Megváltozott a szabályozás: ez rengeteg magyar őstermelőt érint

Megváltozott a szabályozás: ez rengeteg magyar őstermelőt érint

agrarszektor.hu
2021. január 1-jén hatályba lépett a családi gazdaságokról szóló 2020. évi CXXIII. törvény (a továbbiakban: Csgtv.), mely számos változást hozott a családi működési formák adózásában. A törvény gyakorlati alkalmazása kapcsán azonban számos esetben merült fel, hogy milyen adózási szabályok vonatkoznak a termelési tényezők hasznosításából és értékesítéséből származó bevételre.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A törvény hatályba lépésekor kimondta, hogy a termelési tényezők hasznosítása és értékesítése kiegészítő tevékenységnek minősül, így az ezen tevékenységekből származó bevétel nem haladhatta meg a teljes őstermelői bevétel 25%-át, amennyiben az őstermelő az átalányadózás szabályai szerint kíván adózni - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. Azonban számos esetben egy-egy nagyobb értékű gép értékesítése könnyen eredményezhette a kedvezményes adózási értékhatárok túllépését. Ennek elkerülése érdekében a törvény 2022. január 1-jén hatályba lépő módosítása alapján a termelési tényezők hasznosítása és értékesítése már nem minősül kiegészítő tevékenységnek. Ez a Pénzügyminisztérium tájékoztatása és álláspontja alapján azt is jelenti, hogy az ezen tevékenységekből származó bevétel nem minősül őstermelői tevékenységből származó bevételnek sem.

A törvény módosítása egy átmeneti szabályt is tartalmaz a 2021. év vonatkozásában. Ez alapján a termelési tényezők hasznosításából, értékesítéséből származó bevételt 2021. évben - a gazdálkodó döntésének megfelelően - nem kell beleszámítani a kiegészítő tevékenységből, tevékenységekből származó bevételbe. Ez szintén azt jelenti, hogy a gazdálkodó azon döntése esetén, ha a termelési tényezők értékesítéséből és hasznosításából származó bevételt nem tekinti kiegészítő tevékenységből származónak, úgy az nem minősül őstermelői tevékenységből származó bevételnek sem, azt az őstermelőkre vonatkozó bevételi értékhatárok számítása során nem kell figyelembe venni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 09:43