Nyílhatnak a pénzcsapok: százmilliárdokat oszthatnak szét a gazdák között

Nyílhatnak a pénzcsapok: százmilliárdokat oszthatnak szét a gazdák között

agrarszektor.hu
A szarvasmarhatartók versenyképességének megőrzéséhez korszerű, az európai uniós előírásoknak megfelelő, magas technológiai színvonalú állattartó telepek szükségesek - mondta Nagy István agrárminiszter pénteken, a Darnózseli Agrár Zrt. tehenészeti telepének átadóján.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A tárcavezető kifejtette, ezeknek a feltételeknek a megteremtéséhez a Vidékfejlesztési Program biztosított támogatási lehetőséget a telephelyfejlesztést célzó felhívásokban az állattenyésztés valamennyi ágazata számára - írja közleményében az Agrárminisztérium. Ennek részeként a szarvasmarhatartással foglalkozók számára ez idáig 1742 támogatási kérelem részesült csaknem 200 milliárd forintnyi támogatásban. Nagy István hozzátette, a 2022. május 1-jével kezdődő gazdálkodási évtől emelkedtek a támogatási összegek, amelyeket először az idei egységes kérelemben lehetett igényelni. Ebben az esetben, ha a kedvezményezett minden kötelezettséget vállalt, állategyedenként akár 284 euró éves támogatásban részesülhetett. Hozzátette, a támogatást lezárultát követően, idén májustól az új felhívásban már várakozáson felüli volt az érdeklődés, 607 kérelem érkezett, amelyhez a kapcsolódó állatlétszám a 356 ezer egyedet is meghaladta.

A miniszter hangsúlyozta, az idei évtől a támogatási rendszer alapja a KAP Stratégiai Terv, amely a vidékfejlesztési és közvetlen támogatásokat, valamint az ágazati intézkedéseket egyben foglalja össze. Így tehát a 2027-ig tartó időszakban is megmarad a lehetőség valamennyi jelenleg is alkalmazott intézkedés igénybevételére: lesznek beruházási, járványvédelemi, génmegőrzési, valamint állatjóléti támogatások is - részletezte a tárcavezető.

Nagy István kiemelte, a Stratégiai Terv célja továbbra is egyértelmű, mégpedig a mezőgazdasági termékek értéknövelésének támogatása, amelyben a stratégiai ágazatnak tekintett élelmiszeripar és köztük a tejfeldolgozók is számíthatnak a jelentős mértékű forrásra. Hozzátette, emellett pedig további kiemelt feladat az úgynevezett zöld beruházások támogatása és a feldolgozóüzemek energia-önellátásának növelés. Mindezen célok elérésére legalább 400 milliárd forint fejlesztési forrás kihelyezését tervezzük az élelmiszerágazatban - nyomatékosította a miniszter.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?