Hatalmas ütést mérhet a magyar agráriumra a koronavírus: újra jön a hiánygazdaság?

Hatalmas ütést mérhet a magyar agráriumra a koronavírus: újra jön a hiánygazdaság?

Agrárszektor
Szinte nincs olyan mezőgazdasági inputanyag, amiből ne érkezne Kínából Európába szállítmány, de most a legfájóbb azon apró kis molekulák hiánya, amelyek a növények és állatok táplálásához és egészségének megőrzéséhez szükségesek. Szinte hihetetlen, de Európa kiszolgáltatottsága ezen a téren 55-75 százalékos Kínával szemben. És hogy a bajt tetézzük: a magyar termelés exportoldalát is keményen érinti a koronavírus.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A most következő kémiai anyagok egy része vagy nem áll elegendő mennyiségben Európa rendelkezésére, vagy egyszerűen csak olcsóbb legyártatni Kínában, hogy aztán Európában egy magasabb hozzáadott értékű, jól hasznosuló, "formulázott" készítmény váljon belőle. Bárhogy is van, most olyan anyagok jönnek, amelyekből

az öreg kontinens kiszolgáltatottsága Kínával szemben 55-75 százalékos. Vagyis a felhasználásunk ekkora hányada került veszélybe a koronavírussal járó korlátozások miatt.

Takarmányipar

Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója úgy látja, hogy az elmúlt két hétben sokat romlott a takarmány-alapanyagok elérhetősége: "Egy nyugalmas év után nagyon gyorsan felborult a piac. Már a gyenge forint is megnehezítette a dolgunkat, de ez semmi ahhoz a kárhoz képest, amit a koronavírus okoz." Tavalyhoz képest 7 százalékos gyengülést mutat a forint, ami a Vitafort esetében havi szinten 70-80 millió forintos pluszkiadást jelent, hiszen egy sor alapanyag külföldről érkezik az országba. Mindezt tetézi, hogy ezek egy részét Kínában gyártják, csakhogy ott állandósultak a gyártási és szállítmányozási gondok a koronavírus miatt.

"A gyenge forint hatását már be is áraztuk, márciustól a premixek és koncentrátumok 5 százalékkal lesznek drágábbak. Jobban aggasztanak azok az ellátási gondok, aminek első jeleit már megtapasztaltuk: csúsznak a szállítások. Már két hónapja lassul az egész világgazdaság, ha ez még egy hónapig így marad, nagyon komoly baj lesz" - véli Kulik Zoltán. A beszállítók már most nagyon óvatosak az új megrendeléseket illetően, hiszen ők maguk sem kapnak a kínai féltől kvótákat a második negyedévre.

Az A-, D-, E-vitamincsoportot szinte teljesen egészében Kínában gyártják, de innen érkezik a betain és az aminosavak nagy része is, valamint számos mikroelem és olyan fontos takarmány-kiegésztíők, mint a cink-szulfát. Valamennyi raktárkészlettel még mindenki rendelkezik, de legkésőbb áprilisban 10 százalék feletti árnövekedés következhet be"

 - vázolja a kilátásokat a vezérigazgató. És hogy mit tehet ez ellen akár a takarmánygyártó, akár a termelő? Szinte semmit. Nincs beszerzési alternatíva, ugyanakkor az élelmiszerárak is akkora dráguláson mentek át, ami fedezetet ad az agrártermelés további színvonalas és eredményes folytatásához - vélekedik Kulik, ugyanakkor arra int: aki megteheti, ne várjon márciusig, azonnal adja le a rendelését, és igyekezzen minél nagyobb készletet képezni a takarmány-alapanyagokból. A távolabbi jövőt illetően sem biztatja a gazdálkodókat: ahogy a 2018-as aszály után a zöldségpiacon is láttuk, a kínálat későbbi normalizálódása nem viszi vissza az árakat a korábbi szintre.

Állatgyógyászat

Laczay Péter egy nemzetközi szinten is jelentős, állatgyógyászati készítményeket gyártó családi vállalkozás vezetője. Szerinte is a következő negyedév hozza el az igazi megpróbáltatást a gyártók számára. Tekintve, hogy a gyógyszerhatóanyagok mintegy 75 százaléka Kínából, további 20 százaléka pedig Indiából érkezik Európába, az ellátási gondokat mindenki megérzi majd.

Nincs alternatív beszerzési útvonal, és a termelőknek se nagyon van választásuk. Ha szükség van gyógyszerre, akkor azt alkalmazni kell"

- magyaráz a Lavet Kft. vezetője. Úgy véli, a következő negyedévben valószínűleg szükség lesz áremelésre. Ennek mértéke országonként és piaci szegmensenként eltérő lesz, továbbá figyelembe kell venni a konkurencia reakcióját is.

"Árérzékenyek a vásárlóink, nem tudjuk teljes egészében érvényesíteni a költségeink növekedését, és nagy a verseny a konkurenciával is.Mindenki az utolsó pillanatig húzza az időt az áremeléssel. Ez az utolsó pillanat nyilván a tartalékok nagyságától is függ. Az áremelés mértékét befolyásolja, hogy mennyi ideig áll fenn a hiány, és mekkora az adott termékkel megcélzott piac tűrőképessége. Mást visel el egy magyar és egy német termelő, mást egy tehenészet és mást egy sertéstelep. Most vizsgáljuk a lehetséges következményeket" - magyaráz a Lavet vezetője.

Egy másik, jól ismert állatgyógyászati készítményt forgalmazó cégnél arról tájékoztatnak, hogy több hónapra elegendő gyógyszerrel rendelkeznek. Mivel Alpha-Vet Kft.-nél növénykondicionálók forgalmazásával is foglalkoznak, ezen a területen is felkészültek - biztosít róla Mozsár Andor marketingigazgató. Az említett termékek hosszan, 1-2 évig eltartható készítmények.

Legalább negyedévre elegendő készletünk van, baj csak akkor lehet, ha a piacon úrrá lesz a felvásárlási láz. Üzleti partnereinknek azt javasoljuk, hogy tervezzék kicsit felül a megszokott raktárkészletet, de nincs ok a pánikra."

Mint mondja, a gyógyszerek legtöbb alapanyaga Ázsiából érkezik csakúgy, ahogy szinte az összes fontos tápelem a növénykondícionáláshoz. Az Alpha-Vet a huminsavas készítmények legnagyobb hazai forgalmazója. Ezeket a növénytermesztők az állomány stressztűrésének fokozására, míg az állattartásban az immunállapot javítására és az antibiotikumos kezelés kiváltására használják. Most ebből az anyagból is alaposan bespájzoltak.

Növényvédő szer

A növényvédőszer-gyártás alapvetően nem negyedévekben, hanem években gondolkodik, hiszen kisebb alapmennyiségekre van szükségük, amelyekből aztán akár évekre eltartható permetszerek és tápoldatok készülnek.

"Nem szeretném fokozni a pánikot, inkább nyugtatnám a piacot" - mondja egy fontos piaci szereplő beszerzéseit intéző, inkognitóban nyilatkozó szakember. "Ha mindez tavaly október-novemberben történik, és nem most, az év elején, akkor nagy bajban lennénk, így viszont már csőre van töltve a teljes idei szezon." Mint mondja, 2020-ra a megrendeléseiket visszaigazolták, a termékeket legyártották, és az áru - igaz, két hét késéssel -, de már úton van. Érzése szerint leginkább a tebukonazol piacára hathat a koronavírus - ez egy fontos gombaölő hatóanyag.

A gyártási gondokból nem sokat érzünk még, de az, hogy hogyan jut el Milánóból Magyarországra az adott hatóanyag, már konkrét problémává nőtte ki magát"

- mondja a megkérdezett szakember. Így folytatja: "Az olaszok azzal biztatnak minket, hogy mindenképpen megoldják a fuvart. Ha kell, a sofőrt kiszállítják a határon, és csak a fertőtlenített kamion megy tovább egy magyar sofőrrel. Most arra törekszünk, hogy minden megrendelésünk minél gyorsabban átjusson a magyar oldalra."

Növénytáplálás

Nemcsak a mikroelemek, a makroelemek egy része is Ázsiából érkezik Európába. Az EU messze nem önellátó műtrágya-hatóanyagokból. Nitrogénből 2018-ban 4,1 millió tonnát, foszforból 1,6 és kénből 2,3 millió tonnát kellett importálnia harmadik országokból. Az import részaránya az unió belső felhasználásában a kálium-oxid esetében a legnagyobb, 75 százalékos, de foszfor-pentoxidból is58 százalék az importtermékek aránya.

Míg a kálium elsősorban Oroszországból érkezik, addig a foszfor Kínából. Az ázsiai ország 2019-ben 2,8 millió tonna műtrágyát exportált a világpiacra, a kiszállított mennyiség egy év alatt harmadával nőtt. Ebből 875 ezer tonnát tett ki a diammónium-foszfát, a DAP. Nem csoda, nitrogénből 23, foszforból 26 százalékos többlettel rendelkezik az ország. 

Foszfát-pentoxidból 17 millió tonnával Kína a világ legnagyobb gyártója, és a globális kereskedelem harmadát uralja vele. Ezért nehéz elhinni, hogy a koronavírusnak ne lenne hatása a foszforpiacra.

Természetesen megkíséreltük kikérni a legnagyobb hazai műtrágyagyártó véleményét is a kérdésről, de Bige László (Nitrogénművek Zrt.) szerint csak hisztériakeltésről van szó, az a gyártó, aki azt mondja, hogy baj van, csak áremelésre játszik.

Így csapódik le a termelőn: fontos nekünk az olasz piac
A Komáromi Mezőgazdasági Zrt. az ország talán legjobb eredményeit felmutató tehenészetével dicsekedhet. Marczali Gábor vezérigazgató elmondása szerint input oldalról még nem érzékelnek beszerzési nehézségeket, de a kimeneti oldalon egyre aggasztóbb a helyzet: "Olaszországba értékesítjük a nyerstejet. Az ottani koronavírus-helyzet miatt úgy tűnik, fel kell készülnünk egy B tervre" - mondja.  Az 1300 tehénnel dolgozó üzem naponta 43-44 ezer kiló tejet állít elő, a tárolókapacitások mindössze másfél napra elegendőek. Ha beüt a ménkű, azonnal cselekedni kell.
"Ha eszkalálódik a probléma, akkor kénytelenek leszünk belföldön levezetni az olaszoknál eladhatatlan mennyiséget" - latolgatja Marczali Gábor. A belföldi és a kiviteli ár között január végére lényegében eltűnt a különbség, aminek oka, hogy lassan, de biztosan nő az EU belső piacán a kínálat. Ha a mostani pillanatot nézzük, a belpiacra való váltás nem okozna különösebb árveszteséget a komáromi cég számára. Csakhogy az egy egészen más helyzet lesz, amikor az olasz exportra dolgozó teljes magyar termelés belföldön keres vészmegoldást. A búza- és durumtermelőknek sem árt elgondolkozniuk azon, hogy az olasz helyzet még romolhat is a betakarítás idejére. A legújabb hírek alapján pedig Románia is hamarosan elesik.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?