Lefagyasztja Kínát az USA-val folytatott kereskedelmi háború

agrarszektor.hu
Az USA-val folytatott kereskedelmi háború megviseli Kínát. A második negyedévben megtorpant a kereslet a megtermelt kínai áruk iránt, a GDP áprilisról júniusra csak 6,2 százalékkal nőtt az előző évhez viszonyítva, közölte hétfőn a kínai statisztikai hivatal. Ezzel a népköztársaság 27 év óta a leglassabb gazdasági növekedést produkálta, vagyis azóta, hogy egyáltalán publikálják ezeket az adatokat.

A Reuters és a Bloomberg elemzői is ezt az értéket jelezték előre, tehát a lassulás nem érte váratlanul a piacot. Az elemzők most azt vizsgálják, milyen állapotban van a világ második legnagyobb gazdasága.

A népköztársaság 27 év óta a leglassabb gazdasági növekedést produkálja, vagyis azóta, hogy egyáltalán publikálják ezeket az adatokat.

Az Eastspring Investments szakértője szerint Kínának még elég mozgástere van arra, hogy ne engedje "lefagyni" a gazdaságát. Ezért Colin Graham abból indul ki, hogy a központi bank további gazdságélénkítő lépéseket tesz. Eddig a kormányzat 400 milliárd dollár értékben hajtott végre adócsökkentési intézkedéseket, és a helyi kormányzatok infrastruktúrális fejlesztéseit is segíti.  Li Keqiang miniszterelnök pedig bejelentette, hogy a pénzügyi tartalékok rovására készek újabb támogatásokat indítani a gazdaság felpörgetésére. Ha a központi bank tartalékait csökkentik, akkor dollármilliárdok szabadulhatnak fel hitelkihelyezésre.


2018 óta eddig már hat alkalommal csökkentették a kötelező pénzügyi tartalék nagyságát.

Míg a GDP-adatok gyengélkednek, a többi adat várakozáson felül alakul. A kiskereskedelmi forgalom 9,8 százalékkal nőtt júniusban az előző évhez viszonyítva, ami további javulás az áprilisi 7,2 százalékos bővülés után. Az ipari termelés 6,3 százalékkal haladta meg a tavaly ilyenkor mértet, noha a közgazdászok csak 5,2 százalékos bővülést vártak a májusi 5 százalék után.  A befektetői piacon is 5,8 százalékos növekedést mértek. Peking számára nehéz feladatot jelent, hogy egyrészt növelje az építőipar teljesítményét és a keresletet a lakóingatlanok iránt, mésrészt elkerülje a lakáspiaci buborékot (lásd CSOK).

A váratlanul jó piaci adatok azonban megnyugtatták a kormányzatot, úgy tűnik, elkerülhető a gazdaság recessziója, amit az ázsiai tőzsdék azonnal le is reagáltak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 30. 06:03