2023. május 28. vasárnap Emil, Csanád

Eldurvult a halászati vita a franciák és a britek között: forronganak az indulatok

MTI
Annick Girardin, a francia kormány tengerészeti ügyekért felelős minisztere, csütörtökön úgy vélte, hogy a Nagy-Britannia és Franciaország között hónapok óta tartó halászati vitában Jersey önkormányzata továbbra sem kíván együttműködni a sziget környéki tengeri területekre halászati engedélyért folyamodó francia halászhajókkal.

46 kérelemre még mindig nem adott választ a brit fél, és 52 engedély pedig október 31-én elvesztette érvényességét, így ezek a halászhajók nem léphetnek be a Jersey körüli tengeri területekre. Annick Girardin azt is bejelentette, hogy a kormány kártérítési tervet készít elő azon francia halászhajók számára, amelyek nem kapják meg a szükséges halászati engedélyt a brit felségvizekre. A francia kormánytag azt kérte a francia hatóságtól, hogy fokozzák a brit hajók ellenőrzését a térségben, így próbálva nyomást gyakorolni Jersey-re. Jersey önkormányzata az Egyesült Királyság és az Európai Unió kereskedelmi és együttműködési megállapodására (TCA) hivatkozva tavasszal új halászati engedélyezési rendszert vezetett be. Ennek alapján a francia halászhajók akkor kaphatnak halászati engedélyt a térségben, ha igazolni tudják, hogy a múltban is tevékenykedtek a Jersey körüli vizeken. 

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

EZ IS ÉRDEKELHET

A vita tárgya jelenleg a britek és a franciák között az, hogy milyen jellegű igazolásokat kell bemutatni, illetve hányat. A normandiai partoktól 22 kilométerre fekvő, széleskörű önigazgatási jogkörökkel rendelkező, 108 ezer lakosú Jersey nem része az Egyesült Királyságnak, de a brit korona függő területei közé tartozik. Francia források szerint Jersey önkormányzata eddig csaknem 220 végleges engedélyt adott ki francia halászhajóknak. A francia kormány, amely valamelyest csökkentette a követeléseit, még legalább 150 engedélyt kér. A megoldás érdekében Párizs elsősorban azon halászhajók számára tartja elsődlegesnek az engedély megadását, amelyek gazdasági túlélése a brit vizeken történő halászaton múlik. Az előzetes becslések szerint 40-60 millió eurós kártérítés kifizetésével számol a kormány azon halászok számára, akik nem fognak tudni ezentúl a Jersey körüli vizekre kihajózni. Az összeget Párizs a Brexit következményeinek kompenzálására szánt európai alapból kívánja finanszírozni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?