4 eurócenttel kevesebből termel a lengyel gazda, mint a magyar

agrarszektor.hu
Az Agrárgazdasági Kutató Intézet Tesztüzemi Rendszerének adatai arra is lehetőséget adnak, hogy a kutatók összehasonlítsák a magyar termelés paramétereit az európaival. Most az összefoglalóból a termelés hatékonyságára vonatkozó részt vesszük nagyító alá.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

2016-ban hazánkban az egy hektárra jutó megtermelt érték (kibocsátás) az uniós átlag 76 százaléka, az EU15-ének pedig csak 66 százalékát éri el. Az alábbi táblázatból az is kiderül, hogy az uniós átlagot még maga Franciaország is alig haladja meg.

A nettó hozzáadott értéket tekintve pedig jobbak is vagyunk nyugat-európai versenytársunknál, ugyanis ők sokkal több ráfordításból állítanak elő 36 százalékkal több megtermelt értéket - ha ez valakit vigasztal. Mi ezen a téren is az uniós átlag mintegy 84 százalékán állunk.

Ha a ráfordítások (termelő felhasználás) szintjét és a megtermelt értéket (kibocsátás) összevetjük egymással, megkapjuk a termelés költséghatékonyságát. 

Míg Magyarországon 68 eurócent ráfordításból állítanak elő 1 euró termelési értéket, addig az uniós átlag 62 eurócent. Sokat elmond, hogy a lengyelek már 64 eurócentből is képesek erre.

Sokszor hivatkozunk a nyugati támogatások magas szintjére, de hajlamosak vagyunk elfeledkezni az adóterhekről. Jó ha tudjuk, hogy a nettó hozzáadott értékünket nem a támogatások és adók egyenlege rontotta le, ez lényegében ugyanannyi Magyarországon, mint másutt. Mindent egybevetve üzemi szinten egy hektárra vetítve 22 százalékkal magasabb a bruttó jövedelem az unió átlagában, mint Magyarországon. Vigasztaló, hogy a franciáktól - ahol  pl. a munkaerő drágább - az egyenleget tekintve sokkal jobbak vagyunk, és a lengyelek is mögöttünk állnak (még).

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?