Lépett a kormány: ezekkel az intézkedésekkel védené meg a gazdaságot a koronavírustól

Lépett a kormány: ezekkel az intézkedésekkel védené meg a gazdaságot a koronavírustól

agrarszektor.hu
A kormány 2020. március 18-án gazdaságvédelmi intézkedéscsomagot vezetett be a koronavírus negatív hatásainak ellensúlyozására. Az intézkedések lényegét a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az alábbiakban foglalta össze.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A koronavírus negatív hatásainak ellensúlyozására a kormány 2020. március 18-án egy átfogó gazdaságvédelmi intézkedéscsomagot vezetett be. Ezek lényegi elemeit foglalta össze a NAK.

  • A vészhelyzet fennállása alatt a hitel- és kölcsönszerződésből, valamint a pénzügyi lízingszerződésből eredő tőke-, kamat- és díjfizetési kötelezettségekre 2020. december 31-ig haladékot kap a magánszemély és vállalkozás adós is. Az intézkedés azonban nem korlátozza az adóst, ha az az eredeti szerződési feltételek szerint szeretne teljesíteni. A fizetési moratórium idejével a szerződéses kötelezettségek teljesítési határideje, illetve a vállalások időtartama meghosszabbodik.
  • A teljesítési határidő módosulása a szerződést biztosító mellékkötelezettségeket is módosítja.
  • A veszélyhelyzet fennállása alatt lejáró szerződések szintén meghosszabbodnak 2020. december 31-ig.

A rendelkezések a 2020. március 18. napjának végéig fennálló szerződések alapján már folyósított kölcsönökre vonatkoznak.

  • A felvett, zálogjoggal nem biztosított fogyasztói hitelek esetén a teljes hiteldíj mutató nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat öt százalékponttal növelt mértékét a 2020. március 19-től kötött szerződések esetében.
  • A nem lakás céljára szolgáló helyiségre vonatkozó bérleti szerződéseket 2020. június 30-ig nem lehet felmondással megszüntetni a turisztikai, a vendéglátóipari, a szórakoztatóipari, a szerencsejáték, a filmipari, az előadóművész, a rendezvényszervező és a sportszolgáltatást nyújtó ágazatok tekintetében.

A veszélyhelyzet fennállása alatt a bérleti díj nem emelhető.

  • Az előző pontban jelzett ágazatok esetén a 2020. márciustól június végéig terjedő hónapokra a foglalkoztatott munkavállalók esetében a munkáltató mentesül a munkabér utáni közterhek megfizetése alól, valamint a munkavállaló munkabérét terhelő járulékok közül kizárólag a természetbeni egészségbiztosítási járulékot köteles megfizetni. Annak havi mértéke pedig nem lehet magasabb az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegénél, azaz 7710 Ft-nál.
  • 2020. március 1. napjától 2020. június 30. napjáig terjedő időszakra nem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni, amely időszakra a turizmusfejlesztési hozzájárulás bevallására és megállapítására sem kerül sor.
  • A személyszállítást végző, KATA szerint adózó taxisok az adófizetési kötelezettségük alól a 2020. március, április, május és június hónapokra mentesülnek.

A Munka törvénykönyvét érintő módosítások:

  • Alap esetben a Munka törvénykönyve kimondja, hogy a munkáltató a közölt munkaidő-beosztást, ha gazdálkodásában vagy működésében előre nem látható körülmény merül fel, a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetét megelőzően legalább kilencvenhat órával korábban módosíthatja. A munkáltató a közölt munkaidő-beosztást a munkavállaló írásbeli kérésére is módosíthatja. A bevezetett intézkedések következtében azonban a munkáltató a közölt munkaidő-beosztást a leírt közlési szabályoktól eltérően is módosíthatja.
  • A munkáltató a munkavállaló számára az otthoni munkavégzést és a távmunkát egyoldalúan elrendelheti.
  • A munkáltató a munkavállaló egészségi állapotának ellenőrzése érdekében a szükséges és indokolt intézkedéseket megteheti.
  • Az Mt-t érintő rendelkezéseket a veszélyhelyzet megszűnését követő harminc napig kell alkalmazni.

2020. március 18-án egy további kormányhatározat is megjelent, mely az ország működéséhez szükséges létfontosságú állami és nem állami gazdasági társaságok veszélyhelyzeti feladat-ellátásának szakmai támogatásához kapcsolódóan rendel el intézkedéseket.

A Magyar Közlönyben szereplő intézkedések ezen a linken érhetőek el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?