2023. december 11. hétfő Árpád
Közeledik a határidő: több 10 ezer magyar cég fizethet bírságot, ha ezt elmulasztja

Közeledik a határidő: több 10 ezer magyar cég fizethet bírságot, ha ezt elmulasztja

agrarszektor.hu
Mindazon vállalkozásoknak, akik Magyarország területén a Nébih hatálya alá tartozó tevékenységet végeznek, 2022. január 31-ig kell befizetniük a felügyeleti díj második részletét, ha nem akarják megkockáztatni a mulasztási bírságot ‒ hívták fel a figyelmet a határidőre a BDO Magyarország szakértői.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

A január 31-ig az e célra elkülönített számlára befizetendő második díjrészlet azokra a vállalkozásokra vonatkozik, amelyek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hatálya alá tartozó tevékenységet végeznek, ezért felügyeleti díjat kötelesek fizetni. A felügyeleti díj fizetésére kötelezettek 2021. május 31-ig nyújthatták be felügyeleti díjbevallásukat, amelynek végösszegét két egyenlő részletben, 2021. július 31-ig, valamint 2022. január 31-ig kell megfizetniük. Ehhez kapcsolódóan fontos, hogy a tranzakció közleményében a befizetésre kötelezett adószáma/azonosító jele, valamint az első részlethez tartozó pénzügyi bizonylat számának feltüntetése is szükséges. A fizetési kötelezettség a nem magyarországi illetékességű, de Magyarország területén a kötelezettség alá tartozó tevékenységet végző, ún. FELIR azonosítóval rendelkező áfaalanyokat is érinti - olvasható a közleményben.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméret? gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

EZ IS ÉRDEKELHET

Mivel a hivatal a bevallás benyújtásának elmulasztása és az elmaradt díjfizetés esetén is jogosult mulasztási bírságot kiszabni, minden érintett cégnek érdeke áttekinteni a kötelezettség fennállását. A díjköteles tevékenységek köre széles. A részletes listát az érintettek megtekinthetik a Nébih honlapján, de az lényegében a teljes élelmiszerláncot átfogja, ezért ide tartoznak a növénytermesztés, állattenyésztés, vadgazdálkodás, erdőgazdálkodás, halászat és halgazdálkodás, élelmiszer- és italgyártás, vegyi anyag, gyógyszergyártás és jellemzően az élelmiszerkereskedelemhez kapcsolódó kis- és nagykereskedelmi tevékenységek. Szintén érintettek lehetnek a szálláshelyszolgáltatók és vendéglátók, amennyiben élelmiszerforgalmazással is foglalkoznak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. december 11. 13:33