Itt a figyelmeztetés: ezeket az egységes kérelmeket azonnal visszautasítják

Itt a figyelmeztetés: ezeket az egységes kérelmeket azonnal visszautasítják

agrarszektor.hu
Egyre több adminisztrációs feladattal jár az európai uniós agrártámogatások lehívása. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közel 170 fővel bővítette falugazdász-hálózatát, így már mintegy 700 falugazdász segíti az egységes kérelmek 2024. április 10-től június 10-ig tartó beadását. Az egységes kérelmek kétharmadát, megközelítőleg 110 ezret minden évben a NAK falugazdászai adják be.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Április 10-én kezdődött az egységes kérelmek benyújtási időszaka. A tavalyi évhez hasonlóan idén sem alkalmazzák a beadási időszak utolsó szakaszában a korábban megszokott, munkanaponként 1 százalékos támogatáscsökkentéssel járó szankciót, a kérelmek június 10-ig adhatók be (mivel a határidő, június 9. vasárnapra esik). Az ezt követően beadott egységes kérelmeket érdemi vizsgálat nélkül visszautasítják - írja közleményében a NAK.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kérelembeadás során 44 támogatási jogcímre, intézkedésre lehet támogatást igényelni, illetve adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni. Az egységes kérelmet továbbra is kizárólag elektronikus úton, a Magyar Államkincstár (MÁK) online felületén lehet benyújtani. A tavalyi évtől az egységes kérelem és jogcímei esetén kötelezővé vált a teljesen elektronikus kapcsolattartás: a kérelem benyújtásától az esetleges fellebbezések, kifogások benyújtásáig csak elektronikus úton lehet iratot benyújtani. A MÁK is elektronikus úton, az ügyfél vagy meghatalmazottja ügyfélkapujára küldi a döntéseket, dokumentumokat, jegyzőkönyveket.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az uniós Közös Agrárpolitika idén is jelentős mértékben változott, ez befolyásolja az egységes kérelmek beadását is. Az egyik legfontosabb módosítás a kötelező parlagoltatás szabályainak enyhítése: gazdálkodók a nem termő területek kijelölésére vonatkozó kötelezettséget úgy is teljesíthetik, hogy szántóterületük 4%-án nitrogénmegkötő növényt (például lencsét, borsót, egyéb pillangóst) és/vagy köztes kultúrát (ökológiai másodvetés) termesztenek növényvédő szerek használata nélkül. Az 5 hektár alatti területtel és legfeljebb háztartási igények kielégítésére elegendő állatállománnyal rendelkező termelők esetében pedig egyszerűsített ellenőrzési rendszer lép életbe.

További változás, hogy bővülnek a tavalyi évben bevezetett agro-ökológiai program (AÖP) választható gyakorlatai, amelyek teljesítése fejében többlettámogatást kapnak a gazdák. Gyepek esetében újdonság az „őshonos haszonállatokkal történő legeltetés” és a „kaszálás során legalább 10 cm-es tarlómagasság meghagyása”. A korábbi „kizárólag alternáló kasza használata” című gyakorlat kiegészült egy új lehetőséggel, a „hátsó felfüggesztésű, illetve vontatott, szársértő nélküli kasza használatával”. Ültetvények esetében a „biológiai ágens használata” gyakorlat bővült a „feromon légtértelítési eszköz használata” lehetőségével. Az AÖP esetében új földhasználati kategória is megjelent, a különleges állandó kultúra, amely alapvetően energetikai ültetvényeket, ipari fásításokat, energianád ültetvényeket foglal magában. Így az idei évtől már ezekre a területekre is lehet vállalást tenni. Az egységes kérelem kitöltésekor a termelőknek már jelölni szükséges, hogy gazdaságukban mely vállalásokat teszik, illetve annak melyik részén (tábláján) szeretnénk azokat megvalósítani.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?