Óriási a verseny a magyar agráriumban: fejlesztési kényszerben vannak a cégek

Óriási a verseny a magyar agráriumban: fejlesztési kényszerben vannak a cégek

agrarszektor.hu
Több piaci bizonytalanság is nehezíti az agrárvállalkozások gazdálkodását, ám a verseny továbbra is fejlesztési kényszerben tartja az érintetteket. Az új kihívások leküzdésében az állami és uniós támogatások, illetve a rugalmas finanszírozási lehetőségek segíthetik a gazdákat, valamint azok a növénybiztosítások, amelyek már az OTP Bank tanácsadóinál is elérhetőek.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Bár az agrárium hitelállománya tavaly több mint 1500 milliárd forintra nőtt, jelenleg számos bizonytalansággal néznek szembe az agrárvállalkozások: megugrott az infláció, megemelkedtek az energia- és a takarmányárak, továbbra is akadoznak az ellátási láncok, és az állatbetegségek, mint a madárinfluenza és a sertéspestis, továbbra is problémát okoznak - hangzott el az OTP Agrár sajtóreggelijén. A korábbi éveket jellemző kedvező gazdasági környezet rövid idő alatt megváltozott, és a gazdaságok hatékony működésének fenntartása az érintettek mellett a szabályozói, a finanszírozói és a biztosítási oldalról is új szemléletet, összehangolt kockázatkezelést igényel.

A nehézségek áthidalásában részben az állami krízisalap segíthet, amelyet az ilyen piaci helyzetek áthidalására hoztak létre, kártalanítási alapként. Ahogy Dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára fogalmazott, a mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszer egyedülálló, új és innovatív eleme a kockázatkezelési rendszernek. Az államtitkár elmondta, hogy az elmúlt évtizedben sok jelzés érkezett - korábban főleg az állattartók, az elmúlt hétvégén nagy károkat okozott szélvihar kapcsán a fóliasátrasok részéről is - arról, hogy a hagyományos kárenyhítési rendszerek nem elérhetőek mindenki számára. A mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszer erre kínál megoldást. Ennek révén az eddigi, kizárólag természeti káresemények okozta károk kompenzálása mellett a termelőt - önhibáján kívüli bármely okból bekövetkezett jelentősebb jövedelemcsökkenés - jogosulttá teszi kompenzációra.

A kompenzáció alapja az előző három év jövedelmének átlaga, valamint a gazdálkodó terület- és állatállományára vonatkozó adatok. A rendszerhez való csatlakozás az idei évben is február 1. és 28. között lehetséges, minden gazdálkodó számára javasoljuk megfontolni a csatlakozás lehetőségét

- emelte ki Dr. Feldman Zsolt.

Szabó István, az OTP Agrár ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a jelenlegi gazdasági környezet néhány vállalkozásnál már a működés fenntarthatóságát veszélyezteti, a beruházások pedig szinte minden szempontból kockázatosabbak lettek, ezért a korábbinál is rugalmasabb pénzügyi megoldásokra van szükség. Az OTP Agrár az ehhez hasonló nehéz helyzetekben is stabil támaszként áll a gazdák mellett, legyen szó az árváltozások hatására előállt fizetési nehézségek kezeléséről, vagy akár fejlesztésekről. Közösen gondolkodva, partnerként tudják segíteni a gazdálkodókat a kockázatok kezelésében - mutatott rá Szabó István, hozzátéve, hogy 2022-ben a bankoknak elemi érdeke, hogy a finanszírozás mellett nézzék azokat a kockázatokat enyhítő eszközöket is, amelyekkel az ügyfelek finanszírozását biztosítani tudják. Bár a tavalyihoz képest most némileg magasabb kamatokkal érhetők el a beruházásokhoz kialakított források, az ügyvezető igazgató szerint egy elhalasztott beruházásnak lehet, hogy később jóval magasabb költsége lesz, mint ha időben, valamivel magasabb kamatszint mellett valósították volna meg.

Abban, hogy a magyar agrárium versenyképességét is növelő, modernizációs beruházásaikba belevághassanak a gazdák, a Vidékfejlesztési Program támogatásai mellett az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) kezessége is segítséget nyújt. Dr. Herczegh András, az AVHGA ügyvezető igazgatója kifejtette, hogy az alapítvány azáltal nyújt védőhálót, hogy a bank és a gazdálkodó között létrejött hitelügyletek kockázatainak akár 90%-át átvállalja. A szakember hozzátette, hogy ez jelenleg június végéig lesz így, de ha utána a vészhelyzet megszüntetéséről születik döntés, az alapítvány akkor is 80%-os kockázatátvállalást fog nyújtani az ügyfeleknek. A szakember emellett jelezte, hogy fennállása során az alapítvány a tavalyi évben adott a legtöbb beruházáshoz hitelgaranciát.

Az AVHGA, mint az adóstól független szereplő segít abban, hogy a bizonytalanabb időszakokban is fennmaradjon a bankok bizalma az agrárszektorban. Az alapítvány kezességvállalási díjai a növekvő kockázatok ellenére sem változtak

- tette hozzá Dr. Herczegh András.

Mindemellett a klímaváltozás miatt évről évre tapasztalható szélsőséges időjárási viszontagságokra - például fagy- és viharkárra - mezőgazdasági biztosításokkal készülhetnek fel a növénytermesztők, amelyeket már az OTP Bank tanácsadóinál is elérhetnek. Baranyi Szabolcs, a Groupama Biztosító mezőgazdasági üzleti igazgatója elmondta, hogy az akár 70%-os állami támogatással is megköthető növénybiztosítások jelentős anyagi segítséget jelentenek a gazdák számára fagy-, jég- vihar vagy például aszálykár esetén. Az öngondoskodásnak egyre nagyobb szerepe van az agráriumban is, így a növénybiztosítások látványos felfutása - az elmúlt 10 évben 20-szorosára nőtt a növényeket érintő biztosítások aránya és 10-szeresére emelkedett ezek értéke - mellett egyre többen ismerik fel a mezőgazdasági vagyontárgyak, például az épületek, szárítók, tárolók, öntözőberendezések vagy gépek biztosításának fontosságát is - fogalmazott a szakember. Baranyi Szabolcs hozzátette, hogy Magyarországon jelenleg óriási lehetőségek vannak az agrárbiztosítások piacán, hiszen míg a szomszédos Ausztriában 90%-os a biztosított mezőgazdasági területek aránya, Magyarországon ez az arány csupán 50%-os. Baranyi Szabolcs ugyanakkor egyértelmű pozitívumként értékelte, hogy a 2021-es évben a vagyonbiztosítások száma 35%-kal emelkedett, viszont elismerte azt is, hogy ezzel együtt a kárkifizetések is gyarapodtak, jelenleg már minden hetedik-nyolcadik kárbejelentés vagyontárgyhoz kötődik.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?