Agrárhitel: A kezességért folyamodók 85 százaléka mikrovállalkozás

agrarszektor.hu
Az Agrárminisztérium hatékonyságnövelésre és a beruházások ösztönzésére irányuló törekvéseit segíti az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) és az Európai Beruházási Alap (EIF) között két évvel ezelőtt létrejött COSME viszontgarancia megállapodás. A 2018. október 17-én tartott sajtótájékoztatón a COSME Program eredményeiről, annak a mezőgazdaságra gyakorolt pozitív hatásairól, valamint a Közös Agrárpolitika 2020 utáni kihívásairól beszélt Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára és az alapítvány ügyvezető igazgatója, Herczegh András.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Feldman Zsolt elmondta, hogy az agrártárca fő célja a magyar mezőgazdaság versenyképességének, hatékonyságának növelése. Az EIF által az AVHGA számára biztosított COSME viszontgarancia nagymértékben támogatja az AM törekvéseit a beruházások megvalósítására, illetve a kedvezőtlen pénzügyi helyzetben gazdálkodó mikrovállalkozások, őstermelők folyamatos finanszírozásának biztosítására. Az említett megállapodás a gazdálkodók finanszírozási lehetőségeit tovább bővíti, mégpedig úgy, hogy az EIF által garantált viszontgarancia kiváltja a hazai költségvetési viszontgaranciát. Ez a magyar költségvetés számára 900 millió forint megtakarítást eredményez 3 év alatt.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!

További előny, hogy a konstrukció keretében kötött ügyletek nem minősülnek állami támogatásnak. Ennek köszönhetően a kezesség nem terheli a vállalkozás által az uniós szabályok szerint igénybe vehető, mindössze 15 000 eurós agrár de minimis támogatási keretet. Így lehetővé válik, hogy a jövőben a vállalkozás

  • további kedvezményes hitelprogramban vegyen részt,
  • olcsó forráshoz jusson, kedvezőbb hitelkondíciót érjen el, vagy 
  • a Vidékfejlesztési Program keretében már elnyert uniós támogatását banki társfinanszírozással kiegészítse, és így a projektjét megvalósítsa.

Az AM szerint elfogadhatatlan a Közös Agrárpolitikára fordítható uniós források 2020 utáni időszakra javasolt mérséklődése. A kormányzati számítások szerint a közvetlen támogatások kerete 2018-as árakon 16,4, a vidékfejlesztési forrásoké pedig 26,6 százalékkal csökkenhet. A közvetlen támogatási forrásokra a bankok jelenleg biztos bevételként tekintenek, negatív változásuk a gazdálkodók hitelképességét is ronthatja. Az agrárvállalkozások kedvezményes finanszírozása érdekében az alapítvány feladata, hogy stabil pénzügyi biztosítékként álljon rendelkezésre az olyan mikro-, kis- és közepes vállalkozók számára, akik a mezőgazdasági területen működnek vagy tevékenységük a vidéki térséghez kapcsolódik.


Herczegh András, az AVHGA ügyvezetője hozzátette, hogy az alapítvány kezességgel biztosított állománya az utóbbi 5 évben több mint háromszorosára nőtt, idén a fennálló hitelállomány meghaladta a 300 milliárd forintot. Az ügyletek csaknem fele egyéni gazdaságok hiteleihez kapcsolódik, és az idei évben beérkezett kérelmek 85%-át is mikrovállalkozások igényelték. A COSME program keretén belül az AVHGA eddig több mint 1000 ügylethez adott kezességet, közel 20 milliárd forint hitelösszeghez. Ezek a cégek más úton nem, vagy csak kedvezőtlenebb feltételekkel jutottak volna hitelhez.

Az AVHGA számára különösen fontosak a mezőgazdasági beruházások, a technológia korszerűsítését, vagy a kapactiásbővítést szolgáló fejlesztések. Eddig 1400 ügyfelet juttattunk hitelhez vagy bankgaranciához a Vidékfejlesztési Program több mint 8000 nyertes támogatott beruházásából"

- hangsúlyozta az ügyvezető. Az állattartó telepek korszerűsítését, a terménytárolók építését, a kertészeti gépek korszerűsítését célzó, vagy az élelmiszeripar fejlesztését szolgáló beruházások az ágazat modernizációjához elengedhetetlenek. Ugyanakkor a kisebb termelők  hiteleit a pénzügyi intézmények csak akkor folyósítják, ha a projektre az alapítvány kezességet vállal. A COSME viszontgaranciát a COSME Program (Programme for Competitiveness of Enterprises and Small and Medium-sized Enterprises) és az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) az Európai Beruházási Terv keretében biztosítja. Az ESBA célja produktív beruházások finanszírozásának és végrehajtásának elősegítése az Európai Unióban, és a finanszírozáshoz való hozzájutás mértékének növelése.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. alkalommal az idei év végén
Budapest Economic Forum 2022
Jön a legjelentősebb hazai makrogazdasági konferencia
Portfolio Future of Finance 2022
Új konferencia a teljes magyar pénzügyi szektor számára
EZT OLVASTAD MÁR?