Koronavírus: uniós vezetőkkel tárgyalt az agrártámogatásokról a magyar államtitkár

agrarszektor.hu
A koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzet rendkívüli munkamódszereket és rendkívüli intézkedéseket igényel. Ennek megfelelően, az Unió fennállása óta március 25-én először egyeztetett videokonferencián egymással a 27 tagállam mezőgazdaságért és halászatért felelős minisztere a járvány okozta negatív hatások kezeléséről. Az ülés végén Janusz Wojciechowski mezőgazdaságért felelős uniós biztos ígéretet tett a tagállami javaslatok megfontolására és szükség szerint rendkívüli uniós intézkedések bevezetésére.

Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár hozzászólásában kiemelten fontosnak nevezte az élelmiszerellátás folyamatosságának, valamint a mezőgazdasági termelők pénzügyi stabilitásának biztosítását - írja közleményében az Agrárminisztérium. Az államtitkár kiemelte, hogy az európai gazdák a rendkívüli helyzet ellenére is biztosítani tudták az Unió lakosságának élelmiszerrel történő ellátását, azonban ahhoz, hogy ez így is maradjon, azonnali, uniós szintű segítséget kell számukra nyújtani. Véleménye szerint lazítani szükséges a meglévő támogatások odaítélésének szabályain, emellett rendkívüli pénzügyi támogatásra is szükségük van. A videokonferencián Feldman Zsolt több miniszterrel egyetértésben javasolta, hogy a gazdák október 16-a előtt megkaphassák a területalapú támogatások előlegét a szokásosnál magasabb összegben. Ez kiemelten fontos a likviditás fenntartásához. Emellett a támogatások kifizetésének feltételeit is hozzá kell igazítani a rendkívüli helyzethez, ezért lazítani kell az ellenőrzések szabályain. Sem a gazdáktól, sem az agárigazgatástól nem várható el a jelenlegi helyzetben, hogy a megszokott rendben kerüljön sor az ellenőrzésekre.

Közép- és hosszútávon kiemelten fontos, hogy ne álljanak le a beruházások. Ehhez fontos segítség lenne az államtitkár szerint, ha az EU eltekintene bizonyos korábban vállalt kötelezettségek teljesítésétől. A gazdák nem szenvedhetnek hátrányt amiatt, ha a rendkívüli helyzet miatt önhibájukon kívül nem tudják teljesíteni a vállalt foglalkoztatotti létszám biztosítását. Ehhez elengedhetetlen a vidékfejlesztési program gyorsított eljárásban történő módosítása, amelyet a magyar delegációvezetővel együtt több más tagállam is szorgalmazott.

Forrás: Agrárminisztérium

A jelenlegi támogatási szabályok módosítása mellett arra is szükség lehet, hogy friss források kerüljenek az ágazatba, ezért Feldman Zsolt rendkívüli piactámogatási intézkedések bevezetését is szorgalmazta az uniós költségvetés tartalékainak terhére. Az államtitkár az ülésen megfontolásra javasolta az uniós állami támogatási szabályok módosítását, hogy a termelők csekély összegű, ún. 'de minimis' támogatási egyéni keretösszegének megemelése révén jobban hozzá tudjanak férni a forrásokhoz.

A szintén komoly gondokkal küzdő akvakultúra ágazat megsegítésével kapcsolatban az államtitkár jelezte, hogy Magyarország szerinte szükség lenne az Európai Tengerügyi és Halászati Alap működésének rugalmasabbá tételére. Hazánk emellett fontos tartja a halászati 'de minimis' támogatás összegének megemelését, valamint a készterméktárolás támogatásának újbóli bevezetését a halfeldolgozók számára.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ahogy azt az Agrárszektor megírta, mint a gazdaság szinte minden ágazatát, a koronavírus-járvány és az annak nyomán kialakuló krízishelyzet nehéz helyzetbe hozta a halászati és halgazdálkodási ágazatot is. Lapunk kérdésére Lévai Ferenc, a MA-HAL szóvivője és az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a koronavírus hatására a halárak nem változtak Magyarországon, az ágazat sajnos kimaradt a "felvásárlási lázból". A halforgalom a belföldi kereskedelemben jelentősen visszaesett, főleg az akvakultúra szektor intenzív ágában. Ennek fő oka az éttermek, vendéglátó egységek bezárása, ugyanis ezek az egységek a szálkamentes, feldolgozott friss harcsafélék - afrikai, európai - fő fogyasztói.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?