Most jött: kihirdették a gazdaságátadási törvényt

Most jött: kihirdették a gazdaságátadási törvényt

agrarszektor.hu
2021. december 21. napján kihirdetésre került a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) aktív közreműködésével megalkotott, az agrárgazdaságok átadásáról szóló 2021. évi CXLIII. törvényt. Ez az a jogszabály, amely a mezőgazdaság jövője szempontjából kiemelten jelentőséggel bíró nemzedékváltás - ami, ha nem, illetve nem megfelelően megy végbe, az veszélyeztetheti a magyar agrárium jövőjét - elősegítését hivatott támogatni.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az új törvény lehetőséget biztosít a gazdaság egységben történő átadására, vagyis arra, hogy a gazdasághoz kapcsolódó összes elem (a föld, egyéb ingatlanok, ingó dolgok, vagyon értékű jogok, társasági részesedések) átruházható legyen egyetlen, a gazdaságot átadni és átvenni kívánó fél között létrejött, úgynevezett gazdaságátadási szerződéssel - olvasható a NAK oldalán. A törvény értelmében gazdaságátadási szerződés a mezőgazdasági őstermelő és a mező-, erdőgazdasági tevékenységet és kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó gazdaságának átadása vonatkozásában köthető.

A törvény alapján gazdaságátadó lehet:

  • az öregségi nyugdíj korhatárt elért vagy a szerződés megkötésétől számítva legfeljebb 5 éven belül elérő mezőgazdasági őstermelő vagy mező-, erdőgazdasági tevékenységet folytató egyéni vállalkozó, aki legalább 10 éve saját nevében és saját kockázatára folytat mező- erdőgazdasági tevékenységet, illetve kiegészítő tevékenységet és ebből igazoltan árbevétele származott, vagy
  • a gazdaságátadási szerződésben meghatározott mező-, erdőgazdasági hasznosítású föld területe több mint háromnegyedének a földhasználati nyilvántartásba legalább 3 éve bejegyzett földhasználója, erdőgazdálkodói nyilvántartásba legalább 3 éve bejegyzett erdőgazdálkodója vagy az akként bejegyzett gazdasági társaság tulajdonosa.

Gazdaságátvevő lehet: az a gazdaságátadónál legalább tíz évvel fiatalabb, az 50. életévét be nem töltött - a benyújtott törvényjavaslathoz képest ezen a ponton jelentős változtatás történt, tekintettel arra, hogy a javaslatban még 60 életév szerepelt - mezőgazdasági őstermelő vagy mező-, erdőgazdasági tevékenységet folytató egyéni vállalkozó lehet, aki az átvenni kívánt gazdaság működtetésére a jogszabályban előírt feltételeknek megfelel és aki

  • a gazdaságátadóval a családi gazdaságokról szóló törvényben meghatározott hozzátartozói láncolatban áll, vagy
  • a gazdaságátadóval legalább 7 éve munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban áll.

A gazdaságátadási szerződés megvalósulhat a gazdaság tulajdonjogának átruházásával (gazdaságátadási adásvételi szerződés), a gazdaság tulajdonjogának ingyenes átruházásával (gazdaságátadási ajándékozási szerződés), tartási kötelezettséget megalapozó formában (gazdaságátadási tartási szerződés), vagy életjáradék fizetését megalapozó formában (gazdaságátadási életjáradéki szerződés). Az átadás gördülékenyebbé tétele érdekében, a Törvény lehetővé tesz egy megállapodáson nyugvó átmeneti együttműködési időszak megteremtésének a lehetőségét, amelynek célja, hogy a gazdaságátadó még az átadást megelőzően bevonásra kerülhet a gazdaság működtetésébe. A törvény szövege itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 09:43