Nagy változás az egységes kérelem beadásnál: erre kell készülni 2023-ban

Nagy változás az egységes kérelem beadásnál: erre kell készülni 2023-ban

agrarszektor.hu
Az elmúlt évekhez hasonlóan az idei évben is áprilisban kezdődik az egységes kérelmek benyújtási időszaka. A kérelmek benyújtására szolgáló elektronikus felület 2023. április 20-án nyílik meg, így ekkortól beadhatóak a kérelmek. Ebben az esztendőben, az új szabályokra való tekintettel az Agrárminisztérium eltekint a kérelembenyújtás esetén a késési szankció alkalmazásától, így június 9-ig szankciómentesen nyújthatóak be a kérelmek.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A kérelem beadása során 2023-ban több, mint 50 támogatási jogcímre, intézkedésre lehet igényelni, illetve adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A tavalyi évhez képest az egységes kérelem 6 állatalapú jogcímmel kerül bővítésre. Többek között itt lehet bejelenteni a termeléshez kötött és átmeneti nemzeti anyajuh támogatási igényt, a méh- illetve baromfi állatjóléti kifizetési kérelmeket. Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy 2023-ban a mezőgazdasági termelőnek az egységes kérelem keretében lehet kérelmezni Átmeneti nemzeti tejtámogatás, Átmeneti nemzeti hízottbikatartás támogatása, Átmeneti nemzeti extenzifikációs szarvasmarha támogatás történelmi bázisjogosultság megállapítását.

Az egységes kérelmet továbbra is kizárólag elektronikus úton, a Magyar Államkincstár (továbbiakban: Kincstár) benyújtó felületén lehet benyújtani a https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu/e-ugyintezes oldalon. 2023-tól az egységes kérelem és jogcímei esetén kötelezővé válik a teljes elektronikus kapcsolattartás: a kérelem benyújtásától az esetleges fellebbezések/kifogások benyújtásáig kizárólag elektronikus úton lehet iratot benyújtani. A Kincstár is a döntéseket, dokumentumokat, jegyzőkönyveket elektronikus úton, az ügyfél vagy meghatalmazottja ügyfélkapujára fogja megküldeni.

Az uniós Közös Agrárpolitika 2023-tól hatályos változásai nagy mértékben érintik a hazai gazdálkodókat, ezáltal az idei évi egységes kérelmek beadását is. A területalapú támogatások megszerzéséhez szükséges alapkövetelmények némiképp megváltoznak az idei évtől. A kölcsönös megfeleltetés és a zöldítés követelményeinek összeolvadásával létrejött a „feltételesség” keretrendszere, amely az alaptámogatás „lehívásához” szükséges alapkövetelményeket tartalmazza.

Újdonság a támogatási rendszerben az agro-ökológiai program (AÖP), amely önkéntesen választható egyéves zöld kötelezettségek teljesítése fejében többlettámogatást adhat a gazdáknak. Amennyiben a gazdálkodó úgy dönt, hogy csatlakozik a programhoz, úgy a gazdaságában lévő minden hasznosításra - szántó, egyéb gyep, ültetvény - teljesítenie kell legalább két pont értékű gyakorlatot. Fontos megjegyezni, hogy már a kérelem kitöltésekor jelölni szükséges, hogy a gazdaságunkban mely vállalásokat tesszük, illetve annak melyik részén (tábláján) szeretnénk ezeket megvalósítani. További fontos vállalás, hogy az AÖP-ben résztvevő gazdálkodónak a gazdaságuk teljes területére vezetniük kell a Gazdálkodási Naplót. Lesznek azonban olyan jogcímek, amelyek igénylésénél már az egységes kérelemhez csatolni szükséges iratokat, nyilatkozatokat. Ilyen például a fiatal gazda támogatás, ahol többek között csatolni kell a kérelemhez a mezőgazdasági végzettséget igazoló dokumentumot vagy a legalább 2 éves szakmai gyakorlatról szóló igazolást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03