Romlott a gazdák jövőbe vetett hite, de azért mégiscsak beruháznak

Agrárszektor
A Német Parasztszövetség (DBV)konjunktúra-barométere szerint romlik az agráriumban a hangulat. Az állattenyésztők pillanatnyilag még nagyon elégedettek a kínai kereslet nyomán kialakult árakkal, de a jövőtől félnek. A növénytermesztőket leginkább az aszály aggasztja. Azért mégiscsak elköltenének az év végéig 4,1 milliárdot különféle gazdaságfejlesztési célokra.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az agráriumra készített konjunktúra-barométer ismét esést mutat Németországban. A hangulatromlás márciusban kezdődött el, és azóta is tart. Miközben a német ipar állapota kielégítőnek mondható, a mezőgazdaságban romlott a gazdák kedve. A jelenlegi helyzetet az állattenyésztők jelentős javulásként élik meg (amit Kína importéhsége alapoz meg), míg a szántóföldi termények és takarmányféleségek előállítói változatlannak látják a helyzetüket (a bizonytalanság oka az aszállyal érkező likviditási probléma).

A jövőt azonban mindhárom szegmensben rossznak ítélik meg a gazdasági szereplők. Az állattenyésztésben elsősorban a romló tej- és marhaárak okoznak pesszimizmust, míg a  többi ágazatban az energia drágulása aggasztja a gazdákat, illetve nem tetszik nekik a nemzeti agrárpolitika. (A legnagyobb felzúdulást idén a nitrátdirektíva következetes betartatása hozta a gazdatársadalomban, holott a német kormányzat csak uniós kötelezettségeit akarta végre teljesíteni.)

Ennek ellenére a beruházási kedv még növekedett is a tavaly ilyenkor mérthez képest. A fejlesztések becsült értéke milliárd euróban az alábbi táblázatban látható, és összevethető a 2018-ban mért értékekkel is. Idén az év hátralévő részében 4,1 milliárd eurót fektetnének a német termelők a gazdaságuk fejlesztésébe, míg tavaly 3,4 milliárdot terveztek ugyanekkor.

A legtöbbet az állattartás technikai, technológiai fejlesztésébe fektetnének a német gazdák. Ennek egyik oka lehet az a konjunktúra, amit Kína állatifehérje-éhsége generál szinte az egész világon. A másik ok lehet belső: az állatvédelmi mozgalmak hihetetlen erősödése, a nitrátdirektíva nehéz betartása, valamint az újabb és újabb ötletek a tartási előírások szigorítására, illetve meghatározott tartásmódok minőségtanúsítására, márkázására. Ezek mind újabb épületek, gépek és istállótechnikai berendezések beszerzésére sarkallják a termelőket, vagyis nemcsak a konjunktúra, hanem a kényszer is hajtja a fejlesztéseket.

A fenti grafikonon a legfeltűnőbb kiugrást a tavalyi évhez mérten a földvásárlási kedv mutatja - ez több mint a duplájára nőtt. Ennél ékesebb bizonyítékot nem találni arra, hogy a befektetők mégiscsak látnak potenciált a mezőgazdaságban.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?