisgyermekeknek - szóló, megelőzésre irányuló kommunikációt is.

A halálos áldozatokkal is járó európai járványt okozó Listeria monocytogenes az élelmiszerekben gyakran előfordul, de megbetegedést csak nagyobb baktériumszám mellett okoz. A panaszok kialakulásának ideje általában a fogyasztást követő egy nap és egy hét közé tehető. A fertőzés jellemző tünetei a láz, a hányás, a hasmenés és a fejfájás.

A Nébih a főzés nélküli, felengedési utáni közvetlen fogyasztást veszélyesnek tartja, főként abban az esetben, ha a gyorsfagyasztott termékek további hűtőtárolással például salátákba kerülnek, mivel a baktérium hűtőhőmérsékleten (0-10 celsius fokon) is intenzíven képes szaporodni. Ezért a fertőzésveszély úgy szüntethető meg, ha a gyorsfagyasztott zöldségeket hőkezelés után fogyasztják el. A biztonságos előkészítés érdekében a termékeket percekig minimum 75˚C fokon kell tartani, azaz két-három percig szükséges forralni ahhoz, hogy a szemek közepe is elérje ezt a kritikus hőmérsékletet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?