Figyelmeztetés érkezett: ezt sok magyar termelőnek el kell intéznie június 9-ig

Figyelmeztetés érkezett: ezt sok magyar termelőnek el kell intéznie június 9-ig

agrarszektor.hu
Frissült az egységes kérelem benyújtására rendelkezésre álló elektronikus felületen az állatok megszemélyesítését segítő adatbázis, amely ezáltal a korábbiaknál jobb minőségű adatokkal segíti az állatalapú támogatási kérelmek benyújtását. Az egységes kérelmek benyújtására nyitva álló időszaka 2023. június 9-én lezárul, így nincs már idő a késlekedésre. 

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az egységes kérelmek benyújtására nyitva álló időszak hamarosan lezárul. Annak érdekében, hogy az állattartók számára kiemelt jelentőségű támogatások igénylése 2023. június 9-ig megfelelő minőségben megtörténjen, az Agrárminisztérium az alábbiakra hívja fel az állattartók és az őket segítő tanácsadók, falugazdászok figyelmét - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

1. Folyamatosan frissül a megszemélyesített állatok mögötti adatbázis

Az informatikai adatbázisok közötti adatátadás minőségének javítása eredményeképpen a gazdálkodók kevesebb hibaüzenettel, kevesebb utómunkával tudják benyújtani az állatalapú kérelmeiket. Fontos hangsúlyozni, hogy a kérelmezési felületen megjelenő adatokat továbbra is ellenőrizni kell, hiszen a benyújtott adatok tartalmáért a gazdálkodó felelős. Amennyiben egy korábbi alkalommal esetlegesen problémák merültek fel a megjelenő adatok tekintetében, érdemes újra felkeresni a benyújtó felületet, mert az ismételt megszemélyesítést követően már jobb minőségű adatok jelennek majd meg.

Ha a benyújtással kapcsolatban problémák merülnének fel, fontos, hogy a Magyar Államkincstár kérdés-válasz - portál - felületén közvetlenül jelezzék a konkrét esetet. A Magyar Államkincstár Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Portálon a felhasználóknak lehetőségük van azonosítást követően a Magyar Államkincstár felé kérdéseket feltenni. A portál a https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu címen érhető el. A Magyar Államkincstár kollégái folyamatosan, rövid határidőn belül válaszolnak a megkeresésekre annak érdekében, hogy azok feloldása után a kérelmek benyújtásra kerülhessenek.

2. A NÉBIH folyamatosan keresi azon gazdálkodókat, akiknél szükségessé válik az ENAR adatok frissítése

Abban az esetben, ha az egységes kérelem felületén és az ENAR-ban szereplő adatok között eltérés mutatkozik, akkor szükségessé válik az adatok rögzítése, kiigazítása az ENAR-ban. Annak érdekében, hogy az adatfrissítés a lehető leggyorsabb legyen, a változásokat javasolt papír vagy web-alapú ENAR bizonylatokon kezdeményezni, még a kérelem beadása előtt. A helyesbítéssel kapcsolatos részletes információk az alábbi linken olvashatók: https://portal.nebih.gov.hu/web/guest/-/szarvasmarha-juh-es-kecsketartok-szamara-hasznos-informaciok-a-2023.-evi-egyseges-tamogatasi-kerelemrol

Amennyiben a gazdálkodók az egységes kérelem felületén jelzik a változásokat, akkor azok a NÉBIH-hez kerülnek, akik ezt követően azonnal kapcsolatba lépnek az érintettekkel a szükséges teendők tisztázása érdekében. Kiemelten fontos tehát a fokozott figyelem és a hatóságokkal való együttműködés. Ismételten hangsúlyozzuk, hogy az ENAR-ban lévő adatok naprakészségének biztosítása érdekében az egyedekhez tartozó bizonylatokat még a kérelem beadása előtt be kell nyújtani.

3. A megszemélyesített adatok pontosíthatóak, de ezt különös elővigyázatossággal kell megtenni

Az állatokra vonatkozó, az elektronikus benyújtó felületen megjelenített adatokat minden esetben javasolt ellenőrizni. A gazdálkodóknak lehetősége van az esetlegesen hibás, hiányos vagy nem naprakész adatok javítására. Példa: A termeléshez kötött hízott bika tartás támogatása esetében felmerülhet, hogy a Magyarországon született egyed esetében az apaállat a hatóságok számára nem ismert, mivel külföldről beszerzett szaporítóanyaggal történő megtermékenyítésre került sor. Ekkor a gazdálkodó jelezheti a kérelem benyújtásakor, hogy a szakszerű apaállat használat igazolható, a szükséges dokumentumokat pedig az ellenőrzések során a Magyar Államkincstár vizsgálja. Fontos azonban felhívni a figyelmet arra, hogy a kérelmek benyújtására nyitva álló határidő lejártát követően a hibás, az adott támogatási jogcímre nem jogosult egyed visszavonására már nincs lehetőség.

4. Javasoljuk a kérelmek véglegesítését mielőbb megkezdeni

A korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy az állatalapú kérelmek esetében jelentős számú kérelem benyújtására kerül sor az utolsó napokban. Ez egyrészt az informatikai rendszereket komoly terhelésnek teszi ki, másrészt viszont a kérelmek minősége szempontjából is kockázatokat hordoz magában. A későn észlelt problémákkal kapcsolatban ugyanis megtörténhet, hogy már nem lesz idő segítséget kérni a felületen vagy a falugazdászoktól, szaktanácsadóktól.

Végezetül a NAK felhívja a figyelmet arra, hogy a kérelmek benyújtásához a falugazdászok és szaktanácsadók segítségén túl számos felületen lehet tájékozódni. A Magyar Államkincstár közleményei, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tematikus kiadványai, az Agrárminisztérium dedikált honlapja a www.kap.mnvh.eu címen továbbra is elérhetőek. Emellett pedig érdemes külön is hangsúlyozni azokat a jelzett honlapról is elérhető oktatóvideókat, amelyek pontról-pontra vezetik végig a gazdálkodókat az egyes jogcímek benyújtási folyamatán.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?