Nem kell a luxuszöldség a magyaroknak: itthon termesztik, de csak a külföldiek viszik

Nem kell a luxuszöldség a magyaroknak: itthon termesztik, de csak a külföldiek viszik

Közel 20 százalékkal drágábban, kilogrammonként csaknem 2000 forintos termelői áron jelent meg idén a hazai spárga a piacokon. A lassan luxuszöldségnek számító csemege Magyarországon nem örvend nagy népszerűségnek, a jelentős része ezért a külföldi piacokra kerül - tájékoztatta az Agrárszektort Hunyadi István, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója. Kiemelte, a spárga igen kézimunkaerő-igényes kultúra, a munkaerő pedig évről évre drágul, emellett a termelés egyéb költségei is jelentősen növekedtek az utóbbi egy évben, és a kereskedelem is egyre nagyobb haszonkulccsal dolgozik, mindezek tehát nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a spárga ára évről évre emelkedik.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az AKI legfrissebb adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a 15. héten jelent meg a hazai spárga kilogrammonként 2600-2700 forintos termelői áron. A fehér spárgát (1943 forint/kilogramm) és a zöld spárgát (1986 forint/kilogramm) egyaránt 18 százalékkal magasabb áron kínálták 2021 16-18. hetében az előző év azonos
időszakához képest. A lassan luxuszöldségnek számító csemege nem túl népszerű Magyarországon, aminek egyik oka az ára, hazánkban ugyanis igen széles az árérzékeny fogyasztói réteg (Nyugat-Európában átlagosan 8 eurót költenek a fogyasztók egy kilogramm spárgára) - tudatta az Agrárszektorral Hunyadi István. Hozzátette, a spárga igen kézimunkaerő-igényes kultúra, a munkaerő pedig évről évre drágul. A termelés egyéb költségei (gépi munka, tápanyagutánpótlás, növényvédelem, egyéb inputanyagok ára stb.) szintén jelentősen növekedtek az utóbbi egy évben, melyben részben a koronavírus-járvány is szerepet játszott, emellett a kereskedelem is egyre nagyobb haszonkulccsal dolgozik. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A szakember szerint nem valószínű, hogy ennél is drágább lesz idén a hazai spárga, mint mondta, a hűvös időjárás eddig nem kedvezett a termelésnek, a spárga ugyanis a hidegebb időben lassabban érik, így kereskedelembe lassan, kisebb tételekben került be az áru. 

A visszafogott kínálat magasabb árakat jelent. Amennyiben az időjárás hirtelen melegebbre fordul, akkor a spárga is berobban, a nagyobb tömegben való megjelenés pedig áreséshez vezethet. Az időjárás-előrejelzések alapján azonban egyelőre az látszik, hogy még egy darabig marad a hűvösebb idő, így a jelenlegi árakhoz hasonlóra lehet számítani.

EZ IS ÉRDEKELHET

Amellett, hogy a spárgát szinte aranyáron mérik hazánkban, valahogy a konyhai-étkezési hagyományainkban sem terjedt el, így könnyen lehet, hogy ha olcsóbb lenne, sem kellene itthon. A magyarok fogyasztási szokásaiból következik tehát, hogy a hazai termés bőven elegendő az igények kielégítésére, így a magyar spárga nagy része exportra kerül, évjárattól függően a megtermelt mennyiség 60-90 százaléka a külpiacokon, döntően Németországban talál vevőre - közölte Hunyadi Istvántól. A haza termés mennyisége 4,5-5 ezer tonna körül alakult az utóbbi években, a kivitel pedig évjárattól függően 3 ezer tonna körül mozog. A belföldi fogyasztás tehát annyira alacsony, hogy az exporton felüli mennyiség bőven elegendő a hazai piac ellátására.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?