2023. szeptember 26. kedd Jusztina
Óriási változás jön 2023-ban: erről minden magyar állattartónak tudnia kell

Óriási változás jön 2023-ban: erről minden magyar állattartónak tudnia kell

agrarszektor.hu
Az elmúlt hetekben felgyorsult a tavaly november 7-én elfogadott KAP Stratégiai Tervhez kapcsolódó végrehajtási rendeletek előkészítése. A jogszabály terveket az Agrárminisztérium február elején egy egész napos egyeztetés keretében mutatta be a vezető szakmai szervezeteknek, köztük a Magyar Állattenyésztők Szövetségének, hiszen az új szabályozás az állattenyésztőket is nagyban érinti.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Az Agrárminisztérium (AM) február 2-án egész napos egyeztetést tartott a meghatározó szakmai szervezeteknek, ahol bemutatták azt a nyolc végrehajtási rendelet tervezetet, amely a támogatások szabályozásának alapját képezi - írja a Magyar Állattenyésztők Szövetsége. Íme:

 • egységes kérelem rendelete, a támogatások igénybevételének általános szabályairól
 • a támogatások feltételeiről szóló rendelet, amely a helyszíni ellenőrzések és a helyes mezőgazdasági és környezeti állapotra (HMKÁ) vonatkozó előírásokat tartalmazza
 • az Agro-Ökológiai Programhoz (AÖP) kapcsolódó támogatások igénybevételének részletes szabályait tartalmazó rendelet
 • a terület alapú és az átmeneti nemzeti támogatások, valamint a kiegészítő jövedelemtámogatás igénybevételével kapcsolatos szabályok
 • a termeléshez kötött uniós támogatások szabályai
 • a fiatal gazda támogatás részleteit tartalmazó rendelet
 • az aktív mezőgazdasági termelő vizsgálatát és a minősítés feltételeit tartalmazó rendelet
 • a támogatások miniszteri rendeleteit módosító jogszabály.

Az állattenyésztőket érintő legfontosabb változások

 1. Az Egységes Kérelemnél a szarvasmarha- és juhtartóknak az állatalapú támogatási jogcímeknél a támogatható állatok listáját közvetlenül az ENAR adatbázisból fogja a gazdához hozzárendelni a rendszer. Ezért kell naprakész nyilvántartást vezetni az állományváltozásról.
 2. Egységesen 2018-ra frissül az átmeneti támogatások báziséve. Jó hír, hogy az anyatehén támogatásnál a 30% ellés és a 40% üsző arány nem teljesítése esetén, nem az egész állomány támogatását vonják meg, hanem csak annyiét, ahány nem teljesítette a feltételt.
 3. Az AÖP-t egy évre kell vállalni, azaz minden évben dönthet a gazda, hogy milyen vagy mennyi többlet feltételt kíván teljesíteni az AÖP támogatás megszerzéséhez. Ez nagy előny, mondhatni, csak az nem fog ebben részt venni, aki nem akar. A vállalásokat tábla szinten ellenőrzik.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?