A 2020-as év legnagyobb nyertesei és vesztesei a magyar agráriumban

A 2020-as év legnagyobb nyertesei és vesztesei a magyar agráriumban

agrarszektor.hu
A Takarékbank agrár és élelmiszeripari bizalmi mutatóval, úgynevezett Agrár Trend Indexszel méri, hogyan ítélik meg jövőjüket az agrárágazati szereplők. A mutató jól tükrözte a koronavírus-járvány következtében kialakult hektikus időszakot, ugyanakkor az is látszik, hogy 2020 első félévéhez képest pozitív elmozdulás történt az ágazatban - tájékoztatott Hollósi Dávid, a Takarékbank Zrt. Agrár Üzletágának ügyvezető igazgatója az Agrárszektor 2020 Konferencián. Hozzátette, az állattenyésztésnek három vírussal is meg kellett küzdenie idén, a csapásoknak azonban még közel sincs vége, ami abból is látszik, hogy habár az agrárium egésze javult az év elejéhez képest, a sertéságazat az októberi adatok szerint is negatív tendenciát mutatott.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Takarékbank azzal a céllal hozta létre a Takarék Agrár Trend Indexet, hogy az idei év hektikus mezőgazdasági és élelmiszeripari viszonyait be tudja mutatni saját magának és az ügyfeleknek egyaránt - mondta Hollósi Dávid az Agrárszektor 2020 Konferencián. Kiemelte, ez egy bizalmi típusú index, amely hónapokkal a hivatalos jelentések előtt előrejelzi a bank számára, hogy az egyes aliparágakban milyen változások, illetve általános hangulat uralkodik. A különböző mutatókat termelői, feldolgozói és kereskedői termékpályákra bontották, amelyeket további - szántóföldi növénytermesztés, kertészet, állati fehérjeelőállítás, élelmiszer-feldolgozás - részekre szedtek. 

A saját előrejelzéseinkből és a szakmaközi szervezetek véleményéből összeállítottunk egy olyan mutató szettet, amely egy 8-48-ig tartó skálán mutatja az aktuális és a jövőben várható állapotot

 - tudatta a szakember. Hozzátette, az október 15-ei adatok is jól jellemzik a mostani hektikus pandémiás időszakot, ugyanakkor jól látszik, hogy az első félévhez képest pozitív elmozdulás tapasztalható. Az egyes aliparágak másképp reagáltak a koronavírus-járványra, ezt jól mutatja az is, hogy míg a baromfiágazat némileg javult a második negyedévhez képest, addig a sertéságazat negatív tendenciát mutatott, ettül függetlenül elmondható, hogy az magyar agrárium egésze valamelyest javult 2020 első félévéhez képest.

Hollósi Dávid szerint ebben az évben a szántóföldi növénytermesztés a különböző időjárási és egyéb problémák ellenére is nagyon jó évet zár idén pénzügyi szempontból. Az állattenyésztésről már kevésbé mondható el ugyanez, hiszen többféle állati pandémia is zajlik jelenleg az ágazatban. 

A madárinfluenza folyamatosan visszatérő probléma, amit az eddigeknél hatékonyabban és jobban kell tudnunk kezelni, nem tehetjük ki ugyanis magunkat ennek a problémának. A sertéspestis, amely Németországban is megjelent, átrajzolja az európai sertéspiacokat, ezt Magyarországnak követnie kell, át kell ugyanis gondolni, hogyan tudjuk ezt pénzügyi eszközökkel támogatni és segíteni.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03