Megfertőződhetnek-e a háziállatok vagy a vadállatok az új koronavírussal? Itt a válasz

Megfertőződhetnek-e a háziállatok vagy a vadállatok az új koronavírussal? Itt a válasz

agrarszektor.hu
Az új COVID-19 vírus megjelenését követően sokakban felmerült a kérdés, hogy vajon a háziállatok vagy a vadállatok is ugyanúgy megfertőződhetnek-e a koronavírussal, mint az emberek. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint nincs erre bizonyíték, mint ahogy arra sem, hogy az állatok a fertőzés további forrásaivá válhatnak az ember számára. A koronavírus-járvány kapcsán összegyűjtöttük az állategészségüggyel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A koronavírus-járvány a mai napig rengeteg kérdést felvet az emberekben, az egyik ilyen például az is, hogy vajon a háziállatok vagy a vadállatok ugyanúgy megfertőződhetnek-e az új COVID-19 vírussal, mint az emberek, illetve kell-e kerülniük a fertőzött embereknek az állatokkal való érintkezést. A kialakult járványhelyzet kapcsán az Agrárszektor utánajárt az állategészségüggyel kapcsolatos legfontosabb tudnivalóknak. 

Megfertőződhetnek-e a háziállatok vagy a vadállatok az új COVID-19 vírussal, és megbetegedhetnek-e?

Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a társállatok vagy más háziállatok, illetve a vadállatok megfertőződhetnek az új 2019-es koronavírussal, mint ahogy arra sem, hogy az állatok a fertőzés további forrásaivá válhatnak az ember számára. Mivel az állatok és az emberek egymás között terjeszthetnek bizonyos betegségeket (zoonózisok), az állatok kezelése és gondozása során, elővigyázatosságból, az alapvető higiéniai feltételeket mindig be kell tartani.

Eddig egyetlen esetnél merült fel a COVID-19 fertőzöttség lehetősége állatoknál. A Hongkongi Nemzeti Állategészségügyi Szolgálat jelentette az OIE számára, hogy egy kutya tesztje COVID-19 vírusra pozitív eredményt mutatott. A kutya szoros kapcsolatban volt a tulajdonosaival, akik COVID-19-ben szenvedő betegek voltak. A kutya mintájából a COVID-19 jelenlétét real time PCR-el (valós idejű polimeráz-láncreakció) mutatták ki, a betegség klinikai tüneteit azonban nem mutatta az állat.

A COVID-19 vírussal fertőzött embereknek kerülniük kell-e az állatokkal való érintkezést?

Mivel az állatok és az emberek egymás között terjeszthetnek bizonyos betegségeket (zoonózisok), javasoljuk, hogy a COVID-19-ben szenvedő emberek lehetőség szerint korlátozzák a kapcsolatot a társállataikkal és haszonállataikkal mindaddig, amíg a vírusról több információ nem ismert. Az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) és a Kisállatorvosok Világszövetsége (WSAVA) is azt javasolja a COVID-19 vírussal fertőzött betegeknek, hogy bízzák inkább másokra az állatok gondozását, és ne osszák meg az ennivalójukat az állatokkal! Amennyiben nem tudják másra bízni az állatgondozást, akkor javasolt a maszk viselése, a rendszeres kézmosás az állatokkal való kapcsolatba lépés előtt és után, valamint az intenzív kontaktus (pl. nyalogatás) kerülése. Ugyanezt javasolják abban az esetben is, ha a társállat valahol érintkezett egy fertőzött emberrel.

A kutyák koronavírusa elleni vakcina hatásos ez ellen a koronavírus ellen is?

A kutyák emésztőszervi koronavírusa (CCoV) ellen létezik vakcina, amely kérhető az állatorvosoktól, ugyanakkor a vakcinázással a kutyák nem védhetők meg a COVID-19 fertőzéstől. A vakcinázás kizárólag a kutyák emésztőszervi koronavírusával szemben nyújt védelmet. A kutya enterális koronavírusa (CCoV) felnőtt kutyáknál általában enyhe bélgyulladást, hányást, hasmenést okoz. Fiatal kutyáknál komoly emésztőszervi tünetek jelentkezhetnek, ami akár az állat elhullásához is vezethet. Gyakran együtt jelentkezik a betegség a kutyák parvovírus-fertőzésével. A vírus bélsárral kerül a környezetbe. A kutyák légzőszervi koronavírusa (CRCoV) felső légúti megbetegedést okozhat, ez a vírus egyike a téli időszakban gyakoribb kennel-köhögést okozó kórokozóknak, amelyek cseppfertőzés útján,váladékokkal terjedhetnek az állatok között.

A vadállatok megfertőződhetnek-e a COVID-19 vírussal?

Nincs bizonyíték arra, hogy a vadállatok megfertőződhetnek vagy terjeszthetik a betegséget. További vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy megtudjuk, érintettek lehetnek-e a különböző állatfajok a betegség terjesztésében.

Életbe léphetnek-e állatszállítást korlátozó intézkedések a COVID-19 járvány miatt?

Jelenleg nincs ok az állatok szállításának vagy kereskedelmének korlátozására, de a járványhelyzet alakulásától függően a hatóságok bármikor elrendelhetnek korlátozó intézkedéseket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?