Többet keres egy hektáron az egyéni vállalkozó, mint a társas agrárvállalkozás?!

agrarszektor.hu
Elkészült az Agrárgazdasági Kutató Intézet összegző elemzése a mezőgazdasági termelés 2017. évi jövedelmezőségéről, amit a Tesztüzemi Rendszer alapján állítottak össze. Kiderült, hogy az egyéni vállalkozások egy hektárra jutó adózás előtti eredménye csaknem 40 százalékkal magasabb, mint a társas vállalkozásoké, utóbbiak azonban 2,3-szor többet fordítanak fejlesztésekre. Ugyanis sokkal hitelképesebbek.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Egyéni vállakozások

A felmérésben 1763 egyéni gazdaság szerepelt. Ez a minta a 2016. évi Gazdaságszerkezeti Összeírás keretében regisztrált, 4 ezer euró STÉ-nél nagyobb egyéni gazdaságokat reprezentálja, melyek száma 108 ezret tett ki. A vizsgált 108 ezer gazdaság az összes egyéni gazdaság által használt földterület 92 százalékát művelte, illetve a hozzájuk kapcsolódó STÉ 89,2 százalékát állította elő.

A bruttó termelési érték átlagos nagysága a 2016. évhez képest 2 százalékkal, 495,19 ezer forint/hektárra nőtt. Ezen belül az egy hektárra jutó értékesítés nettó árbevétele, valamint a közvetlen támogatások 2, illetve 4 százalékkal nőttek. Ha az egyéni gazdaságok eredményét korrigáljuk az éves munkaerőegységre jutó minimálbérrel, akkor az adózás előtti eredményük 143,8 ezer forint/hektárra csökken. A korrigált jövedelem az előző év azonos mutatójához képest közel 4 százalékkal növekedett.

A gazdaságok költségszerkezete az általános tendenciáknak megfelelően változott. Az anyag jellegű ráfordítások elhanyagolható mértékben (4 százalékkal) csökkentek, ugyanakkor a bérköltség 16 százalékkal emelkedett egy év alatt. Az egy hektárra jutó beruházások értéke az előző évhez képest alig változott (62,67 ezer forint). A hosszú lejáratú kötelezettségek értéke 7 százalékkal, 32,5 ezer forint/hektárra emelkedett, a saját tulajdonú termőföldek értéke 5 százalékkal nőtt.

Társas vállalkozások

A 2017. évi felmérésben 408 társas vállalkozás szolgáltatott adatokat. A minta a 2016. évi összeírás keretében regisztrált összes társas vállalkozás közel 88 százalékát, 7664 üzemet reprezentál, amelyek a szektor STÉ-jének gyakorlatilag a 100 százalékát állítják elő, illetve a földterületet is közel ilyen arányban használják.

A társas gazdaságok egy hektárra jutó adózás előtti eredménye (103,54 ezer forint) 57 százalékkal nőtt - ami az inflációt is figyelembe véve reál értéken - a 2012-es csúcsszintet is éppen meghaladta. A társas vállalkozások árbevétele 6 százalékkal nőtt, és a jövedelmezőséget a növekvő támogatások tovább erősítették (5 százalékkal, 124,89 ezer forint/hektárra emelkedett), így összességében a bruttó termelési érték 7 százalékkal emelkedett.

A meghatározó költségek közül a legnagyobb mértékben a bérköltség és a biztosítási díjak emelkedtek 11, illetve 12 százalékkal. Az egy hektárra jutó költségek között néhány csökkent: a műtrágya és a növényvédő szer költsége 4-4 százalékkal alacsonyabb lett, így összességében az üzemi költségek az inflációtól elmaradó mértékben csupán 3 százalékot emelkedtek.

A 2016. évi beruházási mélypont után, amikor a nettó beruházás negatív lett (azaz a beruházások még az amortizációt sem fedezték), a társas gazdaságok majdnem rekordmértékű fejlesztést hajtottak végre (144,84 ezer forint hektáronként). A Vidékfejlesztési Program nem járult hozzá a kimagasló beruházási eredményekhez, ugyanakkor rendkívül kedvező volt a finanszírozási környezet: a fejlesztési hitelek állománya 29 százalékkal bővült  A beruházások saját finanszírozásával összefüggésben a vállalkozások likviditási rátája 8 százalékot romlott.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?