Figyelmeztet a NAK: sokat bukhat az a magyar gazda, aki erről megfeledkezik

Figyelmeztet a NAK: sokat bukhat az a magyar gazda, aki erről megfeledkezik

agrarszektor.hu
2022. május 8-ig már 111 ezernél is egységes kérelmet adtak be a gazdálkodók, ennek több mint 76 százalékát a kamarai falugazdászok segítségével. A kérelmek 2022. május 16-ig nyújthatók be szankciómentesen. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) arra kéri a termelőket, hogy ne hagyják az utolsó pillanatokra az ezzel kapcsolatos ügyintézést.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Idén április 6-án indult az egységeskérelem-beadási időszak. 2022. május 8-ig 111.676 kérelmet nyújtottak be a termelők, több mint 76 százalékát, 85.415 darabot a NAK falugazdászai segítségével. Tavaly a június 9-i, végső határidőig összesen 165.188 egységes kérelem érkezett be a Magyar Államkincstárhoz.

A kérelmek szankciómentes beadási határideje 2022. május 16.Aki ezt elmulasztja, május 17-e és június 9-e között még beadhatja a kérelmet, de ezen esetben munkanaponként 1%-os támogatáscsökkentéssel kell számolnia. A 2022. június 9-ét követően benyújtott egységes kérelmeket érdemi vizsgálat nélkül visszautasítják. A 2022. május 16-ig beadott kérelmeket adatváltozás keretében, szankciómentesen 2022. május 31-ig, késedelmi szankcióval június 9-ig lehet módosítani. Kivételt képeznek ez alól az állatalapú közvetlen támogatási kérelmek, amelyek 2022. május 16-a után csak szankcióval módosíthatók.

Az idei egységes kérelemben a Vidékfejlesztési Program keretében korábban meghirdetett, két új jogcímben is kifizetési kérelmet lehet benyújtani: agrár-környezetgazdálkodási kifizetés (VP AKG 2021), valamint az ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása (VP ÖKO 2021). A NAK arra is felhívta a gazdálkodók, hogy amennyiben nem áll még rendelkezésükre Támogatói Okirat, vagy az elbírálás alatt áll, abban az esetben is nyújtsanak be kifizetési kérelmet az érintett területekre, ha azok megfelelnek a pályázati felhívásban és jogszabályban foglalt követelményeknek.

Az Agrárkamara továbbá arra kéri a gazdálkodókat, hogy - akár igénybe veszik a falugazdászok segítségét, akár nem - ne hagyják az utolsó pillanatokra az egységes kérelmekkel kapcsolatos ügyintézést. Azon kamarai tagok, akik a korábbi években nem kérték falugazdász közreműködését a kérelembeadáshoz, de idén szeretnék azt, forduljanak telefonon a lakóhelyükhöz legközelebbi falugazdászokhoz időpont-egyeztetés céljából. Elérhetőségeik megtalálhatóak a NAK portálján, a falugazdász-keresőben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03