Pénzeső hullik a magyar gazdákra: megérkezett az új beruházási támogatás

agrarszektor.hu
Mezőgazdasági, erdőgazdasági és élelmiszeripari beruházásokhoz egyaránt igényelhető már az OTP Agrárnál állami kamattámogatású beruházási hitel. A konstrukció segíthet az ágazat szereplőinek az uniós költségvetési ciklusok közötti átmeneti időszak bizonytalanságainak áthidalásában. Összesen 100 milliárd forintnyi beruházási hitelhez nyújt kamattámogatást az Agrárminisztérium.

Az elmúlt években óriási fejlesztési hullám indult az agráriumban, amit jól mutat, hogy a növekedési hitelprogram legújabb szakaszának a mezőgazdaság a legnagyobb haszonélvezője: tavaly több mint 90 milliárd forintra kötöttek szerződést a szektor vállalkozásai - írja közleményében az OTP Bank. A következő uniós ciklusban azonban várhatóan kevesebb vissza nem térítendő támogatás érkezik az ágazatba, és a ciklusok közötti átmeneti időszak is bizonytalanságot jelent a piac szereplőinek.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

Részben ezen segíthet a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozásoknak, valamint az erdőgazdaságoknak az Agrárminisztérium által meghirdetett kamattámogatási program, amelyre az OTP Agrár saját hitelkonstrukciót dolgozott ki. A beruházásokra igényelhető hitel amellett, hogy kedvezményes forrást biztosít a fejlesztésekhez, segíthet az érintett társaságoknak versenyképességük növelésében, valamint piaci pozícióik megtartásában

"Számunkra is fontos, hogy ne lassuljon az elmúlt években tapasztalt fejlesztési lendület az agráriumban. Az új támogatási formának köszönhetően azonban a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar megtarthatja, sőt növelheti versenyképességét a világpiacon. Sok vállalkozás számára nem is csupán lehetőség a fejlesztés, hanem kényszer, mert lépést kell tartani a piaci igényekkel és a versenytársakkal" - mondta Szabó István, az OTP Agrár ügyvezető igazgatója. A vonatkozó jogszabály értelmében a kamattámogatás azon időszakra nyújtható, amelynél a hiteldíj mértéke nem haladja meg az évi 2,5%-ot, az állami kamattámogatás pedig az ügyleti kamat 80%-a, de maximum 2 százalékpont/év, így az ügyfélnek legfeljebb évi 0,5%-os kamatot kell fizetnie.

A konstrukció minimum 3, maximum 10 évre folyósítható. A hitel összege minimum 3 millió forint, legfeljebb pedig elsődleges mezőgazdasági termeléshez kapcsolódó beruházások esetében beruházásonként és ügyfelenként 1,3 milliárd Ft, míg az erdőgazdálkodáshoz és a mezőgazdasági termék feldolgozásához-, valamint forgalmazásához kapcsolódó beruházások esetében beruházásonként és ügyfelenként legfeljebb 2 milliárd Ft lehet. Az Agrártárca összesen 100 milliárd forintnyi beruházási hitelhez nyújt kamattámogatást.

A mikro, kis- és középvállalkozások elsődleges mezőgazdasági termeléshez, mezőgazdasági termékfeldolgozáshoz és forgalmazáshoz, valamint erdőgazdálkodási tevékenységhez kapcsolódó beruházásokhoz igényelhetik a hitelt. Nagyvállalkozások területi megkötésekkel, új mezőgazdasági termék-feldolgozási, és -forgalmazási, illetve erdőgazdálkodási tevékenységhez kapcsolódó fejlesztések esetében élhetnek a kamattámogatás lehetőségével.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubilál a hazai agrárium hagyományos, év végi csúcsrendezvénye
EZT OLVASTAD MÁR?